roztoczol[...] co do tego rudzielca, to jest to samiec stawowca
Przykład błotniaczej mimikry, nie pierwszy raz się naciąłem.
Orliki o asymetrycznych lotkach są dwa .Na zdjęciu z 25 sierpnia jest to prawe skrzydło , na zdjęciach dzisiejszych lewe.Pewnie taka lokalna specyfika u krzykliwych , wygląda to nawet efektownie.
Zdjęcia w załączeniu, jakość taka sobie,bo trzeba by chyba teleskopu astronomicznego , a nie marnej 300 x2.
Hej!
Ta asymetria nie jest niczym szczególnym - wynika po prostu z pierzenia lub jest efektem uszkodzenia pióra. U orlika sfoconego 25.08. w lewym skrzydle P8 najprawdopodobniej odrasta ( widać jej mały fragment między P9 a P7 ). U ptaka z wczoraj P5 w prawym skrzydle ma złamany palec.
Co do chomika- nie jestem pewien . Orliki, błotniaki, myszołowy a nawet bociany regularnie nawiedzają pobliską kolonię susłów w Dyniskach w poszukiwaniu łatwego łupu i jestem pełen podziwu, jak te małe ssaki są w stanie przetrwać takie zmasowane naloty. Chyba działa tu efekt skali: kiedy kilkanaście par śuślich oczu śledzi równocześnie niebo-to wtedy jest niezły system wczesnego ostrzegania.Gdy kolonia staje się nieliczna łatwiej o atak znienacka.
Pozdrawiam i dziękuję, mam okazję sporo się nauczyć.
ma racje to chomik europejski, czarny brzuch jest dobrze widoczny na fotce:) jeśli można wiedzieć, gdzie robiłeś tą fotkę??
Zdjęcie zrobione 29.08 w Hubinku w gminie Ulhówek
Chomiki widuje się teraz tak rzadko, że nie wziąłem pod uwagę, że mogą być łupem orlika.Wystarczyłoby, gdybym zajrzał na to zdjęcie jakie brzuchy mają susły.
Zdjęcie z niedzieli.
Jajożer
Ten myszołów wypatrzył w Rokitnie kurę niosącą jajka gdzieś w pokrzywach i ze zdobyczą umyka do Lasu Posadowskiego. Dlaczego jajożer ?-no, do kogo jest podobny
Dzisiaj
okolice Korhyń
-kobuz
w Dolinie Szyszły ( okolice Jarczowa)
-stada czajek ok. 1000 osobników
z ciekawszych :
-orlik krzykliwy ( stały bywalec z Chodywaniec z obrączką)
-błotniaki stawowe ( co najmniej 5)
-srokosze 3 ( w tym bardzo jasny)
-derkacz
-myszołów 2
P9081369.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 86.92 KB
P9081432.jpg J.W. tu był
Plik ściągnięto 18 raz(y) 111.22 KB
P9081446.jpg orlik w typowym krajobrazie rolniczym - wprowadzenie uprawy bezorkowej może poprawić sytuację drapieżników
Witam
z zaległych
Jarczów 15.09.2008
-polujący orzełek odmiany jasnej
Dzisiaj
Szczepiatyn-polujący na podorywce orlik krzykliwy
a później między 11:00 a 13:00 w Korczminie
masowy przelot orlików południe kolejno:
-3
-15 z dwoma trzmielojadami i bocianem czarnym do towarzystwa
-21
-3
-2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum