Wysłany: 2005-12-18, 23:04 II Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach i Ogrodach
Witam,
rozpoczynam wątek akcji "II Zimowe Liczenie Ptaków w Parkach i Ogrodach" - polskiej wersji Big Garden Birdwatch. Póki co zachęcam do wapdnięcia na www.otop.org.pl i do poczytania o wynikach 2005.
[ Dodano: 2006-01-11, 11:24 ]
Na stronie http://www.otop.org.pl/st...osci&wypisz=204
jest lista wycieczek po Warszawie w ramach Zimowego Liczenia Ptaków w Parkach i Ogrodach. Zachęcam do uczestnictwa, ale jeszcze lepiej, jeżeli ktoś zorganizuje swoją wycieczkę dla rodziny, przyjaciół lub znajomych. Jeśli chcecie, by informacja o tym ukazała się na stronie OTOP - piszcie pod zimowe.liczenie@otop.org.pl
[ Dodano: 2006-01-11, 21:45 ]
Lista wycieczek pojawiła się też na stronie www.erkao.prv.pl
Na stronie głównej OTOP jest umieszczony mini-przewodnik dla tych, którym jeszcze nienajlepiej idzie rozpoznawanie ptaków (dokładnie tutaj: http://www.otop.org.pl/st...sci&wypisz=205)
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Z ostatniej chwili - wycieczka nad Jeziorko Czerniakowskie!!!
Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków - Grupa Warszawska serdecznie zaprasza wszystkich na wycieczkę nad Jeziorko Czerniakowksie. Zbiórka o godz. 10.00 na moście nad rezerwatem. Wycieczka organizowana będzie w ramach akcji Zimowego Liczenia Ptaków w Parkach i Ogrodach.
Warto zabrać ciepłe ubranie i obuwie, a także atlas ptaków i lornetkę. Prowadzący wycieczkę przewodnik będzie dysponował 3 lornetkami dla uczestników, wyjaśni także zasady prowadzenia obserwacji.
Przewodnik: Łukasz Supergan (Warszawska Grupa OTOP).
Z ostatniej chwili - wycieczka nad Jeziorko Czerniakowskie!!!
... Zbiórka o godz. 10.00 na moście nad rezerwatem. Wycieczka organizowana będzie w ramach akcji Zimowego Liczenia Ptaków w Parkach i Ogrodach.
....
Przewodnik: Łukasz Supergan (Warszawska Grupa OTOP).
Może warto dopisać w kiedy? W sobotę czy w niedzielę?
A ja mam pytanie metodologiczne - jak ktoś liczy powiedzmy w ogródku przy karmniku to jak wg organizatorów uczynić liczbę np bogatki najbardziej wiarygodną - wiadomo, że przez cały dzień coś tam śmiga
Pawelele za pytanie. Też się nad tym zastanawiałam, jeśli ptaki z karmnika też się liczą to jak podać rzeczywistą liczbę jak one ciągle latają i to pewnie te same
Ja odpadam - w poniedziałek mam bardzo ciężki egzamin Może uda mi się wyskoczyć aby policzyć jeden park w pobliżu mojego osiedla, ale to niestety wszystko co moge zrobić w tym terminie
PS. Czy to liczenie musi się odbywać w ostatni weekend stycznia
Termin rzeczywiście jest fatalny, ale na razie nic na to nie poradzimy.
A ptaki przy karmniku lub ogrodzie liczymy notując maksymalną liczbę osobników widzianych na raz (w jednym momencie)
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
Zgadzam sie z Tristanem
Hej,
niewykluczone, że zamiast formularza on-line na stronie będzie trzeba po prostu nanieść wyniki do przygotowanego pliku w Excelu i wysłać - coś się chrzani z formularzem.
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum