Wysłany: 2005-12-28, 22:52 Dyskuja na temat Forum Przyroda a Forum TP Bocian
Witam
Tak sobie dziś chodziłem po necie. Byłem to tu, to tam. Byłem na TP BOCIAN, teraz jestem na FORUM PRZYRODA... i aż mnie dreszcze przeszyły.
Widzę, co sie dzieje, dlatego chcę o tym z Wami na spokojnie podyskutować. Ja wiem, że pewnie ktoś mi zarzuci, że skoro nie potrafiłem utrzymać przy życiu a wręcz zniszczyłem KLUB CICONIA (ostatniego słowa nie powiedziałem), to analogicznie, nie bedzie mie stać, lub co gorsza, moja wypowiedź nie będzie odebrana własciwie.
Jednak podejmę ten trud.
Czytając oswiadczenie TP BOCIAN, oraz Wasze wypowiedzi (tudzież Admina - MOPEK) odnośnie forum, przychodzi mi na myśl kilka rzeczy.
Na początek, Mopek poinformował nas, że do każdego z forumowiczów wyśle stosowne wyjasnienia. Pytam: Dlaczego z osobna ? Czy nie lepiej takie oswiadczenie wkleić na forum, by kazdy, niezależnie czy gości na stronie sporadycznie i nie jest nawet zarejestrowany - typowy obserwator, oraz kazdy zarejestrowany użytkownik mógł przeczytać ?
Ta sprawa jak dla mnie jest oczywista, ponieważ każdy ma prawo wiedzieć, gdzie się znajduje, oraz do kogo to miejsce "należy" - dosłownie i w przenośni.
Kolejną rzeczą i najważniejszą jest to, jakie TP BOCIAN oraz administrator FORUM PRZYRODA widzi dobra wypływające z tego rozwodu ? Czy nie dało sie dojść do porozumienia ?
Przecież oczywistą sprawą jest to, że FORUM PRZYRODA może nieformalnie należeć do TP BOCIAN - dalej być prowadzone przez administratora Mopka pod starym adresem www.bocian.org.pl/forum , co przecież nie wiąże się w żaden sposób z lokalizacją na serwerze innym niż użytkowanym przez TP BOCIAN, czyli SYLABA. To kwestia zaparkowania subdomeny lub samego aliasu.
Ja w tym rozwodzie nie widze żadnych dobrych stron. Straci na tym wszystkim nie tylko TP BOCIAN ale i samo FORUM PRZYRODA. To tylko kwestia czasu.
Dlaczego ?
Otóż, forum przyroda od samego początku w jakimś stopniu kojarzyło się z TP BOCIAN, natomiast teraz, dalej się kojarzy ale jest już zupełnie inną inicjatywą.
Do czego to doprowadzi ?
Ja myślę, że tylko do spadku zainteresowania FORUM PRZYRODA, jak również TP BOCIAN... ponieważ, nie od dziś wiadomo, że forum dyskusyjne, wraz ze stroną towarzystwa (organizacji, lub każdej innej formy - matki), ma ogromną siłę przebicia, i jest doskonałym narzędziem. Dlatego śmiem tak twierdzić.
Co z tym zrobić ?
Moim zdaniem, trzeba się tu, własnie na tej płaszczyźnie dogadać. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ktoś, chcąc opiekować się forum w zakresie jego administrowania nie mógł pełnić tej misji. Administrator jeśli wykazuje chęć administrowania forum, przejmując nawet ciężar finansowy - opłacając miejsce na serwerze z własnej i prywatnej kieszeni, powinien to dalej robić, gdyż ani TP BOCIAN ani FORUM PRZYRODA napewno nie ucierpi... jesli nie zyska.
Trzeba zdać sobie sprawę z tego, czym jest TOWARZYSTWO PRZYRODNICZE BOCIAN a czym jest FORUM PRZYRODA. Oba te ciała, pośród wszelkich pełnionych misji (statutowych), mają również tą, której w dzisiejszym świecie najbardziej brakuje - edukacyjną.
Jak myślicie, dojść wszelkimi sposobami do kompromisu i stworzyć jednen wielki kompleks, jedno wielkie narzędzie (TP BOCIAN + FORUM PRZYRODA), czy unosić się ambicjami i tworzyć maleńkie, mało znaczące w świecie ciała ?
Moim zdaniem, trzeba tu wyjść ponad wszelkie podziały...
W każdym razie, dla mnie nie ma znaczenia kto i czym administruje, ważne by robił to dobrze...
_________________ "Swiat bez wariatow bylby nienormalny"
Klub Ciconia
cześć zoomaniaku fajnie że wpadłeś. Masz racje we wszystkim co napisałeś, ale to jest konflikt góra kilku osób, a my nic nie możemy zrobić i nikt się nas o nic nie pytał. Mamy na to taki wpływ jak na pogodę. Pewne twoje pytania były juz gdzieś wyjsniane. Czołowa postać Bociana i zapewne niezastąpiona na Forum po prosu pożegnała sie z nami bez walki (dyskusji) następnego dnia po przeniesienu forum - i tyle. Mopek nie chce tu nic publikować bo żeby się obronic, musi napisać o jakichś brzydkich rzeczach Towarzystwa a nie chce ich upowszechniać bo chce chronic Towarzystwo i liczy na zgodę. Pytanie czy te "brzydkie rzeczy" rzeczywiście sa związane z ta sytuacją. Wiadomo że jak ktoś był tyle lat w zarządzie to jakiegos haka pewnie na każdego zawsze znajdzie. Z kolei jak Towarzystwo tak ucieka to wygląda jak by rzeczywiście sie czegos bało. Przeciez nikt nikogo stąd nie wyrzucił. Kilka osób moglo akurat do siebie się nie odzwywać.
Zrozumiałam ze słow Adama Tarłowskiego że Bocian miał chęć umieszczać tu komercyjne reklamy a jak forum zabrane - nie może. I nici z pieniędzy. Jak na razie mam wrażenie że chodzi tu tez ambicje Mopka który nie wszedł do zarzadu i poczuł sie niedoceniany. Czekamy na odpowiedź Mopka.
Zrozumiałam ze słow Adama Tarłowskiego że Bocian miał chęć umieszczać tu komercyjne reklamy a jak forum zabrane - nie może. I nici z pieniędzy.
Chyba opacznie to zrozumiałaś Joanno.
Joanna napisał/a:
postać Bociana i zapewne niezastąpiona na Forum po prosu pożegnała sie z nami bez walki (dyskusji) następnego dnia po przeniesienu forum - i tyle.
tak to rzeczywiście strata ale postaw się wjego sytuacji - myślę że to była kwestia chwili, emocji "w afekcie" Sam nie wiem czy tak bym nie postapił.
Choc tak naprawde nie widze powodu dla którego Marek i Irek i reszta nie mieli by tu byc obecni i wybogacać Forum swoją wiedzą i wskazówkami, nawet jesli Forum "juz" nie jest bocianowe - choć tak naprawdę nigdy nie będzie niczyje inne. Tego nie można kupic. Powstało pod skrzydłami Bociana i tam pozostanie, niezależnie wszystkiego. Ludzie za bardzo się przyzwyczaili do "bocianowego forum" i chyba nie zechcą zmiany na "mopkowe forum". A może trzeba by zapytać uzytkowników, czyli nas, co o tym myślimy? Bo bez tych rzesz uzytkowników, bez GTW i każdego kto choć raz napisał posta nie byłoby forum. Więc może to nas trzeba było spytać o zdanie a nie psuć od razu atmosferę - i to mój zarzut do obu stron, niestety. Mopek do dziś nie wyjaśnił powodów. Marek zadziałał impulsywnie - i ja go rozumiem. Ale Błażej wygląda jakby na chłodno to wszystko wykalkulował... Tego nie rozumiem, a chciałbym.
A może trzeba by zapytać uzytkowników, czyli nas, co o tym myślimy? Bo bez tych rzesz uzytkowników, bez GTW i każdego kto choć raz napisał posta nie byłoby forum.
A kto miał pytać ??? Chyba nie mopek, bo w jego interesie (tak przynajmniej deklaruje) jest istnienie forum w takiej postaci jak sobie zaplanował.
Trudno sobie też wyobrazić, aby zarząd TPBociana tu dyskutował, bo jak twierdzi, forum zostało zawłaszczone przez mopka (samo uczestniczenie tutaj byłoby niejako zgodą na fakty dokonane). Podejrzewam, że TPBocian, albo błyskawicznie utworzy nowe forum, albo zechce go odzyskać na drodze prawnej.
My mieliśmy szansę na dyskusję (było już kilka wątków), ale nie było zbyt wiele osób chętnych do wypowiedzi. Być może zarząd TPBocian liczył na lojalność członków (i chyba się przeliczył).
Ja programowo nie należę do żadnej organizacji (bo wiem z doświadczenie, że prędzej i czy później dochodzi do prywaty i "wypaczeń") i wolę być niezależny.
Prawdą jest też, że jestem sympatykiem TPBocian, ale podoba mi się też to forum (czyjekolwiek by nie było). Dziwne jest, że mopek dotychczas nie przedstawił swojej wersji wydarzeń (czy też bardziej kulis, które spowodowały te wydarzenia).
Dobra. Po przeczytaniu stanowiska TP Bocian jak i mopka już wreszcie wiem o co chodzi.
Otórz po mojemu to wygląda tak: mopek zakłada forum, które Bocian uznaje za swoje, a mopek uznaje za niezależne medium powiązane jednak z towarzystwem. No i tak to trwało i wszyscy byli zadowoleni. Teraz jednak po przenosinach forum na nowy serwer obie strony dopiero poznały swój pogląd na forum i zoriętowały się że jest konflikt i zrobiła się afera. Cóż... Ja jako użytkownik forum chyba bardziej trzymam stronę mopka. Uważam że powinniśmy być mu wdzięczni i to bardzo za wkład w rozwój forum. Praktycznie dzięki niemu forum istnieje. Myślę że TP Bocian zareagowało zbyt gwałtownie i radykalnie kiedy okazało się że "forum im kradną". No i w zasadzie nie ma się co dziwić - przez lata to było niby oficjalne ich forum będące bardzo atrakcyjną częścią strony. Najlepiej byłoby gdyby strony dogadały się wcześniej, ale nie ma co gdybać. Przypadki potoczyły się szybko i gwałtownie Osobiście wolałbym żeby forum znowu zbliżyło się do Bociana. Nie mówię, że TP Bocian jest be! Ale w ten sposób sytuacja uspokoiłaby się i spory może wygasły. Ale chyba się na to nie zanosi. Najgorzej jeśli powstanie nowe bocianowe forum. Spowoduje to bała. Jedni przejdą tam, inni zostaną tu, część będize i tu i tam. Ogólnie bajzel. Zaszkodziłoby to obu forom. Aby się to uspokoiło jakoś...
Ludzie za bardzo się przyzwyczaili do "bocianowego forum" i chyba nie zechcą zmiany na "mopkowe forum".
Wydaje mi sie ze blednie interpretujesz tą sytuacje. Mopek nie ma zamiaru raczej przywlaszczyc sobie, ani zmieniac nic na "mopkowe..." Wydaje mi sie nawet ze chodzi mu o to zeby to bylo caly czas takie samo forum jak bylo. A że nie bylo ewidentnie "bocianowe", a raczej bylo niczyje, to nie chce dopuscic do sytuacji, ze zostanie np. zabrane mu to co stworzyl i czym przez dlugi czas sie opiekuje, gdy wlascicielem zostanie Bocian. A przy okazji co do zmiany serwer to.... prosze was... przeciez narzekali wszyscy na maly rozmiar zdjec, na błedy, na spowolnienie - a to wszystko spowodowane wlasnie bylo brakiem miejsca na serwerze. Jesli wiec ta zmiana miala pomoc, a pomogla, to w czym problem?
Nie mniej jednak cala sytuacja zrobila sie mocno nieciekawa...
Wiecie co ja o tym myślę ?
Wyszła z tego wszystkiego parodia ! Takie swoiste przyrodnicze Polskie ZOO.
W moich oczach TP BOCIAN straciło bardzo wiele.
Czy odzyskacie moje zaufanie ?
Wątpliwa sprawa... bo jesli nie potraficie podać sobie ręki ponad podziałami w słusznej sprawie - łaczenia sił a nie dzielenia, to dojdziecie do miejsca w którym zaczynaliście.
Konkludując... Jerzy Kryszak miałby z tego niezłą pożywkę...
Pozdrawiam serdecznie.
P.S.1 Biore swoje zabawki i ide do siebie Jest w tym jakas analogia ? Jest ! Mnie wywalili z pewnego miejsca bo też chciałem dobrze
P.S.2. Powyższa treść znajduje się też na forum TP BOCIAN. Przepraszam, że tak to manifestuje ale nie potrafię przejść obojętnie obok tak irracjonalnych działań. No i na wszelki wypadek... by ze świata moja opinia nie zniknęła. No cóż, zawsze jakiś ślad po mnie zostanie
[ Dodano: 2006-01-08, 22:51 ]
Dodam jeszcze jedno.
W moich oczach straciło nie tylko TP BOCIAN ale również część użytkowników FORUM PRZYRODA. Jak widzicie, że coś złego sie dzieje to nie reagujecie, tylko przyzwalacie na to i siedzicie cicho. Potrafiliście podpisać się obiema rękami za ochroną obserwatorium w Cazalla, nie będąc tam nigdy, nie wiedząc czy rzeczywiście takie istnieje, nie znając człowieka który wam podsuną pod nos protest, dając mu nawet swoje twarde dane osobowe a nie potraficie walczyć o swoje.
A co, nie potraficie napisać kilku zdań - protestu do zarządu TP BOCIAN o ponowne rozpatrzenie tej dziwnej i niekorzystnej sytuacji, oraz poprosić o fuzje TP BOCIAN z FORUM PRZYRODA ?
Nie wiem czy mam sie z tego wszystkiego smiać, czy płakać. Potraktowano to forum, administratora i użytkowników jak potraktowano - najbardziej adekwatnym słowem będzie tu CHAMSKO. Ja nie wiem jak wy odczuliscie to na własnej skórze ale ja poczułem się głeboko urażony bo wywalając spod skrzydeł TP BOCIAN forum PRZYRODA, ja również zostałem wyrzucony.
Ja bym napisał PROTEST do TP BOCIAN przeciw takim praktykom, protest z prośbą o przyłączenie do towarzystwa tego forum. Obecnie robicie wszystko by z poważnego narzędzia jakim jest forum - jak sie ktoś zna to wie o co chodzi, zrobić mało znaczącą, nieodpowiedzialnią, niekonsekwentną i niebezpieczną zabaweczke.
Nie wierze w to, że administrator tego forum chce by tak było jak jest na dzień dzisiejszy bo jak każdy ojciec - a takim mianem Mopka nazwać można, chce dla "swojego" dziecka jak najlepiej... tylko bez waszego wsparcia niewiele zdziała.
Zastanówcie sie do cholery co można zrobić i zacznijcie działać !
_________________ "Swiat bez wariatow bylby nienormalny"
Klub Ciconia
Wysłany: 2006-01-09, 09:39 Dyskuja na temat Forum Przyroda a Forum TP Bocian
jak juz wiadomo istnieje Forum Towarzystwa Przyrodniczego Bocian. Od dłuzszego czasu istnieje Forum Przyroda, na którym większość członków koła jest zarejestrowana i się tu dobrze czuje, jak i ja. Związałem się z forum mopkowym bardzo i nie mam zamiaru stąd uciekac. Ale również czuję się członkiem Towarzystwa Przyrodniczego Bocian. W związku z tym zakładam temat dotyczący polemiki - zainicjowany przez Logana. Proponujemy w nim sprawy wewnętrzne Koła poruszać na Forum Bociana.
Z ciężkim sercem to piszę tak nawiasem mówiąc...
w polemice prosze o uzywanie znaczników hide
Ostatnio zmieniony przez for 2006-01-09, 10:05, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
po co ukrywac
dobra, wreszcie widze i moge odpowiedziec
To jest propozycja Chcialbym aby kazdy zainteresowany sie wypowiedzial i wtedy zdecydujemy. Dla mnie jest obojetne gdzie beda rzostrzygane sprawy Kola ale MKTPB nie moze istniec bez TPB. Nie ma tez sensu pisanie wszystkiego po 2 x. Dostosuje sie do opinii wiekszosci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum