osobników z rodziny pilchowatych (Puszcza Niepołomicka) zauważamy, że srogą zimę przesypiają w gniazdach zbudowanych z liści, mchów i traw umieszczonych w budkach lęgowych ptaków
błąd - pilchy idą kimać do ziemi na zimę
_________________ ogromny dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach
Ale byc moze sa wyjatki, bo "moje" spia sobie pod dachem. Chyba, ze cichaczem zakopaly sie w ogrodzie i przy wiosennych porzadkach dostana lopata po glowie.
Ale byc moze sa wyjatki, bo "moje" spia sobie pod dachem. Chyba, ze cichaczem zakopaly sie w ogrodzie i przy wiosennych porzadkach dostana lopata po glowie.
u Ciebie troszke inny klimat, więc takie przypadki mogą sie zdarzać cześciej
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
w Polsce notowane były przypadki zimowania na strychach chałup z tego co pamiętam
znam kilka takich przypadków z Karpat mopku
sprawa jest tylko tego typu ze jak najaralismy w bacowie to sie budzily i zjadaly nam totalnie wszystko wlacznie z kielbasa swojska
takie wybudzenie to duzy wysilek energetyczny wiec tluste to dobre
_________________ ogromny dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach
bo Krotom pilchy są wszędzie tylko trzeba je odkryć
ps. jak masz popielice to na stówe orzeszka tez masz
zgadzam sie w zupelnosci,nawet w szczotkach swierkowych i innych fabrykach desek sosnowych, naprzyklad pod liniami wys.napiecia (bo tam zawsze jakis klonik,buczek,dabek jarzabek na skraju)jezeli maja do dyspozycji budki dla ptakow lub nietopkow
Mam kilka obserwacji popielicy w okolicach jaskiń beskidzkich i pienińskich przy których łowię(łowimy) nietoperze w ostatnich latach.
W Małych Pieninach miałem samicę z mlodymi w budce ptasiej, w Beskidzie Niskim i Sądeckim popielice wykorzystują wstępne partie jaskiń, mam np obserwację z jaskini z połowy listopada.
super obserwacja
takie dane w srodowisku naukowym istnieja tylko z bylej jugoslawi w jaskiniach krasowych. podobnie jak ty tomek postawa z isez pan z krakowa mial obserwacje z jaskin krasowych z polnocnej jury.
poprosze na priv - pasowaloby zrobic jakas notatkę, publikację na ten temat.
moglibysmy sie spotkac w krakowie??
takie dane w srodowisku naukowym istnieja tylko z bylej jugoslawii w jaskiniach krasowych
nie tylko!
pamiętam Wojtku jak pokazywałeś na wykładzie zdjęcie popielicy z jaskini w B.Niskim, tyle ze wtedy zapomniałem wypytać o szczegóły - rzeczywiście te informacje warte są zebrania i opublikowania. mam kilka prac z południowej Europy - ze Słowenii i Włoch chyba - można by cos skrobnąć i z naszego podwórka, porównując jednocześnie z badaniami z południa. Jakbyś był zainteresowany to wiesz gdzie mnie szukać
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum