Zwracamy się z prośba o zgłaszanie gatunków rzadkich i chronionych stwierdzony na terenie Zamojszczyzny (byłe województo zamojskie) do Zamojskiej Kartoteki Przyrodniczej.
Zgłoszenia należy kierować do:
Przemysława Stachyry: ptaki, gady i płazy.
przemekstachyra@wp.pl
Wiaczesława Michalczuka: rośliny naczyniowe, motyle dzienne i ważki.
wiack@wp.pl
Istnieje możliwość weryfikacji poprawności oznaczenia stwierdzonych gatunków ptaków, roślin naczyniowych, gadów, płazów, motyli dziennych i ważek.
Pozostałe rzadki i chronione gatunki mogą być również zgłaszane na adres wiack@wp.pl.
Powyższe dane posłużą do opracowania monografii występowania gatunków.
Już w 2006 roku ZamToP przewiduje wydanie "Monografii ptaków Zamojszczyzny" i "Monografii płazów i gadów Zamojszczyzny" oraz prawdopodobnie zdecydujemy się na "Monografię storczykowatych Zamojszczyzny".
Na Zamojszczyźnie jest jeszcze bardzo wiele do odkrycia. Zachęcamy więc do współracy zarówno specjalistów jak i amatorów.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Już w 2006 roku ZamToP przewiduje wydanie "Monografii ptaków Zamojszczyzny" i "Monografii płazów i gadów Zamojszczyzny" oraz prawdopodobnie zdecydujemy się na "Monografię storczykowatych Zamojszczyzny".
Bardzo ambitne plany.
Co do zbierania danych to ja mam kilka pytań. Czy macie przygotowany jakiś system zbierania tych danych, tzn. lista gatunków ptaków, sposób zgłaszania, sposób weryfikacji itd.
Co będzie jak kilku iksińskich będzie przysyłało obserwacje wszystkich gatunków ptaków jak leci, bo dla nich np. dzwoniec czy zięba też będą rzadkimi gatunkami?!
Myślę, że powinniście popracować nad tym lub pomóc w stworzeniu kartoteki ogólnoprzyrodniczej on-line (ale z tym to już do Marfu) i wtedy można zbierać informacje o wielu zwierzętach i roślinach. Ale tak czy owak powodzenia życzę.
Założenia do kartoteki motyli dziennych i ważek. Oparte są na gatunkach zagrożonych z krajowych czerwonych list, natomiast florystyczne na gatunkach wg. publikacji:
- w skali krajowej:
PCzK Roślin 2001,
Zarzyckiego 2002 "Ekologiczne liczby wskaźnikowe roślin naczyniowych",
Mirków 2003 "Atlas Roślin Chronionych",
- w skali regionalnej:
Kucharczyka 2000 "Liście gatunków roślin naczyniowych zagrożonych na terenie województwa lubelskiego".
Co do weryfikacji to zależy od tego kto zgłasza i co zgłasza (gatunek możliwy do pomylenia czy nie). Dotychczasową ilość zgłoszeń pozwalała na osobiste weryfikowanie danych. Osobiście również korzystam przy stwierdzeniu bardzo rzadkich gatunków i bardzo kontrowersyjnych o potwierdzenie oznaczenia przez naukowców.
Co do ptaków, płazów i gadów to poproszę kolegę o dokładniejsze dane. Wiem, że np. moje odkrycia dubeltów weryfikowane były osobiście przez eksperta. Ale specjalista od ptaków ma wieloletnią praktyke w Zamojskiej Grupie OTOP i zapewne posiada określone kryteria weryfikacji.
Podoba mi sie sposób zbierania danych przez TP 'Bocian" do Kartoteki Faunistycznej. Nie posiadamy jeszcze strony internetowej, ale wkrótce postaramy sie nadrobić zaległości w tym. Pomyślimy wówczas o internetowej formie zgłaszania.
Mirkowi chodzilo o cos innego. Otoz pracujemy nad stworzeniem kartoteki przyrodniczej nowego typu - czyli otwartej, dostepnej dla wszystkich w Internecie. Dostepnych dla udostepniajacych swoje obserwacje i dla osob ich poszukujacych.
Napisze szczerze - poza słabym stanem poznania naszej przyrody, pogłębiającym się do katastrofalnego biorąc pod uwagę wiedze opublikowana (bądż w inny sposób udostępnioną...), jedna z przyczyn naszej inicjatywy jest doprowadzaca mnie do szalu koniecznosc przesylania moich obserwacji do kilkunastu osob/central/towarzystw... Poniewaz zdarza mi sie mijac zamojszczyzne, dochodzi kolejna a wlasciwie kolejne dwie... Obecnie jest to okolo 2-3 tygodni pracy (zwazcie - kazdy zbiera na swoich formularzach, a z nich jest kazdy inny (i w tym nie ma nic dziwnego - kazdy ojca ma innego jak powiadal poeta).
A teraz wyobrazmy sobie, ze wrzucamy wszyscy nasze obserwacje w jedno miejsca, a Wiacek wyciaga sobie z tego motyle i wazki Zamojszczyzny, Przemek Stachyra ptaki Zamojszczyzny, Mirek jemioluszki z calej Polski, ja tygrzyki, Pawel Buczynski wazki z calej Polski... o ilez mniej roboty dla obserwatorow!!
Dlatego - Zaproponowalbym polaczenie sil i stworzenie jednej, solidnej kartoteki. Postaram sie spotkac z wykonawca tego dziela do polowy grudnia (niestety - teraz jezdze na zimowe liczenia nietoperzy) i wowczas odtajnie marerialy na jej temat do przedyskutowania.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Ostatnio zmieniony przez Marfu 2005-12-04, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Otoz pracujemy nad stworzeniem kartoteki przyrodniczej nowego typu - czyli otwartej, dostepnej dla wszystkich w Internecie. Dostepnych dla udostepniajacych swoje obserwacje i dla osob ich poszukujacych.
Cytat:
A teraz wyobrazmy sobie, ze wrzucamy wszyscy nasze obserwacje w jedno miejsca, a Wiacek wyciaga sobie z tego motyle i wazki Zamojszczyzny, Przemek Stachyra ptaki Zamojszczyzny, Mirek jemioluszki z calej Polski, ja tygrzyki, Pawel Buczynski wazki z calej Polski... o ilez mniej roboty dla obserwatorow!!
Jest to cel słuszny i wielki Wartość poznawcza oczywista; fajnie też byłoby np.dla mnie, amatora, rzucić okiem, co inni znajdują/znajdowali na terenach, gdzie dziczę czy gdzie łażę nawet we Wawce Bo rozumiem, że szperać możnaby po gatunku lubo po locum czy datach obserwacji, prostą opcją "Szukaj" ? Heh, świetlana przyzłość przed nami
Jedyna wada (niewielka chyba ? ) tego "go on-line" - to zniknięcie wtedy zachęty do obserwacji czy liczenia np. jemiołuszki - z perspektywą zamieszczenia swojego dumnego posta w stosownym wątku tu na Forum..hehe
W twoim przypadku to może jedyna, patrząc przez pryzmat prawdziwego przyrodnika.
Ale nie zapominajmy o kolekcjonerach i amatorach łatwego zarobku. Jak w tym kontekście należy podawać stanowiska bardzo rzadkich gatunków i kto miałby do nich dostęp. Podajmy np. namiary na stanowiska lęgowe bielika, orła przedniego, orlika grubodziobego, gadożera, pazia żeglarza czy innych rarytasów.
Kopalnia wiadomości i wzrost eksportu.
Tak przez ciekawość spytam, bo dawno nie siedziałem w lepidopterologii: mamy w ogóle żeglarza na Zamojszczyźnie? Ja dotychczas nie spotkałem...Przepraszam za mały offtop. Wracając do tematu: zgadzam się z Wiackiem, ze nie należy upubliczniać informacji o rozmieszczeniu rzadkich gatunków. Dla niektórych pokusa jest zbyt wielka.
A w ogóle to podpisuję się pod stworzeniem monografii storczykowatych wszystkimi kończynami .
Jak w tym kontekście należy podawać stanowiska bardzo rzadkich gatunków i kto miałby do nich dostęp. Podajmy np. namiary na stanowiska lęgowe bielika, orła przedniego, orlika grubodziobego, gadożera, pazia żeglarza czy innych rarytasów.
Kopalnia wiadomości i wzrost eksportu.
Wsio jest do ujęcia w sensowne ramy. Te gatunki możnaby wyłączyć z podglądu po locus a nawet locus i data, to byłoby chyba proste.. [wtedy możnaby tylko dowiedzieć się, że np. taki bielik był zgłaszany wiele razy znad Wisły z Wawy czy z okolic Wawy i tyle ]
Sluchajcie koledzy - az takim wariatem to ja nie jestem Przykro mi, ze za takiego uchodze...
Otoz sztab ludzi pracowal nad ogolnymi zalozeniami oraz nad szczegolami - jak powiedzialem, jak tylko skoncze liczyc nietoperze, zapodam do ogolnej dyskusji wypracowane przez nas zalozenia.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Sluchajcie koledzy - az takim wariatem to ja nie jestem Przykro mi, ze za takiego uchodze...
Marfu a moze my to wariaty...w kazdym razie to temat do dyskusji...ja to przerabiam w pracy.
mam dylemat: czy kazdemu udostepniac wiedze o roslinach zagrozonych np.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum