Pasieki
-turkawka 1 p.
Kunki międzywydmowe jeziorka
-podgorzałka
-bocian czarny
-łyska
-myszołów 1 p.
poziom wody najwyższy od kilku lat -sięga nasypu drogi Ulów-Kunki
Poza tym znalazłem miejsce -łączkę w typie młaki ze sporą ilością storczyków.
To chyba któryś z najpospolitszych gatunków, co do nazwy pewności nie mam.
Stawy w Zimnie:
- glosy 1-2 wasatek ale nie udalo mi sie ich potwierdzic "orgnoleptycznie"
- 80 labedzi niemych - pierzowisko
- dodatkowo para lebedzi niemych z 5 pull w tym samiec z zółtą obraczka "87JC"
- srokosz kolo Tyszowiec,
Pozdrawiam
Jurek
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Jurek wszedł w terminologię lotniczą -wiadomo Rzeszów prawie dolina krzemowa i drzwi do Boeingów tam robią- napisał "W Tuczapach [...] mlody F16 (czyli jastrzab )"- Odpowiadam:
w Chorążance pionowzlot Harrier AV8 ( błotniak) niewiadomej wciąż proweniencji widziałem : łąkowy, zbożowy.....Muszę się na niego zasadzić( na błotniaka , nie Jurka...)
Ląki nad rz. Bug, Husynne k. Hrubieszowa
-czapla biała - 42 szt.
-czapla siwa - 0 szt. (co się stało z siwą z roku na rok coraz mniej)
-błotniak zbożowy - 1 szt. (samiac regularnie obserwowany).
wczoraj
[...]
Ląki nad rz. Bug, Husynne k. Hrubieszowa
[...]
-czapla siwa - 0 szt. (co się stało z siwą z roku na rok coraz mniej).
Z kolei ja odnoszę wrażenie, że w tym roku jest znacznie mniej orlików krzykliwych . Widziałem tylko jednego pod Budyninem, w poprzednich latach właściwie napotykałem je przy każdym wyjeździe pod Ulhówek , Machnów,Gródek .Być może to kwestia
czysto subiektywna.A jakie obserwacje mają współautorzy subforum?
Ćwiczenie z rozpoznawania błotniaków zadane na PW przez Jurka odbyłem z wynikiem :
1 błotniak stawowy ( samiec ) w locie patrolowym - Majdan Górny, ale zupełnie inny niż widziany w piątek.
Jeszcze jedno pytanie, czy błotniak ma szansę wyprowadzić lęg na polu rzepaku, jeśli termin żniw wypadnie ok 15 lipca?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum