FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Powstało Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Autor Wiadomość
Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-10-27, 14:04   Powstało Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze

Pojawił się kolejny sprzymierzeniec "Bociana" w ochronie przyrody we wschodniej Polsce:

Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
z siedzib? w Zamociu. Używamy skrótu ZamToP

W skład Towarzystwa weszli głównie ornitolodzy Zamojskiej Grupy OTOP, oraz przyrodnicy innych specjalnoci działaj?cy wspólnie na ZamojszczyĽnie od przynajmniej kilku lat.
Towarzystwo założylimy w Orodku Edukacyjno - Muzealnym Roztoczańskiego Parku Narodowego w dniu 2.02.2005 r. (w Dniu Mokradeł). Przed kilkoma dniami uzyskalimy wpis do KRS.
Wkrótce postaramy się oficjalnie nawi?zać współpracę z "Bocianem".

Kontakt z nami:
zamtop@wp.pl

grzegorzb 

Wysłany: 2005-10-27, 14:29   

Gratulacje - Zamojskie to piękne tereny - szkoda że tak wiele z nich zostało za nasz? obecn? granic? .......

Marfu 

Wysłany: 2005-10-27, 14:52   

Gratuluje rowniez!! A jak zainteresowania? Ptaki czy cala przyroda??

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-10-27, 15:17   xx

Proszę o wpis na listę członków - jako pierwszy członek zamiejcowy (hope so)

[Krotochwilanci, zwłaszcza Kroti - bez podtekstów tu, dobra .. :idea:

:D ]

[ Dodano: 2005-10-27, 16:22 ]
Cytat:
W skład Towarzystwa weszli głównie ornitolodzy

Może :? ...

Tym niemniej - na tym Forum, z Waszego Towarzystwa floryci jeno się objawiaj? :idea:

:lol: :lol: :lol:

A Humulus akces też zgłosił, Wiacku ?

PS. Tetrao i kessy - uprzejmie proszę nie cenzurować mi powyższego posta :mrgreen:

Dominik 

Wysłany: 2005-10-27, 15:31   

Niby juz po fakcie, ale nie lepiej było podł?czyc sie do jakies innej, działaj?cej juz organizacji i działać w ramach jej jednostek terenowych?. Nie zrozumcie mnie zle, nie chodzi mi nawet o Bociana :D . Tak byloby prociej.

Humulus 
moderator
Sucholub

Wysłany: 2005-10-27, 16:42   Re: xx

Kejbii napisał/a:

A Humulus akces też zgłosił, Wiacku ?

Jak nie jak tak. Jestem chyba jedyn? osob? w towarzystwie, której nie interesuje ornitologia :wink: . Z kolei mam jako takie pojęcie o lepidopterologii, a dokładniej o rodzinie Sphingidae, któr? interesowałem się w czasach szkolnych (O ?więtopełku - to już z 10 lat temu...).

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-10-27, 17:03   

Dziękuje wszystkim życzliwym!
Marfu napisał/a:
A jak zainteresowania? Ptaki czy cala przyroda

Oczywici Towarzystwo ma zainteresowania ogólne. Główny cel to ochrona przyrody, natomiast za priorytetowy cel przyjęlimy ochronę mokradeł.
Większoć to ornitolodzy, ale mimo małego składu florystów (2) częć osób podwójnie lub potrójni się specjalizuje. Ja np. poza flor? zbieram materiały do motyli dziennych i ważek. Niektórzy ornitolodzuy to również specjalici od herpetofauny. Stale poszukujemy nowych specjalistów, bo marzy nam się z prawdziwego zdarzenia baza danych o przyrodzie Zamojszczyzny. Ostro się staramy. W ubiegłym roku miałem ok. 66 wyjazdów terenowych w tym roku 50.

Humulus jest również Członkiem Założycielem.

Dominik napisał/a:
ale nie lepiej było podł?czyc sie do jakies innej, działaj?cej już organizacji i działać w ramach jej jednostek terenowych

Zapewne byłoby łatwiej. Ale my mamy skonkretyzowane plany. Chcemy skoncentrowac się na działaniach na ZamojszczyĽnie. A centrala to jednak centarla a my ma własne koncepcje i priorytety. Nie chcielibymy aby nasze wysiłki były spychane na dalszy plan. Pracuję w oddziale firmy i wiem, że zazwyczaj "koszula bliższa ciału".
Zamojszczyzna była zawsze spychana na dalszy plan przez województwo lubelskie. Przykładem tego jest rozpoznanie walorów przyrodniczych. Byłe woj. lubelskie ma w 100 % pokrycie inwentaryzacjami przyrodniczymi gmin, natomiast byłe zamojskie to zaledwie 20%.

Nie można wykluczyć oczywicie, że kiedy poł?czymy się z jakim większym Towarzystwem, bo w przypadku towarzystw ekologicznych im większe tym większe możliwoci wyegzekwowania czego. Obecnie rozpiera nas energia, postaramy się aby na jak najdłużej wystarczyła.

Mirek 

Wysłany: 2005-10-27, 17:23   

Wiacek napisał/a:
Pojawił się kolejny sprzymierzeniec "Bociana" w ochronie przyrody we wschodniej Polsce:

Gratuluję i życzę powodzenia!!!

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-10-27, 19:03   

Kejbii napisał/a:
z Waszego Towarzystwa floryci jeno się objawiaj?

Wiem, że niektórzy nasi ornitolodzy zapodaj? w PPP. A jeli GTW zgodzi się to chcielibysmy skorzystać z Forum do kontaktowania się. Ale z ta proba wystapimy oficjalnie, wówczas częciej będa nasi ornitolodzy gocić na Forum.

Marfu 

Wysłany: 2005-10-27, 19:12   

Nie musicie wystepowac - zgoda jest. A jak sie rozkrecicie, to dostaniecie moze i swoje podforum - dostepne dla wszystkich...

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-10-27, 19:31   

Gratuluję i życzę powodzenia. Jednak jako zagorzały OTOPowiec mam pytanie, jak w zwi?zku z tym będzie wygl?dało dalsza działalnoć Zamojskiej GL - czy po staremu, czy np. ulega ona samorozwi?zaniu, a wszyscy przechodz? do nowego towarzystwa? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedĽ.

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-10-27, 20:00   

Tony napisał/a:
jak w zwi?zku z tym będzie wygl?dało dalsza działalnoć Zamojskiej GL

Tak samo jak do tej pory. Udział w obu nie wyklucza się, a wręcz przeciwnie. Dla działań nie wystarczała już działalnoć Zamojskiej Gruopy OTOP. Nie można było niektórych działań podci?gn?c pod ochronę ptaków. Ornitolodzy będ? działać w 2 stowarzyszeniach.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-10-27, 21:58   

Wiacku, zapiszcie mnie tam na wiosenne liczenia dubeltów, ok ? :wink:

Rey 

Wysłany: 2005-10-27, 22:19   

A gdzie będ? liczone te dubelty :?:

Także gratuluje i życzę wielu sukcesów w działaniach na rzecz ochrony przyrody :!:
Ostatnio zmieniony przez Rey 2005-11-08, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

Namor 

Wysłany: 2005-10-27, 22:30   

Czy okolice Krasnegostawu leż? w kręgu Waszych zainteresowań? i nie chodzi mi wcale o "chmielaki"

Odpowiedz do tematu