Wysłany: 2006-11-28, 14:37 Ptasie ciekawostki z Zamojszczyzny i okolic
Na sam początek do ptasich ciekawostek w naszym regionie mozna zaliczyc młodego żurawia, który przebywa z czaplami białymi i siwymi na stawach w Zimnie K. Łaszczowa. Z innych należy doliczyć dosyć rzadkich u nas gości - 6 łabedzi krzykliwych. Wszystkie obserwacje z ubiegłego tygodnia 21-24 listopada.
Byc moze bedzie to juz kolejna odpowiedz ale mialem jakies problemy przy wysylaniu pierwaszego listu. Dla pewnosci pozwole sobie wyslac następny:)
Łabędzie krzykliwe obserwowane były na tym samym stanowisku.
Do innych ciekawostek można zaliczyc 15 dzierlatek obserwowanych k. Kryszyna (gm. Telatyn) w dniu 23 listopada.
Z ciekawszych obserwacji ze stawów w Zimnie to 2 grudnia - nadal mlody żuraw oraz 5 łabędzi krzykliwych. Następnego dnia nie widzialem już ich ale latała sobie pliszka siwa.
W odpowiedzi na sformułowanie Wiacka - "nasi ornitolodzy zawodzą" - proponuję wziąć pod uwagę, iż czasami panują okresy, gdzie nic godnego uwagi się nie widuje lub - częściej - po prostu nie jeździ się w teren z różnych przyczyn.
Przedwczoraj tuż przy RPN polował drzemlik - to moja pierwsza obserwacja (i wizyta w terenie) od miesiąca. Na forum obecny jestem od dziś, jednak o ciekawostkach ornitologicznych informuję kolegów w miarę na bieżąco.
Zdrówka
Wiacek miał chyba raczej na myśli fakt, że niewielu ornitologów z naszego regionu w ogóle na to forum zagląda. Są jednak wyraźne oznaki poprawy tego stanu - vide obserwacje Jurka,za które duży . Byłoby miło, gdybyś i Ty, Przemo - czasem coś tu skrobnął. Pozdro.
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Disiaj (tj. 23.12.2006) kilka ptaszkow na stawach w Łaszczówce k. Tomaszowa Lub. Dominuje krzyzowka (34 os.) ale w blotku czesciowo spuszczonych stawow zerowal samiec nurogesia .
Byly tez dwa łabądki.
Z okazji Swiat i Nowego Roku zycze wielu owocnych wypadow w teren oraz wszystkiego najlepszego dla wszystkich Przyrodnikow i Sympatykow
Wstapilem na chwile, na stawy w Zimnie i czekaly tam na mnie ciekawe ptaszki
Jak zwykle dominowala krzyzoweczka ale byly tez dwie czaple biale, 12 siwych i jeszcze jeden kormoran.
Warto tez wspomniec o dzierlatce na polach w Wieprzowie k. Tomaszowa Lub.
Warto tez wspomniec o dzierlatce na polach w Wieprzowie k. Tomaszowa Lub.
Ja przeglądałem w czerwcu tamte okolice szukając dzierlatek głównie na placach przeznaczonych na skup buraków cukrowych. Dzierlatki nie znalazłem, natomiast w kaluży po deszczu śmigała sieweczka rzeczna (!).
Na skladowisku burakow w Podhajcach k. Łaszczowa gniazduja 1-2 pary dzierlatek. Z innych skladowisk nie przypominam sobie obserwacji tego gatunku ale spotykam je w innych miejscach: bylych GS-ach, placach magazynow, przy drogach a nawet przy gospodarstwach.
Jezeli chodzi o sieweczki rzeczne to gniazdowaly tez na skladzie w Wolce Pukarzowskiej a Robert Cymbala mowil mi, ze widzial je takze na skladowisku k. Magdalenki (gm. Ulhowek).
Wczoraj (tj. 26.12) ponownie wstapilem na stawy w Zimnie, ktore byly juz prawie calkowicie zlodzone (tak wiec w nocy musialo zmrozic do okolo -10 stopnii)
Z godnych uwagi: krzyzowki -ok. 190, czaple siwe - 22 i jeden potrzos.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum