Przeczytalem dzis ponownie artykul z Kraski 1-2/2002. Z niego wynika, ze prawdopodobnie znalazlem dzis dwa gniazda orzesznicy.Nieco opisu:
Las modrzewiowy (ok 40-letni) - kiedys mopek sugerowal z mojego opisu lasu,ze moglyby byc tam orzesznice. Gniazda usytuowane na sasiednich drzewach prawie 2-3 metry ponizej czubka, wiec gdzies na wysokosci 8-9 metrow. Podstawa kulistego gniazda byly galazki modrzewiowe. Na nich umieszczona byla kula o srednicy ok 30 cm z otworem wejsciowym. Material gniazdowy to glownie sucha trawa, z niewielka domieszka porostow i lisci. Odchodow nie zaobserwowalem. W srodku zauwazylem nieco kawalkow czegos w rodzaju welny syntetycznej. Czy to mogla byc orzesznica
Ps. Czy pilchowate buduja gniazdo co roku, czy uzytkuja je wiele lat
Moim skromnym zdaniem ornitologa, były to gniazda wiewiórek.
Zwróć uwagę na rednicę gniazda, orzesznica jest wielkoci myszy a nie widziałem tak dużego gniazda myszy. Ponadto w kluczu do oznaczania ssaków pisza, że buduje gniazda w krzewach na wysokoci ok. 1m, lub w skrzynkach dla ptaków, dziuplach.
Gniazda wiewiórek widziałem z najróżniejszych materiałów, trawy, mchu, łyka drzewnego, gał?zek z lićmi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum