Będzie z 10 na 11 czerwca - Marek Jobda ma dać szczegóły w połowie maja na stronę OTOP. Oczywiście chodzi o coroczne liczenie derkaczy na Całowaniu, na którym w tym roku, mam nadzieję, GW OTOP pojawi się w silnej obsadzie
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Amikosik może opisać, jak było w zeszłym roku - jeden derkacz się odzywał, choć zdecydowanie aktywniejsze były słowiki i młodzi Holendrzy myślący tylko o ognisku z kiełbaskami... Ponoć w tym roku Holendrów nie będzie, a słowiki mają trochę odpuścić...:)
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
Pamiętam, hmm ... komary, derkaczy było wyjątkowo mało. Jakoś nie trafiłem na podsumowanie zeszłoroczengo liczenia. Z Antkiem co prawda trafiliśmy na jednego ale innym jakoś poszło lepiej. Pamiętam że tydzień póżniej pod Górą Kalwarią mieliśmy kilka derkaczy na stosunkowo małym obszarze do tego który przeszliśmy na Całowaniu. Chyba termin liczenia powinien być poprzedzony rekonesansem czy to JUŻ trzeba liczyć, czy jeszcze poczekać na większą aktywność. Jak na razie mamy ciepłe dni i jest duża szansa że derkacze przystąpią do derkania bez opóźnień.
Nie wiem kiedy jest oficjalnie ogłoszony termin liczenia
Powyżej napisałem - 10/11 czerwca
Zgadzam sie z Tristanem
Zgadzam sie z Tristanem
Witam. Najlepszy moment na nocne liczenie derkaczy to termin do polowy maja. niewazne, czy bedzie zimno, cieplo, czy dobra pogoda. W maju w nocy moga byc nawet przymrozki do -10 stopni. pamietam, jak dwa lata temu liczylismy, z B.Olech derkacze na lakach Kapinoskiego Parku Narodowego, w okolicach wsi Famułki królewskie, byly ich dziesiatki, dotego puszczyki, baki, slowiki, strumieniowki,brzeczki....bardzo fajnie bylo, czy trzeba teraz liczyc na Calowaniu, moze mozna pojechac do Kampinosu pozdr. D
Dawidzie, cieszę się niezmiernie widząc Cię na forum! Rozumiem, że Twoim drugim postem bedzie relacja z wycieczki do MOdlina w temacie poświęconym temu miejscu?
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum