FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
GW OTOP
Autor Wiadomość
Emila 

Wysłany: 2005-04-22, 21:28   

Tony, ja się nie bardzo udzielam, bo pewnie będę co gmerać przy STOP-ie, a formalnie jestem członkiem bociana (bocianic??), więc jak tam będzie można co pomóc, to też pomogę no i kotem Schroedingera już i tak prawie jestem ;) Ale chciałabym spytać, czy na tę listę można się zapisywać nie będ?c w OTOP-ie, czy mam się najpierw dać zindoktrynować? ;)

amikosik 

Wysłany: 2005-04-22, 23:34   

Emila, jaki Ty masz bogaty życiorys. :shock:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-04-23, 20:34   

Boże, Emila, co to jest ten kot Schroedingera? Uważam, że lista jest otwarta dla wszystkich, których ciekawi to, co robi Warszawska Grupa.

Marfu 

Wysłany: 2005-04-24, 18:52   

To lepiej piszcie TU, to sie wszyscy dowiemy co robicie...

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-04-25, 08:03   

Jak co będziemy robić, to znać damy i tu :D

[ Dodano: 2005-05-25, 14:04 ]
Informuję wszystkich zainteresowanych, że Grupa Warszawska (czyli ja - absolutyzm owiecony rulez :) jest w posiadaniu najnowszego dzieła wydanego przez OTOP i zatytułowanego "Ostoje ptaków o znaczeniu europejskim w Polsce" autorstwa Pawła Sidło, Prezmysława Chylareckiego i Bogny Błaszkowskiej. Wszystkich zainteresowanych poczytaniem sobie tej ciekawej pozycji (na rynku będzie kosztować 50 złotych, nie wiem, w jakich miejscach będzie rozprowadzana) proszę o kontakt.

[ Dodano: 2005-06-02, 11:09 ]
Hej,

dwa ogłoszenia:
4 czerwca (sobota) odbędzie się Piknik Naukowy Radia Bis na Podzamczu. osoby, które miałyby czas i ochotę wesprzeć stoisko OTOPu na tej imprezie zapraszamy jutro (3 czerwca) na spotkanie informacyjne do biura OTOP przy ul. Puławskiej 46 m.12 (jak mnie poprosicie w PW albo mailu przylę kod otwieraj?cy, żeby nie tzreba było dzwonić) :mrgreen:

10 czerwca w póĽnych godzinach wieczornych i nocnych na Bagnie Całowanie odbędzie się liczenie derkaczy i innych nocnych stworów, organizowane przez CMok. Wszystkich zainteresowanych udziałem w tej imprezie (zakończonej integracyjnym ogniskiem) proszę o kontakt mailowy (najlepiej jak najszybciej).

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-06-02, 10:16   

wybrałbym się na to liczenie ale będę poza zasięgiem :/

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-07-07, 12:16   

Hej wszystkim,

kontaktowałem się z Przemkiem Paskiem - facetem, który mocno działa na rzecz Wisły. Poniżej treć kilku maili od niego:

"Za niecałe dwa
tygodnie (niedziela, 17 lipca) organizuję pod pretekstem imprezy BIG JUMP całodzienny koncert nad
Wisł?, płyta Desantu , 511 km, koncert będzie sprzeciwem wobec gruzowania
Wisły, chciałbym oprócz działań artystycznych jak najwięcej powiedzieć o
rzece, wł?czcie cię, przygotujcie jakie działania edukacyjne, wykład,
wystawe , wszystko dozwolone, niech ludziom co zostanie w głowie, b?dĽcie
tam z nami, czasu mało, szansa jedna, Pasek /tel 502 276 612//841 59 40/"

"Zróbmy 17 lipca podcza BIG JUMP instalację Wisła Ptaków, ptrzebne będ?
cztery białe płachty bawełniane 2x2 metry cztery niebieskie akrylowe spraye
i rysunki 4 sylwetek ptaków Wilanych mog? być z jakiej ksi?żki, 500 zł na
kosz podnonikowy do założenia linki w cztery maszty na płycie desantu,
flagi zrobię sam, zobaczy to kilka tysiecy ludzi, Pasek"

Z tymi rzeczami, o których on pisze, to nie wiem, czy w czym poza sylewtkami będziemy mu w stanie pomóc. Ja jeszcze spróbuję się jutro skontaktować z Ogniskiem Pracy Pozaszkolnej na Żoliborzu, gdzie mam znajom? - dzieci mogłyby zrobić prace plastyczne pt. "Ptaki i ludzie nad Wisł? i póĽniej bymy je rozwiesili w formie wystawy. Ja wyjeżdżam w pi?tek i wracam dopiero 15 lipca - jeżeli macie jakie pomysły, piszcie lub dzwońcie do Przemka (przemek.post@home.pl). Potrzebuję też kilku osób, które w niedzielę 17 mogłyby przyjć i jako pomóc w opowiadaniu ludziom o Wile, a szczególnie o ptakach i działaniach OTOPu nad Wisł? (jeszcze w tej sprawie napiszę do Wiesia Nowickiego, postaram się czego dowiedzieć od Bukacińskiego).

Jeli macie jaki znajomych, to powiadomcie ich o tej imprezie.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie

Antek Marczewski

Orni 

Wysłany: 2005-07-23, 11:30   

Moze ma ktos ochote wybrac sie gdzies na ptaki w okolice Warszawy w najblizszym czasie? (od jutra do piatku)

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-07-23, 12:23   

Ja się mogę zabrać, od jutra do piatku jestem w Warszawie ;-) .

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-07-23, 14:24   

Fajny pomysł - kto wysunie propozycję dokładniejszej lokalizacji?

Orni 

Wysłany: 2005-07-23, 16:50   

Jak bedziecie dostepni to odezwijcie sie na gadu ;)

[ Dodano: 2005-07-23, 17:51 ]
tak najlatwiej wszystko obgadamy

Magda lena 

Wysłany: 2005-08-19, 22:19   

To tu jestscie!!!??? :evil: No pieknie, a ja Was szukam od zimy tzn odkad naleze do OTOPu
i zastanawiam sie co sie dzieje. Raz, jeszcze w lutym, zalapalam sie na wypad za Jablonna
a pozniej martwa ciosza. Myslalam ze dzialalnosc zupelnie zamarla a tu sie jednak cos dzieje :wink: Czy ktos z warszawskiej grupy moglby sie odezwac i napisac o kolejnych planowanych spotkaniach :tup: Przyjezdzam we wrzesniu i chetnie bym sie zaangazowala w dzialalnosc grupy :grin:

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-08-19, 22:22   

Pytaj o plany GW OTOP-u Tonyego, który jak tylko wróci napewno tutaj odpisze.

grzegorzb 

Wysłany: 2005-08-22, 12:19   

Tony napisał/a:
Boże, Emila, co to jest ten kot Schroedingera?

to jest to:
,,Aby pokazać jak kwantowa superpozycja zaprzecza zdrowemu rozs?dkowi, Schroedinger wymylił urz?dzenie oddziałuj?ce na kota, w którym wynik kwantowego efektu ze skali atomowej powoduje np. wystrzał pistoletu. Jeli system kwantowy był w superpozycji stanów wyzwalaj?cych i niewyzwalaj?cych wystrzał, to pistolet naraz strzela i nie strzela. Kot zatem zarówno żyje, jak pada trupem.

Na szczęcie istnieje droga wyjcia z tego problemu. Każdy prawdziwy system, obojętne czy kwantowy czy klasyczny (jak duży kot), jest w kontakcie ze rodowiskiem zewnętrznym, brudnym i szumi?cym zbiorem atomów, których stan nigdy nie jest dobrze znany. To zwi?zanie między systemem kwantowym w superpozycji i rodowiskiem prowadzi do zapadnięcia (kolapsu) systemu i wyganięcia po pewnym czasie do jednego lub innego stanu. Proces ten jest nazywany dekoherencj?.

Szybkoć dekoherencji zależy od rozmiarów systemu kwantowego. Fizycy potrafi? już tworzyć i utrzymywać cz?stki kwantowe (atomy, fotony) w stanach superpozycji na zauważalne okresy czasu jeli zwi?zanie ze rodowiskiem jest słabe. Dla systemu takiego jak duży kot, składaj?cego się z miliardów miliardów atomów, dekoherencja następuje niemal natychmiastowo i kot nigdy nie może być naraz żywy i martwy w mierzalnym okresie czasu. Jest raczej jak ż?gler, próbuj?cy utrzymać w powietrzu miliardy piłeczek.''

wiecej tutaj:
http://dione.ids.pl/~pborys/fizyka/faq/node73.html

:D :D :D :D

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-08-22, 17:53   

Na jeden dzień jestem w Warszawie i szybko odpisuję. Przede wszystkim wielkie dzięki za Grzegorzu za to wytłumaczenie z kotem, choć z fizyki zawsze byłem noga, i to w dodatku lewa.

Magda leno, GW OTOP od długiego czasu, jak sama zauważyła, żyje w fazie życia utajonego (fachowo anabiozy). Nie będę wdawał się tu teraz w genezę tego stanu, w każdym razie plany s? takie:

- na pocz?tku paĽdziernika robimy Dni Ptaków tak, by Warszawa o nas usłyszała (na bież?co będę informował na tym forum o postępach w pracy i możliwociach pomocy, a tych na pewno będzie dużo).

- mamy nowy adres mailowy, którego na razie nie mogę skonfigurować - proszę o cierpliwoć. Nowy mail to warszawska@otop.org.pl We wszystkich sprawach zwi?zanych z działalnoci? grupy można się kontaktować ze mn? (antek.marczewski@otop.org.pl)

- najpóĽniej na pocz?tku paĽdziernika planujemy uruchomić stronę internetow?, gdzie będziemy zamieszczać aktualnoci z życia grupy, doniesienia o akcjach, programach, wycieczkach. Nie zabraknie oczywicie zdjęć ptaków. Projekt strony spoczywa na barkach naszego forumowego kolegi Huberta.

- pierwsze oficjalne powakacyjne spotkanie planowane jest na pocz?tek paĽdziernika. Najważniejsze kwestie, które powinny zostać na nim poruszone, to:
a) wybór nowego lidera
b) podział zadań w ramach grupy
c) konsultacje na temat ewentualnej zmiany terminów i miejsca spotkań grupy (z SIE przy Raszyńskiej na gmach VI LO na Wiktorskiej - blisko metra i autobusów).
d) ewentualna rozmowa na temat powołania do życia Klubu Młodego Obserwatora

Na razie to tyle. W Grupie na pewno będzie masę do roboty i już dzi zapraszam Cię do wł?czenia się w nasze działania pełn? par?.

Pozdrawiam
Tony

[ Dodano: 2005-09-15, 20:01 ]
W pi?tek, 16 wrzenia, nomen omen o 16, zapraszam chętnych do pakowania drugiego numeru kwartalnika PTAKI w warszawskim biurze OTOP przy ulicy Puławskiej 46 m.12. Oosby będ?ce członkami OTOP będ? mogły dostać kwartalnik bez czekania, aż przyniesie go im listonosz, a pozostali zobacz?, co trac?, i może też zostan? członkami :)
Jakby co to kontakt z biurem 8451412, a ze mn? 0661583447

[ Dodano: 2005-10-07, 11:44 ]
Hejka wszystkim,

szykuje się wielkie wydarzenie, jakim niew?tplwie będzie pierwsze od dłuższego czasu zebranie Warszawskiej Grupy OTOP. W tej chwili ustalamy termin, tak by jak największej liczbie osób pasował. W tej chwili przeważa czwartek ok. godz.18 - jeli kto chciałby nas odwiedzić na Raszyńskiej, niech da znać. Ostateczny termin pewnie będzie znany w przyszłym tygodniu.

Odpowiedz do tematu