FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyjazdy terenowe
Autor Wiadomość
green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-06, 23:22   

Logan napisał/a:
kurcze, nie wiedzialem ze populacjami, a zwlaszcza duzych drapieznikow mozna GOSPODAROWAC
Twoi współplemieńcy z PANu taki tytuł wymyślili :> ;-)

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-12-06, 23:43   

Logan napisał/a:
to w gorach jeszcze jakis snieg sie ostal (cos powyzej 20 cm)? pytam bo nie wiem czy brac rakiety

w sobotę w okolicach MPNu było tak nad kostki, na zawiewach do kolan, nie wiem jak na Łopieniu, nie zapytałem kolegi, który robi na tamtych terenach.
Logan napisał/a:
bys jednak reflektowal na wyjazd sobotni (wczesny) w Wyspowy daj znac na priva

czyli tez rezygnujesz?? :]

oK, dam znać kiedy znów będę jechał w tamte okolice (sztolnie są fajne i przyjemne i na pewno są nietoperze do których nie trzeba tarzać się w błocie)

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-12-07, 07:58   

WJG napisał/a:
w sobotę w okolicach MPNu było tak nad kostki, na zawiewach do kolan, nie wiem jak na Łopieniu, nie zapytałem kolegi, który robi na tamtych terenach.

skoro w MPN jest tak malo to w Wyspowym pewnie resztki na N stokach :/ to zlosliwosc natury ! - kupilem rakiety i jeszcze nie mialem okazji w nich polazic :evil:

WJG napisał/a:
czyli tez rezygnujesz??

pewnie ze nie, jeszcze tylko nie wiem w ktory dzien ale w gory napewno jade

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-12-07, 09:07   

wlasnie zagladnalem na ICM i widze ze wrozbici zdazyli juz zmienic zdanie, wczoraj przepowiadali brak opadow na weekend, wg. dzisiejszej wrozby ma jednak padac :/ mogliby sie zdecydowac :roll:

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-12-08, 18:13   

wrozbici znowu sie pomylili, nie padalo :]

dementeju plotke jakoby w gorach nie bylo sniegu, >700 m n.p.m. lezy roztapiajace sie cos co bylo sniegiem w ilosciach 10-30 cm i bardzo utrudnia chodzenie

GP, zaluj zes nie pojechal w Wyspowy ;-) na Mogielicy z P. Skucha slyszelismy soweczke, urala (w dzien!) i widzielismy m.in. tropy rysia

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-12-08, 18:24   

Logan napisał/a:
nie padalo

W Pieninach padało...
Logan napisał/a:
dementeju plotke jakoby w gorach nie bylo sniegu, >700 m n.p.m. lezy roztapiajace sie cos co bylo sniegiem w ilosciach 10-30 cm i bardzo utrudnia chodzenie

Ale śniegu było niewiele, więcej błota.
Logan napisał/a:
zaluj zes nie pojechal w Wyspowy

Pienin też możecie żałować- bogactwo gatunkowe jak nigdy (5 gat.), szczyt podkowca, intensywny deszcz podziemny w jednej sztolni, w drugiej przyjemnie wilgotno.
Za paręnaście minut podeślę zdjęcia..żeby się łezka w oku zakręciła. :] :]

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-12-09, 02:23   

Logan napisał/a:
GP, zaluj zes nie pojechal w Wyspowy ;-) na Mogielicy z P. Skucha slyszelismy soweczke, urala (w dzien!) i widzielismy m.in. tropy rysia
coz następnym razem, ale żałować nie moge - dwudniowa Konferencja w Nowym Targu, poświęcona wypracowaniu schematów i planów wspólnej polsko-słowackiej działalności na rzecz ochrony dużych drapieżników - Vlka, Medveda i Rysa, była naprawdę udana. :res: Super ciekawe wystąpienia (Konferencja prowadzona w dwóch językach - słowackim i polskim), obecność przedstawicieli takich instytucji jak Ministerstwo Środowiska (także słowacki odpowiednik), Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego, placówek naukowych polskich i słowackich (IOP PAN, AR Kraków, Technical University in Zvolen...), organizacji zajmujących sie drapieżnikami (Stowarzyszenie "Wilk", Slovak Wildlife Society), poza tym dyrektorzy i pracownicy Parków Narodowych (pl i sk), Nadleśniczowie i wielu innych, sprawiło, iż spotkanie musiało zakończyć sie owocnie (rzadko zdarza się taki potencjał siły sprawczej w jednym miejscu). Także świetna organizacja i i równie wspaniała atmosfera spotkania (jak również trwających do późna dyskusji kuluarowych :beer: ) nadały mu niepowtarzalnego uroku.

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-12-09, 16:09   

Obiecane "teasery" z podziemi (jak widać można było dokładnie oglądnąć nietoperze).
Ptoki tez były, glownie sikory, bo w Szlachtowej jest jakas mania dokarmania z kubeczkami na krzakach.
"Góra się broniła" jak to pisali w książkach alpinistycznych w latach 80tych gęstymi mgłami..

jarmuta we mglach.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 54.89 KB

szal dokarmiania.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 69.41 KB

jarmuta3.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 83.65 KB

jarmuta2.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 70.45 KB

jarmuta1.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 83.29 KB

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-01-30, 19:39   

Może tym razem się ktoś zdecyduje na nietoperze w Pieninach (Małych)?

Plan wycieczki podobny- sztolnie w Jarmucie, sobota (sesja w pełni wiec jest czas :P ), autobus z D.A. -godzina 7.25 do Szczawnicy. Czas wycieczki około 5-6 godzin (ja potem lecę jeszcze dalej).
W piątek ostatecznie dam znać czy dojdzie wszystko do skutku.
wjg

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2008-06-11, 18:10   

A dziś, już na definitywne zakończenie małopolskiej przygody, odbyłem ostatnie ćwiczenia terenowe - z Ochrony Przyrody, w dodatku z legendą przyrodniczą ośrodka krakowskiego - dr Bednarzem. Miejsce: u Fora - użytek ekologiczny w dolinie potoku Rudno. Poniżej kilka fotek z tego jakże pięknego podsumowania pięciu lat studiów na Lesie:

w dolinie

Iris sibirica

Iris pseudacorus

tu królują bobry

ostatnie nauki...

Tym samym pragnę życzyć pomyślności wszystkim jeszcze studiującym adeptom leśnictwa i równie pięknych wrażeń na (bliższe lub dalsze) zakończenie leśnej przygody!

ParusAter 

Wysłany: 2008-06-23, 15:44   

Witojcie!

Mam niezmierną ochotę bryknąć sobie w czwartek w terenik (a może i piątek? - jak szaleć to szaleć;) )

Jakiś chętny jest? Planik od Kobylańskiej przez żołny po Taterki...do wyboru do koloru...
Jakby co to piszta! :)

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-07-11, 21:49   

ktoś może w niedzielę przed południem w jakiś terenik ??

Także przyszła sobota mnie interesuje ;) !!!!

W nast. niedzielę / pn najpewniej nocuję na Babiej (wschód słońca piękny mi się marzy - a obiecałem sobie po egzaminie zdanym ;) )

Przewodnik Beskidzki

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-07-11, 22:30   

Pełek napisał/a:
ktoś może w niedzielę przed południem w jakiś terenik ??
jak zwykle łąki, może zalew w Zesławicach. Jak łąki to błotniak stawowy jakis towarzyski jest :)

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy"

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-07-22, 16:16   Szczytujące Kessy, Kami, Athene, Parus

a wraz z nimi For, Logan i autor tego posta.

Jak wielu osobom wiadomo parę dni temu spotkał / kopnął nas zaszczyt niespotykany - południowe tereny nawiedziły osobiście Kessy i Kamikazi. Jakby tego było mało dziewczyny zwiedzały wraz z Forem i Paruską południowe okolice bardzo dokładnie :) Ze swojej strony napiszę tylko o tym czego świadkiem byłem.

Otóż w sobotnie piękne popołudnie nawiedzono mnie na działce, po krótkim spojrzeniu na zbiornik Dobczycki, a późniejszym ogniskowaniu, nadeszła niedziela. Tego dnia dziewczyny stanęły na przeciw królowej Beskidów. Logan zacierał dłonie, For dopingował, a potem wszyscy ruszyliśmy na szczyt. Jak przebiegała trasa będzie można zobaczyć na zdjęciach w folderze do którego linka zamieszczę niżej :) tam też można te fotki komentować ;)
Kessy rwała do przodu tak jakby była rodowitą góralką ;) Najpewniej chciała nam pokazać że północ a potrafi ;) i pełen :res: dla niej za walkę ;) Zresztą :res: należy się każdej z dziewczyn - Agatce za walkę z tym co bolało, Kami za nieustający uśmiech, Parusce za wyrolowanie grupy i zgubienie im się ;) Podczas trasy niektórzy modlili się do Buka, Logan próbował wabić, Parus udawała głuszca i zajadała się jagodami, później wszyscy radowali się widokami, niektórzy intensywnie czesali lornetkami, albo poszukiwali przedni(ch)(pt)aków za pomocą lunety ;) Niektórzy krzyczeli w ciągu wyjazdu nowe,nowe,nowe,nowe ;) Starcie z Crossowcami i dodanie statystyk Policji ;) tworzenie blokad a'la A.Lepper, oraz podziwianie fauny i flory wraz z konsultacjami ze specjalistami odnośnie traszek ;)
A na koniec spotkanie w Cudownych latach już w szerszym gronie, a później zwiedzanie miasta, gdyż nie samą przyrodą małopolska stoi ;) Coś dla ducha też być musi ;) Dzięki wszystkim za przybycie i zapraszam ponownie!!!

Czekam na uzupełnienie relacji ;) nie było odważnych by zacząć to mam nadzieję że teraz będzie już łatwiej ;)

http://picasaweb.google.p.../PolnocPoludnie

Przewodnik Beskidzki

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2008-07-23, 13:43   

Dziękuję za gościnę i wspaniałą wycieczkę! ;)

Skleciłam mały pokaz z naszych zdjęc.

http://www.youtube.com/watch?v=M84ltbf3OPY

Teraz czekamy na ptasią relację Kessy, która jak zwykle wszystko co widzielismy notowała.

.

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik]

Odpowiedz do tematu