Wybrałem się do lasu bielańskiego na spacer i zobaczyłem wiele ciekawych ptaków(częć doć rzadka):
-Dzięcioł Czrny
-Raniuszek
-Pełzacz Ogrodowy lub Leny
-Bogatka
-Modraszka
-Sójka
-Dzięcioł Duży
-Sójka
-Kos
-Prawdopodobnie myszołów
-Gróbodziób
Czy kto wie co jeszcze można zobaczyć w lasku bielańskim??
P.S. Po stawie na moczydle pływa sobie Karolinka.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Tak na marginesie w lasku bielańskim znajduje się głowny gmach mojego uniwersytetu . Faktycznie można tam spotkać wiele doć ciekawych ptaków( b?dĽ co b?dĽ w końcu to rezerwat ). Moge dodać że w lasku bielańskim regularnie gnieĽdzi się np. krogulec, jastrz?b( choć chyba bez sukcesu lęgowego), myszołów, puszczyk, dzięcioł redni, muchołówka mała, muchołówka białoszyja. Wyj?tkowo spotyka się tutaj dzięcioła białogrzbietego( w latach 60-tych był tutaj lęgowy). Więcej informacji i to nie tylko o lasku bielańskim uzyskach w " Ptaki Warszawy 1962-2000 ".
W którym Acta Ornithologica, może nawet sprzed 4-5 lat były opisane badania nad awifaun? rezerwatu. Prowadził to Ł. Rejt i T. Mazgajski + jeszcze kto - wszyscy z Instytutu Zoologii PAN. Jak dotrzesz do tego to będziesz miał przekrój przez tę grupę zwierz?t. Jak interesuje Cię cała przyroda to w latach 80-tych (1982) wyszła ksi?żka pod redakcj? T. Bauma: Las Bielański w Warszawie, Rezerwat Przyrody - w sumie cenne Ľródło informacji do wypożyczenia w wydziale ochrony rodowiska urzędu gminy W-wa Bielany (przynajmniej dla mieszkańców Bielan)
Jestem na 100% pewny, że była to karolinka, najpierw też mylałem, że to mandarynka ale po obejrzeniu w atlesie upewniłem się, że to karolinka.
Dane z lat 80. moga być troche nie aktualne...
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Hubert ma rację, na moczydle pływa najprawdziwszy samiec karolinki( Aix sponsa ) . Włanie dzisiaj mogłem go podziwiać jest niepłochliwy i trzyma się razem z krzyżówkami( Anas platyrhynchos). Skutecznie też potrafi z nimi rywalizować o chleb rzucany przez ludzi, czego nie obserwowałem np. u mandarynek(Aix galericulata) w Łazienkach. Tam tylko jedna samica nie gardziła chlebem turystów, a na dodatek była bardzo często przez silniejsze i większe krzyżówki przeganiana. Natomiast ten samiec karolinki nic sobie z krzyżówek nie robi, w dodatku odzywa się intryguj?cym i piskliwym głosem. No i do tego ma bardzo ładne upierzenie . Zamieszcze może niedługo zdjęcie, o ile oczywicie wyjdzie bo na mój aparat rzadko kiedy można liczyć . Dodam jeszcze że był tylko jeden samiec karolinki, dokładnie sprawdziłem czy gdzie nie ma ich aby więcej .
Hubert dziękuje serdecznie za informacje o lokalizacji, dzięki czemu mogłem dokonać tak interesuj?cej obserwacji
Mam nadzieje, że posiedzi do jutra to też zalicze.
A wogóle to nasze forum było szybsze w tym przypadku od ptasiej poczty, Hubert zgłosił j? na forum 29 a w PPP była dopiero 30 listopada!
Karolinka pływa sobie nadal po stawie w parku Moczydło na Woli, ciekawe sk?d uciekła?
Dzi był chyba najedzony bo nie chciał chleba i zdjecie z daleka, na maxymalnym zoomie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum