Kiedyś tam w otchłani czasu zrodził się pomysł ptasiego ożywienia zbiornika Dobczyckiego. Na pierwszy cel wybraliśmy sobie Tracza. Ptak ten był widywany na zbiorniku nie raz, nie dwa, nawet stadami, ale nigdy nie widzieliśmy by prowadził lęgi.
Były chęci, były słowa teraz czas na czyny. Dzięki uprzejmości Basiora oraz działaniom dyplomatycznym GPego udało nam sie zdobyć 10 bud (bo nie budek) na Tracza. W sezonie 2007/2008 planujemy rozwieszenie tych bud w miejscach uczęszczanych przez Tracza a nie zagrożonych człowiekiem. Baza logistyczna już jest, pozostają kwestie które zostaną przedstawione niżej.
Oczywiście jest to dopiero początek. Jeśli odnotujemy minimalny sukces to postanowimy rozpisać dokładnie projekt, szukać dalszych funduszy aby poszerzyć zakres. A może potem tratwy dla Rybitw?
Aktualne plany i zadania.
Transport bud Załatwiony, budy przyjadą w piątek wieczór do Krakowa, a potem na działkę. Na działce jest drabina, gwoździe się kupi, zostanie kwestia wieszania.
Zdobycie zezwoleń pytanie czy RZGW, czy LP? Trwa dociekanie do kogo, oraz wkrótce będziemy pisać. Jeśli ktoś może pomóc w treści tego pisma to niech przesyła do mnie lub GPiego. Myślę że będziemy troche odpowiedzialni za ten projekt (Teraz MŁODZI!! ). Lub bezpośrednio załatwić to z organem zarządzającym.
Nawiązanie kontaktu z lokalnymi przyrodnikami: Pisałem Już do M.Barana, który zajmuje się regularną obserwacją ornitologiczną zbiornika i ma duże doświadczenie we współpracy z gminą Dobczyce, oraz przypuszczalnie także RZGW. Czekam na odpowiedź na maila.
Akcja wieszaniowa przewidziana na 20-21 X. Już jest 9 komfortowych miejsc noclegowych (Na łóżkach, z dachem ), a na podłodze lub w ścisku też się troche znajdzie. Akcje łączymy z obserwacją ptaków na zbiorniku, poszukiwaniem sów w okolicznych lasach, ogniskiem i gawędami. Liczba miejsc silnie ograniczona (kwestia transportu samochodowego, i noclegu, chyba że się kto z namiotem zjawi to miejsca Ci dostatek )
TU TEŻ WRZUCAM, ale PROSZĘ, o pisanie na forum BocianaTracze na Bocianie
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
Pełku co wiemy o naturalnych preferencjach nurogęsia w okolicy?
Jak wyglada sytuacja lęgowa na Rabie?
Wiem, że Łukasz Kajtoch interesował się tą kwestią, niniejszym wywołuję do tablicy zatem:)
Jeśli tego nie wiemy, to może nalezałoby się dowiedzieć, by potem np. ocenic skuteczniść akcji budowej; by wiedzieć jak budy zmieniły sytuację na Rabie, czy populacja rośnie, czy tez ptaki z rzeki się przemoszą, itp.
No od czegoś trzeba się przecież odbić:)
A propo wieszania się Deklarować chęci i niechęci do wyjazdu Byśmy wiedzieli na czym stoimy. Powtórze - mamy 9 komfortowych miejsc ale może być z tego więcej + mile widziane namioty Wyjazd ma szeroką ofertę więc grzechem nie korzystać!!
Skład jest taki:
1.Ja
2. Może Agata "Athene" J.
3. Może Kasia "Katarzynka" P.
4. +Bodzishek
5. Może Marysia "ParusAter" K.
6. Karolina "Kalina" T.
7. Ewa "Orchid" Ch. (AUTKO )
8. Kuba
9. Milva ??
10. Łukasz "Logan" K. (AUTKO )
11. Karina
12. Piotr "Alcedo" G.
13. Tomasz "GP" F. (AUTKO )
14. Piotr "PioSu" S. (AUTKO )
15. Paweł "For" W. +Sonia
mopek, nie bój się, nic Cie nie ominie Tu będą zamieszczane także kolejne informacje, tylko że jako fakty, tam jako dyskusja nt. wydarzeń. Czyli pojawią się kolejne pomysły, sytuacje to będzie tu także o nich napisane. Na przyrodzie będzie informacyjnie a tam roboczo Nie chcemy rozbijać dyskusji na 2 fora, a jako projekt Bocianowy prowadzimy główną dyskusję tam. No.
Rey jak zwykle przepisowy , pracujemy nad tym , a jakie konkretnie pozwolenia masz na myśli
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Nie chciałbym aby później okazało się że ktoś zdejmie Wasze budki, bo zapomnieliście się go spytać o pozwolenie
spoko, pod drzewem przywiazemy Sonie zeby pilnowala budek
Rey napisał/a:
To zależy od tego na jakim terenie (a co za tym kto jest jego właścicielem) zamierzacie je wieszać.
no wlasnie, ja jestem za oficjalnym zalatwieniem zezwolenia i jest szansa ze sie uda na terenie RZGW wokol zbiornika, ale czesc to tereny chyba prywatne i z tym bedzie gorzej
z drugiej strony prawie nikt nad zbiornik nie zaglada, zwlaszcza by wycinac drzewa wiec sadze ze budki dlugo powisza
co innego nad Raba gdzie tez by mozna kilka powiesic ale tam tubylcy pewnie z ciekawosci czy zlosliwosci moga je zniszczyc
Rey, tak zasadniczo pozwolenia prawie mamy na tereny prywatne się wpuszczać raczej nie będziemy, bo są one mniej atrakcyjne dla ptaków, a wszystko jest na dobrej drodze.
Zasadniczo nie będzie raczej problemu
A co do ściągnięcia 1. Trzeba dojść
2. Trzeba wejść na drabine
3. Trzeba mieć jakiś sposób by to odbić
4. Trzeba mieć sposób by ściągnąć i się nie zabić
5. Trzeba znaleźć
1. Trzeba dojść
2. Trzeba wejść na drabine
3. Trzeba mieć jakiś sposób by to odbić
4. Trzeba mieć sposób by ściągnąć i się nie zabić
5. Trzeba znaleźć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum