Wysłany: 2005-11-07, 23:12 GW OTOP zaprasza nad Zegrze!
Witam,
niezależnie od tego, czy dostaniemy pieni?dze na wyprawę w Ujcie Wisły, pomylałem, że fajnie by się było wybrać w t? sobotę nad Zalew Zegrzyński (ostatnio kręc? się tam uhle, bielaczki, markaczki, ogorzałki, nury rdzawoszyje, rzepołuchy, a więc doć ciekawe towarzystwo).
Najciekawsze ptaszory kręc? się ponoć koło Ryni, dlatego mój pomysł jest taki:
spotykamy się o 7.50 na przystanku autobusowym PKS Dworzec Gdański (po drugiej stronie wiaduktu od stacji PKP), sk?d o 8:06 odjeżdża autobus do Ryni. Nie wiem, ile kosztuje bilet, ale nie powinien być drogi. Dojeżdżamy do Ryni, dochodzimy do zbiornika i w miarę możlwiwoci idziemy jego brzegiem (w niektórym miejscach brzeg jest ogrodzony, ale jest sporo punktów, sk?d pewnie można obserować). W zależnoci od kondycji doszlibymy albo do Białobrzegów, albo do protu w Pilawie, sk?d odjeżdża autobus 705 (trzeba mieć bilet na strefę podmiejsk?) jad?cy na Żerań.
Można też od razu pojechać 705 (co ciekawe, też jedzie o 8:06), ale dojedziemy tylko do Białobrzegów, a dalej będzie trzeba dojć.
Ci, którzy maj? wtedy czas i ochotę, proszeni s? o napisanie, który wariant im bardziej pasuje.
[ Dodano: 2005-11-07, 23:13 ]
to było wysyłane mailem, gdzie data była w nagłówku - chodzi o sobotę 12.11
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Ja bym optował za dojechaniem do Ryni i wycieczk? wzdłuż brzegów zbiornika. Choć szczerze mówi?c nie wiem gdzie w Ryni autobus się zastrzymuje
Faktem jest jednak że najwięcej ptaków jest zazwyczaj przy samym końcu Ryni, tam gdzie s? orodki wypoczynkowe. Zdecydowanie najlepiej jest przy WDW Rynia.
Ponieważ ostatnia wycieczka nie rozpieściła nas pogodą, pomyślałem, że warto by ją było powtórzyć. Zapraszam więc o 7.50 w sobotę 3.12 na pętle autobusu 705 na Żeraniu. Pojedziemy albo do przystanku Hotel Mazowsze, albo do Białobrzegów, stamtąd byśmy się przeszli do WDW Rynia i z niej do Pilawy.
Będzie luneta z SGGW (ta sama, co nad morzem), więc może wreszcie się jakiś nur nam pokaże.
Zapraszam!
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
To ja może przypomnę o tej wycieczce.
Sam co prawda sobotę mam zajętą i nad Zegrze nie pojadę ale polecam wszystkim gorąco. Wycieczka nad Zegrze jak będzie dostępna luneta może przynieść bardzo ciekawe obserwacje.
Wycieczka nad Zegrze jak będzie dostępna luneta może przynieść bardzo ciekawe obserwacje.
A ja sobie myślę, że każda wycieczka poza miasto może przynieść ciekawe obserwacje. Co prawda na polu czy w lesie nurów ani morskich kaczek się nie zobaczy, ale wiele wróblaczków napewno...
Oczywiście też wszystkich namawiam na takie wycieczki. Osobiście wyjeździłem się nad Zegrze i nie ciągnie mnie tam specjalnie, ale rzeczywiście liczebności i różnorodność gatunków ptaków wodnych najbliżej W-wy, to oczywiście Zalew Zegrzyński!!!
Wycieczka się zakończyła i była bardzo udana
Widzieliśmy:
- perkoz dwuczuby: 5
- kormoran czarny: cn. 262
- łabędź niemy: 8 ad. + 9 juv.
- krzyżówka: cn. 185
- świstun: 1
- ogorzałka: 16
- czernica: 107
- gągoł: cn. 408-428
- uhla: 8
- bielaczek: 53
- bielik: 2
- łyska: cn. 455
- mewa siodłata: 1
- mewa srebrzysta/białogłowa: 41
- mewa pospolita: 1
- mewa śmieszka: 1
- zimorodek: 1
- dzięcioł duży: 2
- kruk: 2
- jemiołuszka: cn. 53 + ok. 20
- raniuszek: 23 + cn. 15
Choć nic super rewelacyjnego nie było, to jednak ilość zaobserwowanych gatunków i ich liczebność jak najbardziej świadczy o tym że wyjazd się udał
Dziękuje serdecznie wszystkim z którymi mogłem dzisiaj wspólnie obserwować
Oby takich wycieczek było jak najwięcej
A z jak bliska te ptaszyska dały się oglądać ? Które gatuneczki w pełnej krasie oblukaliście ?
Z bliska to na tym zbiorniku raczej nic oprócz krzyżówek, łabędzi niemych, łysek i gągołów nie da się dokładnie zobaczyć Podstawą jest niestety luneta Dzięki niej można np. dokładnie przyjrzeć się bielaczkom, które pływają razem z gągołami, albo wyparzeć ogorzałki w stadach czernic.
Generalnie wszystkie widziane przez nas ptaki można było sobie dzięki lunecie dokładnie pooglądać np. ja widziałem o wiele wyraźniej niż nad morzem uhle, no i ogorzałki też było bardzo dobrze widać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum