"Poza gospodarczym wyrachowaniem le¶nik musi mieæ tak¿e i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieæ równie¿ na wzglêdzie warto¶æ materialnie niewymiern±, jak± jest piêkno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Dzia³ka od 1845 figuruje jako pastwisko. Wybudowaæ by im by³o trudno bo to rêdzina ze ska³± macierzyst± na 20 centymetrach. Studium nie ma bo to chyba teraz pod Skotniki podchodzi.
Ju¿ ja wam dam grilla - wystarczy, ¿e crossowcy s± jeszcze tych mi tu brakowa³o.
For... wpisuj dzia³kê, albo ca³± górkê jako u¿ytek ekologiczny. Bieriem w dzier¿awê - je¶li gminne to wrêcz mo¿e i nieodp³atne u¿ytkowanie - i tyla
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
For... wpisuj dzia³kê, albo ca³± górkê jako u¿ytek ekologiczny. Bieriem w dzier¿awê - je¶li gminne to wrêcz mo¿e i nieodp³atne u¿ytkowanie - i tyla
i co to bedzie za ochrona jak wokolo wyrosna nowe budynki kampusu (biologi z UJ to hipokryci, niby jakies akcje zeby chronic, jakis uzytek czy naturka a jednoczesnie nowe budynki stawiaja ), parku technologicznego, domkow jednorodzinnych, osiedli, drog, obwodnic i innego betonu nawet ognicha sie nie bedzie dalo zapalic
Tam nie podejd±... na oko³o najwilgotniejsza postaæ Kostrza. Teren niezdatny do zabudowy, do tego u¿ywany na zajêciach terenowych. Dla mnie to kandydat idealny, a z was s± malkontenty
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostêpnych bagnach, kisia³y zara¼liwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gêstych ³ozach lêg³y siê drapie¿ne wilki (...) tam dzi¶ widaæ naypyszniejsze ³±ki i bogate osady przytykai±ce do samych brzegów Noteci…
Dla mnie to kandydat idealny, a z was s± malkontenty
Dagi jakby co to ja Ciê wspieram - mo¿e mo¿na by napisaæ jaki projekt do EkoFunduszu czy NFO¦-u na wykup i utrzymanie
a propos: ta dzia³ka w ogóle na sprzeda¿ i ile kto¶ za ni¿ chce?
_________________ Najpiêkniejsze s± górskie ro¶linki... jak te Doronicum clusii..
a czy przypadkiem nie mo¿na zdobyæ ¶rodków unijnych na wykup takich gruntów przez NGo-sy?
dobry pomysl, wyciagniemy kase na zakup, poczekamy z rok zeby sprawa przycichla (zrobi sie jakies sprawozdanie ze teren super dziki jezd ) a potem na dzialce wystawimy siedzibe dla MKTPB koniecznie z wlasnym pubem (moze na to tez by Unia dala? )
a na serio, to juz lepiej wykupmy jakies torfowisko czy goloborza w gorach, kawalek fajnego lasu, a najbardziej realna bylaby jakas polane gorska lub kserotermiczna skarpa
No w³a¶nie chodzi mi o kserotermiczn± skarpê w Krakowie. Wszak od razu masz i dbanie o bioró¿norodno¶æ w mie¶cie i inne takie. Kwestiê w³asno¶ci mo¿na by jako¶ wydobyæ, ale to raczej po powrocie.
Logi - Cz³owiek tu o konkretach próbuje porozmawiaæ, a tu szydera. Ja wiem, ¿e to nie ptaki jeno trawki, bo wiêkszo¶æ ptaków z Kraka uciek³o, ale...
Maæku - wydaje mi siê, ¿e w jakim¶ projekcie mog³oby przej¶æ i sfinansowanie takiego wykupu. W sumie nale¿a³oby siê Reya spytaæ. On z nas w tym najtê¿szym jest umys³em
wiem, ¿e parê osób w KRK siê ju¿ tym zajmuje, ale...
przysz³o mi do g³owy by uderzyæ do administratorów nowo powsta³ych budynków, oraz kilku starszych (Biprostal, ten nowy na Kijowskiej, wysokie na Czarnowiejskiej, AGH, Polibuda, KO¦CIO£Y!!!! itd.) z pismem i sugesti± wywieszenia przez nich budek.
Jako korzy¶ci:
poprawa PR - lepszy wizerunek medialny - dbamy o ochronê ¶rodowiska
koszty - budka + instalacja (naszymi rêkoma).
Z takimi pismami w okolicach lipca trzeba by pój¶æ i popróbowaæ - a istnieje szansa ¿e mo¿e co¶ siê uda wywalczyæ a tak± kampaniê mo¿na by prowadziæ przez kilka sezonów.
Dla takiego administratora to nie s± du¿e pieni±dze a nawet jakby siê uda³o w kilku miejscach to moim zdaniem by³by du¿y sukces.
Co wy na to, pomo¿ecie?
Pomys³y,uwagi, sugestie...
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
Co wy na to, pomo¿ecie?
Pomys³y,uwagi, sugestie...
obeskie jako Sekcja Ornito walczymy o jerzyki na "Oazie"
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem le¶nik musi mieæ tak¿e i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieæ równie¿ na wzglêdzie warto¶æ materialnie niewymiern±, jak± jest piêkno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
green power, obecnie jako sekcji ornito us³yszeli¶my ¿e "mamy siê tym nie interesowaæ" , a ponad to ¿e aktualnie sprawa jest przegrana (info sprzed 2 dni). Wiêc co¶ jest nie tak....
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
green power, obecnie jako sekcji ornito us³yszeli¶my ¿e "mamy siê tym nie interesowaæ" , a ponad to ¿e aktualnie sprawa jest przegrana (info sprzed 2 dni). Wiêc co¶ jest nie tak....
a od kogo takie info ??- proszê na pw
_________________ Tomasz Figarski
ja w tym roku nie deklaruje sie na zadne akcje, no moze jesienia/zima moglbym pomoc
Pe³ek napisa³/a:
instalacja (naszymi rêkoma).
a czy do takich akcji nie trzeba by kogos z uprawnieniami do wspinania sie i odpowiednim sprzetem? chyba ze te budki mialyby byc montowane w miejscach nie wymagajacych malpich zdolnosci
Pe³ek napisa³/a:
Dla takiego administratora to nie s± du¿e pieni±dze a nawet jakby siê uda³o w kilku miejscach to moim zdaniem by³by du¿y sukces.
obawiam sie ze nie znajdziesz wielu chetnych bo moze z tym byc wiekszy klopot w przyszlosci (ptaki sr....e komus na okna, problemy przy remontach itp.)
Pe³ek napisa³/a:
PUSTU£KI
wydaje mi sie ze pustulka ma sie w Kraku doskonale i nie trzeba jej jakos szczegolnie pomagac
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum