ej a Ty znowu się czegoś doszukujesz, napisałem tak bo chodziło mi o współpracę a nie prace na etacie w lasach
a to co znaczylo
green power napisał/a:
Logan napisał/a:
to mam szanse na zatrudnienie w LP
teoretycznie tak ...
green power napisał/a:
to normalne, że w lasach pracują leśnicy i stający z nimi w szranki absolwenci "inni" raczej nie mają wielkich szans
ale ja sie nie pytalem o prace DLA LESNIKA tylko o prace W LP - powinniscie tam miec np. stanowiska dla osob zajmujacych sie ochrona przyrody czy biologia jakichs gatunkow, gdzie mogliby (a nawet powinni) takze pracowac NIE-LESNICY
green power napisał/a:
kto miałby większe szanse przy staraniu się o pracę papierkową w N-ctwie - absolwent leśnictwa z ukończonym kursem zarządzania czy ekonomii czy ekonomista-specjalista odpowiedź padła oczywiście ten pierwszy
identyczna wypowiedz slyszalem kiedys od parkowca z GPN, ze zatrudniaja prawie wylacznie tylko lesnikow bo sa... po lesnictwie
powinniscie tam miec np. stanowiska dla osob zajmujacych sie ochrona przyrody czy biologia jakichs gatunkow, gdzie mogliby (a nawet powinni) takze pracowac NIE-LESNICY
nie sądze!
Logan napisał/a:
ze zatrudniaja prawie wylacznie tylko lesnikow bo sa... po lesnictwie
i bardzo dobrze - po to funkcjonują szkoły leśne - żeby kształcić kadrę właśnie do tych celów
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
i bardzo dobrze - po to funkcjonują szkoły leśne - żeby kształcić kadrę właśnie do tych celów
jakich celow pisalem o Parku Narodowym a nie LP a PN zajmuje sie chyba glownie OCHRONA a takze monitoringiem przyrodniczym wiec w PN chyba powinni pracowac zarowno lesnicy jak i przyrodnicy nie-lesnicy
czemu nie pozyskanie drewna w Nadlesnictwie ktore by mnie zatrudnilo spadlo by drastycznie a w wiekszosci fajnych zrobiloby sie jakies formy ochrony i wszedzie postawilbym szlabany i zasieki coby crossowcy nie jezdzili
czemu nie pozyskanie drewna w Nadlesnictwie ktore by mnie zatrudnilo spadlo by drastycznie a w wiekszosci fajnych zrobiloby sie jakies formy ochrony i wszedzie postawilbym szlabany i zasieki coby crossowcy nie jezdzili
popracowałbyś dwa dni
_________________ ogromny dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach
czemu nie pozyskanie drewna w Nadlesnictwie ktore by mnie zatrudnilo spadlo by drastycznie a w wiekszosci fajnych zrobiloby sie jakies formy ochrony
i w efekcie maiłbys spadek pensji o 80%. NIK na karku, GDLP i inspektorów siedzacych przez miesiac, tabuny niezadowlonych i pikietujących przed nadleśnictwem właścicieli firm drzewnych,
Hehe
_________________ Najpiękniejsze są górskie roślinki... jak te Doronicum clusii..
a dlatego, że wykształcenie leśników jest jak najbardziej wystarczające
Logan napisał/a:
jakich celow pisalem o Parku Narodowym a nie LP a PN zajmuje sie chyba glownie OCHRONA a takze monitoringiem przyrodniczym wiec w PN chyba powinni pracowac zarowno lesnicy jak i przyrodnicy nie-lesnicy
i WŁAŚNIE PO TO SĄ TAKIE SPECJALNOŚCI JAK OZL!!!! żeby wykształcić leśników-ochroniarzy i nie potrzebować się oglądać na naukowców z innych dziedzin...
Logan napisał/a:
pozyskanie drewna w Nadlesnictwie ktore by mnie zatrudnilo spadlo by drastycznie
hahahaha rozbawiłeś mnie ej Logan Logan
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
a dlatego, że wykształcenie leśników jest jak najbardziej wystarczające
green power napisał/a:
żeby wykształcić leśników-ochroniarzy i nie potrzebować się oglądać na naukowców z innych dziedzin...
i tymi zdaniami GP potwierdzasz to co bylo poruszane w temacie lesnym - jestescie lesnicy zapatrzeni w siebie i nie umiecie czerpac wiedzy/rad z innych zrodel niz lesne (nie wszyscy oczywiscie ) i skutkuje to m.in. zanikiem wielu rzadkich gatunkow w lasach
ja znam glownie Was - dobrych lesnikow po AR Krakow
juz sie teraz nie podlizuj
Logan, A ja patrze krytycznie na srodowisko w ktorym jestem i przylaczam sie do Logana. Przykro mi GP, ale jak juz Ci kiedys wspominalem mam pare wyzszych wartosci niz drewno wszedzie i ze wszystkiego co rosnie.... bo to napedza gospodarke. Inne rzeczy tez napedzaja i jestesmy juz na tym etapie ze niektore rzeczy moglibysmy sobie odpuscic, dla dobra naszego jak i naszej ludzkiej rasy. Mamy tyle substytutów drewna, ze redukcja zrywki drewna o dobre kilkadziesiat procent bylaby realna!! A obszary lesne, ktorych na SWIECIE jest coraz mniej, warto by zachowywac i PIELĘGNOWAĆ, ale nie na sposób gospodarczy, albo czesciowo gospodarczy - bezrębniowy.
Zaraz uslysze krzyk, ze utrzymaj sie z bioróżnorodności - na prawde można... trzeba tylko chcieć i znaleźć sposób!! A PN i inne obszary ochrony potrafia stwarzac wiecej miejsc pracy niz pare hektarow lasu.
No.:)
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
ale jak juz Ci kiedys wspominalem mam pare wyzszych wartosci niz drewno wszedzie i ze wszystkiego co rosnie...
więc skoro masz tak dalece odmienne poglądy - co robisz na leśnictwie - musi Cie to strasznie męczyć... przychodząc tu powinnieneś zdawać sobie sprawę jakie są realia gospodarowania - wszędzie liczy się bowiem zysk - czy wy przyrodnicy będziecie w stanie pokryć z własnej kieszeni strat jakie powstaną jeśli nagle (teoretycznie) zaprzestalibyśmy użytkowania lasów? ha? wyłożycie na to kase z własnej kieszeni? bo Państwo na pweno nie, a wiesz co się dzieje z firmami, które przynoszą straty (LP taką nie są) - to najlepszy przyczynek by je sprywatyzować... tego chcecie?
Pełek napisał/a:
redukcja zrywki drewna o dobre kilkadziesiat procent bylaby realna
yyy a co da redukcja zrywki? bo nie rozumie, mamy ścinać drzewa i pozostawiać je w lesie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum