"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Dlatego też napisałem z tym na Forum- liczyłem na poradę gdzie puścić ten materiał i czy już coś takiego było.
możesz napisać do np "Chrońmy", służę radą i literaturą (jakieś papierzyska powinny się w Krk znaleźć )
For zapytaj dr Wojtka N. o publikacje z tego zakresu (pewnie ma ich więcej niż ja, więc niechaj Ci podeśle) - wspominał o tym nawet w programie "Sto tysiecy bocianów"
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
For zapytaj dr Wojtka N. o publikacje z tego zakresu (pewnie ma ich więcej niż ja, więc niechaj Ci podeśle) - wspominał o tym nawet w programie "Sto tysiecy bocianów
niedlugo ma przyjechac do Kraka wiec zapytam sie.
Wojtku pasowaloby cobys napisal artykul z Tomkiem Postawą oraz z nie znanym mi osobiscie chiropterologiem z beskidu zywieckiego ktory ma podobne obserwacje - pewnie sie znacie.
Witam
A propo popielic w jaskini to jedna publikacja u nas była: Profus P., Zygmunt J. 2000: Nowe stanowiska popielicy Glis glis w Polsce oraz uwagi o jej występowaniu w niektórych jaskiniach Europy. Chrońmy Przyr. Ojcz.,56, 2: 44-50. ale pewnie już o niej wiecie
A jeśli na coś w tym temacie planujecie to też mam kilka jaskiniowych obserwacji z beskidu i Dolnego Śląska.
Informacje najlepiej na priv bo rzadko zaglądam na Forum
nie znanym mi osobiscie chiropterologiem z beskidu zywieckiego ktory ma podobne obserwacje - pewnie sie znacie.
Już porozmawiałem, chodziło o Roberta Mysłajka. Niestety- nie ma obserwacji z jaskiń. Zostaje więc Gottfi (odezwę się na priva) i prośba o pozyczkę publikacji (pisałem już do Fora ale chyba nie lubi swoje konta na FP, napisze lub podejdę do pokoju GP).
jak będę przechodził w okolicach IOP to postaram się nabyć ten numer ChPO (o ile jeszcze będzie)
artykulik dotarł do mnie w trybie ekspresowym! dzięki WJG
jutro w drodze do Nowego Targu go przestudiuje!
Jest nowy artykulik o zimowaniu popielic w starym szybie kopalni w czasopismie Sudety. Niestety zapomniałem zabrać pismo z Ziębic, a będę tam dopiero na święta. Ale jak tylko wrócę po świetach z terenu mogę przesłać zainteresowanym skany. Jeśli chodzi o inne publikacje dotyczące pilchów i nietoperzy to służę pomocą. Jeśli tylko będę daną pozycję miał to mogę przesłać skany lub ksero.
ok, dzięki, zgłoszę się po te popielice, chociaż też nie chcę się tym habilitować tylko zrobić krótką notkę bo nie mam też dużo obserwacji nad behawiorem(popielice zapieprzały, a ja w tym czasie miałem nietoperze w siatkach do wyciągnięcia). Interesowały by mnie za to Twoje obserwacje z Beskidów (wspomniałeś o tym kilka postów wcześniej)- czy to było wtedy gdy łowiliście na Cergowej w Niskim (chyba 2003 r) czy z zachodu z innych jam??
Tak w 2003 na Cergowej a i także w Kornutach. Muszę trochę poszperać w pamięci i w notatkach aby podać jakieś szczegóły. Mam też dwie takie obserwacje z Sudetów. W sumie nic innego niż krótka notatka z tego nie wyjdzie. Sama obserwacja popielicy w jaskini to nic nowego więc trzeba by to trochę uatrakcyjnić żeby chcieli to puścić choćby w Chrońmy. Miałem kiedyś na to parę pomysłów, ale ich nie zapisałem i teraz trzeba by znów wybrać się na browara w dobrym towarzystwie i po trzecim może coś się wykombinuje. A artykuł może będzie szybciej bo muszę powyciągać około 70 nietoperzy z pomiędzy okien i w sobotę będę w rodzinnych stronach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum