Wysłany: 2006-03-30, 20:49 PILNE! - Ochrona żródliska w Wierzchowinach
W projekcie Studium gminy Zamość zaplanowano zalesienie połowy torfowiska źródliskowego pomiedzy Wychodami a Wierzchowinami. Potrzebne są pilnie materiały o walorach tego torfowiska źródliskowego. Prosze o pilne zgłaszanie danych do 2 kwietnia (niedziela). W poniedziałek wniosek o objecie ochrona w postaci użytku ekologicznego zostanie złożony w gminie.
Mam obiecane, że jeżeli wniosek wpłynie to odstąpia od wprowadzania zalesień.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Niestety, nie miałem jeszcze okazji odwiedzić tego torfowiska, mimo że bywam w okolicach bardzo często. Z tego co mówiłeś to florystycznie przypomina trochę pobliski, mocno przesuszony rez. "Wieprzec" ale większy jest tam udział gatunków wilgociolubnych. Też jestem ciekaw finału tej sprawy.
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Co ciekawsze to do zalesienia przeznaczono połowę projektowanego kserotermicznego rezerwatu "Kąty" (ostoja siedliskowa NATURA 2000) i to tą ciekawszą. Ale po tym jak ich wyśmiałem to stwierdzili, że to ewidentna pomyłka.
Wiem, że Studium nie zostanie uchwalone, ponieważ nie uzyskają uzgodnienia Zarządu Województwa Lubelskiego, poniewaz wiele ustaleń jest niezgodnych z "Planem zagospodarowania przestrzennego województwa lubelskiego". Osobiście przygotowywałem decyzję z uzasadnieniem odmowy uzgodnieni.
Sprawa objęcia ochroną torfowiska jest jednak nadal aktualna, ponieważ Studium wróci po poprawkach do ponownego uzgodnienia.
Z "Kątami" to już ostro pojechali. Co za ludzie - ja nie mogę . I jeszcze jedno - o którą "ciekawszą" część chodziło? Bo z tego co się orientuję to cały obiekt jest unikalny i cieżko naprawdę ocenić które jego części są ciekawsze od innych .
Panowie, kurka, przecież rez. Wieprzec jest podawany jako ostoja wielu gatunków w Atlasie Roślin Chronionych Mirków. A skoro on ma być, jak pisze Humulus, "przesuszony" - to może to źródlisko w Wierzchowinach dla niektórych gatunków jeszcze cenniejsze ?
Byłem dzisiaj w gminie Zamość na wyłożeniu studium gminy. Odstąpiono od planów zalesienia torfowiska źródliskowego. Planowane zalesienia na terenie rezerwatu "Kąty" też znikły.
Pełen sukces.
Teraz trzeba przygotować pełną dokumentację użytku ekologicznego.
Panowie, kurka, przecież rez. Wieprzec jest podawany jako ostoja wielu gatunków w Atlasie Roślin Chronionych Mirków. A skoro on ma być, jak pisze Humulus, "przesuszony" - to może to źródlisko w Wierzchowinach dla niektórych gatunków jeszcze cenniejsze ?
To, co piszą Mirkowie a swoim atlasie o rezerwacie "Wieprzec" (ale nie tylko o nim) jest już w 90% nieaktualne - rezerwat ten utracił znaczną część interesujacych gatunków niedługo po utworzeniu
Przyłączam się do gratulacji dla Wiacka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum