Przypadł mi zaszczyt prezentacji wyników bardzo udanej wycieczki Grupy Warszawskiej OTOP w Dolinę Górnej Wisły w dniach 29.IV - 3.V
Obserwacje zaczęliśmy właściwie już wieczorem 28 kwietnia jeszcze w Warszawie, gdzie pod Salą Kongresową mogliśmy podziwiać do woli latającą parę sokołów wędrownych gniazdujących na Pałacu Kultury i Nauki.
Na początku WIELKIE słowa uznania i OGROMNY dla Pawła Malczyka, który zgodził się być naszym przewodnikiem i wyśmienicie oprowadził i zaprezentował nam ten kompleks stawów oraz bardzo owocnie i niezwykle fachowo pomagał, wyjaśniał oraz towarzyszył nam w obserwacjach Pozdrowienia także dla Macieja Buchalika, którego spotkaliśmy na stawach.
W tym miejscu WIELKIE podziękowania dla Opticrona, który znalazł czas aby pokazać nam arkana obrączkowania mew białogłowych oraz podzielić się z nami swoją niesamowicie rozległą wiedzą na temat mew, w tym m.in. rozróżniania od siebie poszczególnych gatunków, za co osobiście BARDZO DZIĘKUJĘ
Poza tym były jeszcze: pełzacz ogrodowy, sikora uboga, czarnogłówka, kolonia oknówek w Grodzisku, srokosz, trznadel, piegże, kowaliki, dzwońce, szczygły, gawrony, kawki, sroki, wróble, mazurki, wrony siwe, modraszki, bogatki, śpiewaki, grubodzioby, rudziki, kwiczoły, sierpówki, kosy, skowronki polne, pliszki siwe, sójki, kapturki, szpaki, kopciuszki, pierwiosnki, piecuszki i zięby.
Wyjazd był niesamowicie udany, za co chciałbym osobiście podziękować wszystkim, którzy uczestniczyli w wycieczce: Tonemu, któremu należą się szczególnie podziękowania jako organizatorowi a także Egrettcie, Laniusowi, Hubertowi, Namorowi, Barbarossie naszemu niezawodnemu kierowcy oraz pozostałym
Było mi ogromnie miło przebywać z Wami na tym wyjeździe i bardzo Wam dziękuje za tak wspaniale spędzony czas oraz wspólne obserwacje
Foty (i filmy będą na spotkaniu GW w maju. Na razie trzeba czekać
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Myślę, że przynajmniej jedno zdjęcie można pokazać. Uczestnicy wycieczki pod światłym kierownictwem Tony'ego uznali, że podgorzałki nie mozemy zobaczyć, gdyż jesteśmy ........ zbyt jaskrawo ubrani. Niektórzy uczestnicy postanowili przybrać barwy ochronne ...
Jako moderator tego forum przypominam - fotki Reya w necie nie są tematem tego wątku (choć i ja mam kilka u siebie na dysku )
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum