Wysłany: 2005-10-27, 14:04 Powstało Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Pojawił się kolejny sprzymierzeniec "Bociana" w ochronie przyrody we wschodniej Polsce:
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
z siedzib? w Zamociu. Używamy skrótu ZamToP
W skład Towarzystwa weszli głównie ornitolodzy Zamojskiej Grupy OTOP, oraz przyrodnicy innych specjalnoci działaj?cy wspólnie na ZamojszczyĽnie od przynajmniej kilku lat.
Towarzystwo założylimy w Orodku Edukacyjno - Muzealnym Roztoczańskiego Parku Narodowego w dniu 2.02.2005 r. (w Dniu Mokradeł). Przed kilkoma dniami uzyskalimy wpis do KRS.
Wkrótce postaramy się oficjalnie nawi?zać współpracę z "Bocianem".
Niby juz po fakcie, ale nie lepiej było podł?czyc sie do jakies innej, działaj?cej juz organizacji i działać w ramach jej jednostek terenowych?. Nie zrozumcie mnie zle, nie chodzi mi nawet o Bociana . Tak byloby prociej.
Jak nie jak tak. Jestem chyba jedyn? osob? w towarzystwie, której nie interesuje ornitologia . Z kolei mam jako takie pojęcie o lepidopterologii, a dokładniej o rodzinie Sphingidae, któr? interesowałem się w czasach szkolnych (O ?więtopełku - to już z 10 lat temu...).
Oczywici Towarzystwo ma zainteresowania ogólne. Główny cel to ochrona przyrody, natomiast za priorytetowy cel przyjęlimy ochronę mokradeł.
Większoć to ornitolodzy, ale mimo małego składu florystów (2) częć osób podwójnie lub potrójni się specjalizuje. Ja np. poza flor? zbieram materiały do motyli dziennych i ważek. Niektórzy ornitolodzuy to również specjalici od herpetofauny. Stale poszukujemy nowych specjalistów, bo marzy nam się z prawdziwego zdarzenia baza danych o przyrodzie Zamojszczyzny. Ostro się staramy. W ubiegłym roku miałem ok. 66 wyjazdów terenowych w tym roku 50.
Humulus jest również Członkiem Założycielem.
Dominik napisał/a:
ale nie lepiej było podł?czyc sie do jakies innej, działaj?cej już organizacji i działać w ramach jej jednostek terenowych
Zapewne byłoby łatwiej. Ale my mamy skonkretyzowane plany. Chcemy skoncentrowac się na działaniach na ZamojszczyĽnie. A centrala to jednak centarla a my ma własne koncepcje i priorytety. Nie chcielibymy aby nasze wysiłki były spychane na dalszy plan. Pracuję w oddziale firmy i wiem, że zazwyczaj "koszula bliższa ciału".
Zamojszczyzna była zawsze spychana na dalszy plan przez województwo lubelskie. Przykładem tego jest rozpoznanie walorów przyrodniczych. Byłe woj. lubelskie ma w 100 % pokrycie inwentaryzacjami przyrodniczymi gmin, natomiast byłe zamojskie to zaledwie 20%.
Nie można wykluczyć oczywicie, że kiedy poł?czymy się z jakim większym Towarzystwem, bo w przypadku towarzystw ekologicznych im większe tym większe możliwoci wyegzekwowania czego. Obecnie rozpiera nas energia, postaramy się aby na jak najdłużej wystarczyła.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Wiem, że niektórzy nasi ornitolodzy zapodaj? w PPP. A jeli GTW zgodzi się to chcielibysmy skorzystać z Forum do kontaktowania się. Ale z ta proba wystapimy oficjalnie, wówczas częciej będa nasi ornitolodzy gocić na Forum.
Gratuluję i życzę powodzenia. Jednak jako zagorzały OTOPowiec mam pytanie, jak w zwi?zku z tym będzie wygl?dało dalsza działalnoć Zamojskiej GL - czy po staremu, czy np. ulega ona samorozwi?zaniu, a wszyscy przechodz? do nowego towarzystwa? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedĽ.
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
jak w zwi?zku z tym będzie wygl?dało dalsza działalnoć Zamojskiej GL
Tak samo jak do tej pory. Udział w obu nie wyklucza się, a wręcz przeciwnie. Dla działań nie wystarczała już działalnoć Zamojskiej Gruopy OTOP. Nie można było niektórych działań podci?gn?c pod ochronę ptaków. Ornitolodzy będ? działać w 2 stowarzyszeniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum