Witam!
Dzisiaj znowu obserwowałem nura czarnoszyjego.Tym razem w Żółkiewce nad zalewem jest tam co najmniej od dwóch dni.W odróżnieniu od tego nura ze zwierzyńca ten jest w pięknej szacie godowej,co mam nadzieje że będzie widać na fotkach.
W Nieliszu:
- nur z czarną szyją - 5 w tym z w ubraniu godowym
- kaczka ze złotym okiem - 1
- perkoz bez dwóch czubów - 4
- czeczenka - 1
- krzyżówki,
- łyski,
- mewy (małe średnie i duże )
w pigmejowni nie byłem
Ponadto, drzemliki walają się po Roztoczu, pełno krzyżodziobów rozwalających szyszki sosen (zapewne sosnowe), modrzewi (z pewnością modrzewiowe) i olch (pewno podgatunek olchowy)
I tak sobie myślę - może by se nie zawracać, bo skoro fachowcy nie potrafią, to co my - biedne żuczki, mamy o naszych obserwowacjach orlików grubodziobowychych powiedzieć? My pewni jesteśmy , ale fachowcy wiedzą lepiej, że my tak naprawdę nie potrafimy, bo u nas takich już nie ma, więc skąd możemy potrafić? (aczkolwiek kiedyś podobno więcej ich się plątało niż tych, których teraz pełno).
Pozdrowionka z Pałacu Plenipotenta
dodano 7 minut później
A - i jeszcze jedno:
nur z czarną szyją na stawie z Kościółkiem (w zamierzchłych czasach - domem publ...) w Zwierzyńcu - bije w łeb słynne stawy Echo w RPN (bo tam czpla siwa jeno siedzi) - dla Marcina
W Nieliszu - w ubraniu godowym - 1 osobnik tegoż nurka
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-11-12, 08:32 ] proszę używać z funkcji edycji postu
Ale do ptaków wracając: otóż kolega po fachu - Paweł Marczakowski ze Zwierzyńca, w aurze pięknej soboty, zwietrzył nad RPN lecących dwóch sztygarów (E. alpestris) - nowy dla RPN. Mało tego. Na peryferiach Zwierzyńca (na tzw. Wygwizdowie) obserwował stadko 30 krzyżodziobów świerkowych rozwalających szyszki świerka a wśród nich - jednego zawodnika o objętości dwukrotnie większej (drozdowej), barwy czerwonej, sylwetki srokoszowej. Głos nie krzyżodziobowy . Ów gość pałętał się też po modrzewiach - w odosobnieniu. I w ogóle jakby nieco odstawał od reszty zgrai. Nie miał kolega lornetki (jak niemal zawsze ), więc okazać się może, że fachowcy od ptaków pokażą mu . Mi tak czy siak Co jeszcze ważne - wielki łuszczak pognał ochoczo nad RPN
Teraz siedzę i myślę, jaki by tu koledze prezent na Gwiazdkę sprawić, żeby zadka w teren z lornetki pominięciem nie nosił bez celu. Ale zanim to zrobię to
Zdrowia dużo (bo ci "coponiektórzy" zamojscy fachowcy wpędzą człowieka pod ziemię)
Dzisiaj zalew w Żółkiewce:
- gęś zbożowa - 1(foto)
- świstuny - 5
- zimorodki - 2(foto)
- krzyżówka - 64
- łabądek - 1juv
- nur - brak
Dwie godziny później na Nieliszu.Ogólnie mnóstwo kaczek,kaczorów i kaczuszek tylko kto to wszystko policzy? Bo ja sam się tego nie podejmę.Po za tym byłem w krainie pigmejów i muszę powiedzieć że mają się bardzo dobrze-dla Przemka. Naliczyłem ich 18 ale pewnie jest więcej bo ciągle się przemieszczają i trudno je policzyć.
Oprócz pigmejów z tych ciekawszych:
- gągoły 8
- płaskonosy -ok 30
- gęsi zbożowe -2
- kormorany 20
- wąsatki
- zabłąkany i wyleniały błotniak stawowy 1.
Dzisiaj zalew w Żółkiewce:
- gęś zbożowa - 1(foto)
- świstuny - 5
- zimorodki - 2(foto)
- krzyżówka - 64
- łabądek - 1juv
- nur - brak
Nie ma to jak obserwacja braku nura w Żółkiewce, podobnie zresztą, jak jego (nura) niewystępowanie w okolicach wsi Zwierzyniec na Roztoczu (wieści z wczoraj)
Jeśli zaś idzie o niebagatelny problem porachowania ptaszorów w Nieliszu to: opiekunem tej ostoi jest Szelest (zwany również Tomcio Kobylas ) i to na jego fryzurze spoczywa obowiązek nieustającej wiedzy o stanie zachowania awifauny wszelakiej, występującej na wielkiej wodzie i w jej pobliżu. Mam przeto nadzieję, że rachuje ochoczo ptaki i kiedyś swą wiedzą się z nami podzieli (a najlepiej, gdyby wypełnił formularz i do Wilka T. pogonił).
Szelest - czekamy na słowo.
Witam!
Dzisiaj stawy w Wierzbicy ogólnie słabiutko bo wszystkie są spuszczone:
- czapla siwa -4
- czapla biała -1
- kruk -1
- trznadel -1
- mazurki -12(foto)
To tyle z Wierzbicy.
Myślałem że będzie lepiej na stawach w Korniach ale niestety właściciel stawów większość ptactwa przepłoszył.Pozostały tylko nieliczne.
- bielik -3,2ad,1juv
- myszołów -2
- nurogęś -1
- cyraneczka -32
- płaskonos -5
- czernica -3
- głowienka -2
- krzyżówka -23
- czapla siwa -4
- czapla biała -7
- wąsatka -1(foto)
Łąki koło stawów w Korniach.
stadko ptasiego drobiazgu a w nim:
- szczygły -ok 150
- trznadle -12
- dzwońce -14
- potrzeszcze -2
- dzięciołek -1(foto)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum