z poza odczytem plastikowej obrączki należy również fotografować.
Rozumiem, że chodzi tylko o fotografowanie mew z obrączkami, a nie wszystkich, prawda?
Bez zdjęcia odczyt się nie liczy?
Chodzi o dodatkową dokumentację wyglądu piór. Dotyczy to zwłaszcza hybryd które niewiadomo do końca jak będą wyglądać w kolejnych szatach. Fota+odczytana obrączka da nam pewność co jest na zdjęciu i pozwoli śledzić zmienność upierzenia.
O ile nie przyjdzie ocieplenie warto wybrać się nad kolektor młociński. Przy pływającej krze i minusowej temperaturze ptaków na tym obszarze zawsze sporo, trafić się mogą także ciekawe gatunki Przykładowo dzisiaj przy kolektorze pływały:
- kormoran czarny: 16
- czapla siwa: 6
- łabędź niemy: 27 ad. + 31 imm. (tym razem brak ł. krzykliwego, który był 20 grudnia)
- krzyżówka: 410
- gągoł: 3 m. + 3 f.
- lodówka: 2 f.
- nurogęś: 89
- łyska: 6
- mewa siodłata: 1 ad.
- mewa śmieszka: 300
I pierwszy raz tej zimy brak jakiegokolwiek bielika (z reguły są tam cn. 2), ale pewnie zbyt krótko tam byłem
I pierwszy raz tej zimy brak jakiegokolwiek bielika (z reguły są tam cn. 2), ale pewnie zbyt krótko tam byłem
Bo akurat były w Łomiankach Dolnych - 3,1,2
ponad to co napisałeś:
- najlicznieszym gatunkiem była cyraneczka,
- bielaczki - też dużo i wszędzie,
niestety nie było lodówki [tylko jedna zdewastowana obudowa ],
sporo drobnicy: czeczotki, dzwońce, mazurki, zięby, kosy, pełzacze [jakieś], kowaliki, gile, itp.
Dzisiaj z Pawłem Białomyzym Myzywatcherem pojechaliśmy o 16 na noclegowiska mew i krukowatych.
Na ławicy przy M. Poniatowskiego widzieliśmy:
1 czapla siwa ad.
250 śmieszek,
60 pospolitych,
min. 20 siodłatych ad + 1 młoda
ca 30 białogłowych ad.
ca 20 srebrzystych ad.
320 młodych dużych białosrebrzystych
Dalej poszliśmy przeczesać noclegowisko krukowatych po praskiej stronie.
Między Świętokrzyskim a portem praskim nocowało
250 srok (tyle udało się policzyć w ciemnościach nocy ale kto wie ile siedziało w głębi wikliniska)
10-15 tys gawronów i kawek (wiem, że zgrubny szacunek ale takiej masy krukowatych jeszcze nie widzieliśmy, więc trudno podawać dokładniejsze liczebności
Jutro jedziemy przeczesać odcinek między mostami za dnia, a jak będzie ładna pogoda to ruszymy w miejskie łęgi na poszukiwanie dzięciołów.
_________________ Tatko od 12 sierpnia, mąż od 7 czerwca
Konstruktywny krytyk
Wczoraj (10 II) między kolektorem młocińskim a Mostem Gdańskim, depcząc po piętach Nyctereutesa (w końcu go dogoniłem ) i nie przykładając się do liczenia, widziałem i słyszałem m.in. następujące ptaki:
2 kruki,
2 bieliki siedzące obok siebie na jednej gałęzi; potem jeden z nich gonił kruka, który w końcu musiał upuścić jakąś zdobycz niesioną w dziobie, aby uwolnić się od natręta,
krogulec,
zimorodek - 1, 1,
lodówka - 1 m,
czernica - 1 m w pobliżu kolektora młocińskiego, cały czas trzymał się jednej samicy nurogęsi; potem także 1 m w stadzie nurogęsi koło Mostu Gdańskiego (być może ten sam),
krzyżówka - setki,
nurogęś - kilkadziesiąt,
łabędź niemy 1 imm.,
czapla siwa - 13, 6,
kormoran - pojedyncze ptaki i klucz 5 os. (mało),
mewa siodłata - 1,
śmieszki, mewy pospolite i duże mewy, których nie próbowałem oznaczać - nie liczone,
dzięcioł czarny - 1 głos,
raniuszek - 5,
strzyżyk - 1,
czarnogłówki, modraszki, bogatki, pełzacze, wrony, sroki, kawki, gawrony i inne.
Niedziela, 9 marca, kolektor młociński i okoliczne łąki.
Jak zwykle kilkaset mew i ok.30 krzyżówek.
Poza tym kilka kluczy gęsi i czajek.
Myszołów.
Czapla siwa.
Bliskie spotkanie trzeciego stopia z samicą bażanta, była tak blisko, że w obiektywie prawie zmieściło mi się tylko jej oko.
Krótki 90-minutowy spacer od mostu Śląsko-dąbrowskiego do klubu Spójnia, efekty:
rybitwa rzeczna 5
mewa śmieszka 1
tracz nurogęś 3 samice i 2 samce
pliszka siwa 5
kormorany 2
sołtys 1
czapla 1
i przy klubie Spójnia:
piecuszek lub pierwiosnek 1 głos
zięba 1 głos
kapturka 1 samiec
kos 1
parka dzwońców lub czyży (nie wiem)
poza tym bogatki, mazurki, modraszki, wrony, gołębie, krzyżówki
ciekawostka - sołtys płynął z samcem krzyżówki zamiast z samicą
po kilku minutach marszu zlokalizowałem 1 samicę ale sporo dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum