Jak tam grupowa luneta? Cos nie widze postepow, a moze byc bardzo przydatna na poczatku pazdziernika. Niesmialo proponuje wtedy ruszyc w droge na dlugi weekend do polnocnych Niemiec. Tam mnie spotkacie a ja dalej Was poprowadze na morska wyspe Helgoland (gdzie sie roi od gluptakow, trojpalczastych mew po zawiane syberyjskie rarytasy: www.oag-helgoland.de tez po angielsku). Przejme organizacje wyjazdu i postaram sie o jak najnizsze koszty. Co Wy na to?
A moze zamiast lunety zlozycie sie na satelite sledzacego trase przelotu jakiegos gatunku? To prawie jak luneta tylko bardziej abstrakcyjnie Aktualny projekt z gesia bialoczelna z nadajnikiem pip pip pokazuje przy okazji kilka polskich krajobrazow: www.blessgans.de (tez po angielsku). Najlepiej podoba mi sie ges nazwana Adri, ktora opuscila Holandie aby zagniezdzic sie w okolicach Czernobyla.
Pozdrowiam z Muenster! pliszka zolta, szablodzioby, kulik mniejszy i takie tam...
Dominik
Rozumiem, ze ciezko jest Wam wziac wolne w piatek, aby miec trzy dni wolnego? I czy trzy dni wystarcza aby dotrzec, pobyc i wrocic do Warszawy? Odjazdy statkow (Hamburg) sa o 10.00 w kazdy dzien, powroty o 17.00, podroz trwa 4 godziny. Ile potrzeba aby dojechac z Warszawy do Berlina samochodem?
Pazdziernik jest o tyle dobrym miesiacem, ze Helgoland obfituje wtedy oprocz miejscowych morskich gatunkow w najwieksza czestotliwosc rzadkosci zawianych przez pierwsze jesienne wiatry.
A jakie swieta w Polsce sie szykuja w tym i przyszlym roku? W jakie dni?
ALternatywa dla jesieni bylby czerwiec, kiedy to mlode nurzyki (guillemots) skacza ze skaly do morza. Musi byc niesamowity widok. Cos w rodzaju akcji MI III co prawda nie bedzie raczej syberyjskich slowikow i drozdow ale wszystkie morskie gatunki, ktore sie tam i tak gniezdza. I w czerwcu sa swieta koscielne. Tylko ze mowiac o czerwcu to mysle o tym w przyszlym roku. A to juz sa takie plany na daleka przyszlosc...
Podobno widzialem na lakach kolo Münster biegusa trawiastego! (tryngites subruficollis) ale byl daleko ... Inni mowili, ze to on.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum