hej,
ale na fotce dolnej jest rybołów,
na górnej to nie jestem pewien, ale czy przypadkiem to nie ten sam ptak (bo tak, zdaje się, sugerujesz)?
Nie chcę przepełniać wątku marnej jakości zdjęciami (pogoda od kilku dni u nas wyjatkowo podła ) ale dodaję kolejne.
Orzełek polował-głowa opuszczona do dołu ,rozglądał się po polach( raczej nie w poszukiwaniu ryb)-stąd trochę dziwne proporcje. Skrzydła w czasie szybowania opuszczone w nadgarstkach "deskowate".
Rybołów miałby skrzydła zwężające się ku końcom z wąskim ciemnym pasem przez środek, trzymane płasko,rozjaśnienie na głowie. Zdjęcie rybołowa mam kilka postów wcześniej ( przy okazji zrobiłem ich kilkadziesiąt).
Pozdrawiam
Faktycznie. Nie chciało mi się, i nadal mi sie nie chce, rozjaśniać sobie zdjęć (MO Picture Manager mam na laptopie, ale nie mam tam neta), ale mogłem był policzyć palce - rybołow mialłby ich mniej. Sorki
Witam
Mimo okropnej pogody koło bloków w Bełżcu nadal kręci sie jerzyk ciekawe jak długo jeszcze wytrzyma
pozdrowienia
Roztoczol niezłe te twoje grupy orlików
Witam
Dzisiaj po pieciu dniach opadów wypogodziło się.
Z ciekawszych:
Rabinówka
-8 żurawi na przelocie
Majdan Górny
-dwa orliki krzykliwe
Szczepiatyn
-bocian czarny
Budynin
-znowu orlik krzykliwy
Oserdów -tam gdzie kończy się Rzeczplita ( do najbliższego miasta 50 km), zaczyna Ukraina, wrony zawracają ale inne ptice nie
-dwa trzmielojady
-jeszcze coś-na zdjęciach :
Witam wczoraj krótka godzinna obserwacja przelotnych drapoli na polach w okolicach Bełżca no i napatoczył sie gadożer powisiał sobie trochę nad polami po czym umknął w stronę Lubyczy
A ponadto :
-Mewa duża 3
-jastrząb 1
-myszołów 4
-Żuraw 42
-krogulec 1
pozdrowienia
Dzisiaj gdz. 11 05 w m Gródek k. Hrubieszowa
-orlik krzykliwy-27 szt.
nadlatywały od północy i nad łąkami w pobliżu rz. Bug tz. "królewski kąt" stworzyły "komin" nabierając wysokości oddaliły się w kierunku południowym. (wszystkie razem)
m.Czumów
-stado czajek ok. 200 szt.
Witam
-Jarczów
Gwoli dokumentowania przelotów wrzucam wczorajszą obserwację 13 orlików krzykliwych lecących o godzinie 10:00 mimo mżawki i chmur o podstawie 100-200 m na południowy wschód .
Witam
Dzisiaj od 11.00 do 14.00 obserwowałem przeloty w okolicach Bełżca a ptaszki leciały aż milo:
-krogulec 18
-myszołów 47
-jerzyk 1
-jastrząb 2
-turkawka 1
-gąsiorek 1
-żuraw ogółem 267 w kluczach:22 15 34 71 70
-orlik krzykliwy 9
-czajka 16
-bocian czarny 1
-błotniak zbożowy 1
-kobuz 1
-dzięcioł czarny 1
-lerka 6
A poza tym setki wróblaków głównie zięba , pliszka siwa, dwa gatunki świergotków , pokrzywnica , skowronek , kwiczoł , szpak, sikory, cierniówka ,kapturka ,piegża ,i inne. W sumie 52 gatunki. Jak na pole po rzepaku z pojedynczymi krzewami na miedzy to chyba nieźle.
Dzisiaj z ciekawszych
Dolina Szyszły koło Chodywaniec
-młody(?) gadożer - troszkę inny od tego , którego widziałem 1 września pod Tomaszowem (tomaszowiak miał wyaźniejsze prążki na skrzydłach i brakowało mu kaptura)
-błotniak zbożowy - tu nie jestem pewny oznaczenia , dwie godziny później taki sam ( ten sam kręcił się pod Hubinkiem)
Z zaległych obserwacji
25.09.
Cztery rybołowy krążące nad Tomaszowem . Jeden zainteresował się nawet osadnikami oczyszczalni ścieków i przedefilował 50 m nad ulicą Chopina ( stamtąd zrobiłem zdjęcia). Ptaszyska po chwili odleciały na północ.
Poza tym na trasie do Korczmina doliczyłem się 54 orlików , z czego 33 w luźnej formacji pod Szczepiatynem.
26.09.
Kolejny gadożer .Tym razem na zachód od Tomaszowa, polował ale został przepędzony przez myszołowa .
P9252348.jpg Miejski rybołów
Plik ściągnięto 4 raz(y) 115.44 KB
P9252359.jpg w kadrze zmieściły się tylko trzy
Plik ściągnięto 6 raz(y) 93.36 KB
P9262819.jpg myszołów i gadożer-kto kogo powinien się bać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum