Wys³any: 2005-10-07, 12:02 Obozy i dzia³alno¶æ Ma³opolskiego Ko³a
W ostatni dlugi weekend padziernika organizujemy oboz sowiarski w Beskidzie Wyspowym. Szczegoly podesle zainteresowanym ale z uwagi na sprawy organizacyjno-terenowe na oboz moze pojechac do ok. 15 osob. Preferowane sa osoby z doswiadczeniem gorskim a takze ptasim a najlepiej sowim Wymagany sprzet gorski, latarki i jesli ktos ma magnetofon, zakaz marudzenia Jak to w przyrodzie nie daje gwarancji ze cos bedzie ale powinno Termin zgloszen do ok. 15.X.
a co mam rozumieæ pod pojêciem "sprzêt górski", bo rzadnym specjalistycznym sprzêtem wspinaczkowym to ja nie dysponuje;)
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem le¶nik musi mieæ tak¿e i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieæ równie¿ na wzglêdzie warto¶æ materialnie niewymiern±, jak± jest piêkno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
no w³anie nigdzie , taki sprzêt to ok, po górkach moge migaæ
"Poza gospodarczym wyrachowaniem le¶nik musi mieæ tak¿e i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieæ równie¿ na wzglêdzie warto¶æ materialnie niewymiern±, jak± jest piêkno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
£ukasz, bardzo chêtnie bym siê wybra³, pomylê jeszcze nad tym i do 15 na pewno dam znaæ. Jednak mam du¿o wyjazdów w tym miesi?cu i nie wiem jak to rodzina prze¿yje..
Maæku napewno dadz? sobie rade, to tylko weekend , a Ty odwiedzisz stare mieci!
Loganowi chodzilo raczej o sprze typu - buty trekingowe, czo³ówki, spiwory, goretex, polar, itd
O taki mi chodzilo sprzet ale jesli ktos ma zapedy wspinaczkowe to znajde mu odpowiednie miejsce, zarowno w gore jak i w glab ziemi
uaktualniam dane co do obozu:
ptaki sa- dzis m.in. soweczka, jarzabek.
dodatkowa atrakcja moze byc zabawa w chowanego w nocy z niedzwiedziem.
znalazlem noclegi pod sama Przelecza Rydza-Smiglego, szczegoly rozesle do zainteresowanych, ale taniej sie nie da chyba ze pod chmurka. Mozna nawet psiny zabrac (do przedpokoju) - Forestman, tylko co bedzie jak zostawimy Twoja suczke z Miskiem
Maciek zapraszam
suuuper ; ja mam nadzieje juz jestem zapisany bo jak na razie (z mojej strony)nie widze rzadnych przeciwwskazañ; Amikosiki super!!, nie bêdziemy musieli puszczyka z tamy puszczaæ, a mo¿e jakas gitara sie znajdzie dla Ani?, na pewno kto bêdzie w stanie przywieæ (mam nadzieje...)
Ja siê zg³aszam razem z Ani? i poproszê o szczegó³y.
Zapisuje, tym samym liczba chetnych powoli osiaga wysycenie ilosci miejsc noclegowych, jeszcze kilka osob sie nie zdecydowalo wiec poczekam do ok.15.
Najwazniejszym szczegolem jest fakt ze gosp.agro jest wysoko na przeleczy zeby bylo blizej w gory ale wpierw trzeba tam bedzie dopelznac - jak napisze gdy sie dowiem o busy miejscowe. Miejsce jest przestronne ale ze to srodek nie-sezonu dom nie jest calkiem ogrzewany wiec lepiej zabrac cieple spiworki. Zastanawiajcie sie od razu czy chcecie z wyzerka (obiadem) bo do sklepu to kawalek jest
Moze mi sie uda namowic Agate na zabranie gitare
Wszyscy majacy chody w meteo lub niebie niech zaczna je wykorzystywac zeby byla pogoda
Pozdrowionka £ukasz dla Agi te¿ !
Mmm pojecha³abym bardzo chetnie..
zw³aszcza po tych ZA KRÓTKICH Tatrach ostatnio
/nie Maciek /
a mo¿e Petera namówimy ty¿
Jade 27 do Wroc³awia, a to juz blisko
mo¿e na weekend by siê uda³o..
sprawdze i napiszê zobaczymy
_________________ "Moja wiara - las wielki ¿ywic± pachn±cy"
Maæko coprawda juz nie czas na botanizowanie, ale bardzo by fajnie by³o gdyby przyjecha³ - grzaniec mi juz stoi 2 miesiace dla ciebie.
mówisz ¿e nabiera mocy?
£ukasz a dok³adnie w którym miejscu planujesz ten obóz? i co najwa¿niejsze ile dni? Nawet jeli bym siê nie za³apa³ na ca³y (bo to przecie¿ 1 listopada - s? i inne obwi?zki) to mylê ¿e choæ na trochê wpadnê
a nocegiem siê nie przejmuj - namiocik mam... wiêc jak by nie starczy³o miejsc...
£ukasz a dok³adnie w którym miejscu planujesz ten obóz? i co najwa¿niejsze ile dni? Nawet jeli bym siê nie za³apa³ na ca³y (bo to przecie¿ 1 listopada - s? i inne obwi?zki) to mylê ¿e choæ na trochê wpadnê
a nocegiem siê nie przejmuj - namiocik mam... wiêc jak by nie starczy³o miejsc...
to zeby bylo juz wiadomo podaje szczegoly, cos sie jeszcze moze zmienic bo noclegi dopiero mam ustalic:
Termin:
28.X (pi?tek) wieczorem – 31.X (poniedzia³ek) 3 noclegi
Miejsce:
Chyszówki – miejscowoæ miêdzy S³opnicami a Jurkowem przy Prze³êczy Rydza-?mig³ego (ok. 800 m n.p.m) miêdzy Mogielic? a £opieniem.
Dojazd: busami z Krakowa na Pó³rzeczki – wysiadaæ k. kocio³a w Jurkowie i dalej w lewo do góry do oporu jakie 4km, na prze³êczy przy cmentarzu w lewo na gospodarstwo agro. Chyszówki 103
Alternatywa polecana: dojazd do Limanowej albo Dobrej i stamt?d busami prosto do Chyszówek na prze³êcz.
Dla zmotoryzowanych: Z Krakowa najszybciej dojechaæ jad?c na Dobczyce –Winiow? – Kasinê Wlk. i w Dobrej skrêciæ na Jurków albo z Krakowa na Gdów - Tymbark i dalej na Dobr?. Nie jechaæ przez S³opnice chyba ¿e samochodem 4X4 lub konno, na piechotê te¿ nie radzê bo mo¿na pob³?dziæ.
Cena: 10-15z³ za nocleg, 8z³ za obiad – jeszcze dopytam.
Sprzêt: górski, ciep³a odzie¿ i piwory, latarki z zapasem bakterii, dobrze by by³o te¿ ze 2 magnetofony z kasetami z g³osami sów lub inny podobny sprzêt.
Plan:
Pi?tek noc – krótkie wyjcie
Sobota rano – rekonesans na Mogielicê ok. 4-5h
Sobota/niedziela i niedziela/poniedzia³ek nocne wabienia.
jak bêdzie czas, ochota i si³a to mo¿e ognisko.
A jak nie bêdzie pogody to ... lepiej zabraæ co od deszczu.
Ja siê wstêpnie pisze na dwie osoby! Ja i Agata, ale 15 jeszcze potwierdze dok³adnie!
Nie wiadomo tez kiedy wypadnie obóz na Gocza³ach... ale to te¿ do 15 powinno siê wyjaniæ, a od tego te¿ zale¿y czy pojade w góry.
Czy nie s?dzicie ¿e lepiej ten temat po³?czyæ z "Obozami sowiarskimi" w Ptakach? Tak ¿eby wszyscy zainteresowani takim wyjazdem nie skakali i nie szukali po ca³ym forum w ró¿nych w?tkach?
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum