no... na szczęcie jak dojechalimy to już trochę przestało ale w trakcie, w nadlenictwie Garwolin, lenictwie Miastków to w pewnym momencie jak dowaliło to nic nie widziałem przez okulary
Reasumuj?c - powiesilimy we trzech (mopek, Adam i saas) 50 budek dla pilchów w dwóch nadlenictwach... ufffff czyli plan wykonany! było rewelacyjnie ale to dopiero rozgrzewka
w poniedziałek (2 maja) o godzinie 8:30 ruszamy z Warszawy do Siedlec. Zbieramy się w biurze TP "Bocian" pomiędzy 9:30 a 10:00. Stamt?d ruszamy do Nadlenictwa Sokołów powiesić 25 budek dla pilchów. W międzyczasie wieszać będziemy inne budki ale o tym napisze więcej Adam Jest też plan skontrolować budkę dla pójdĽki (!)
Po zakończeniu prac w nadl. Sokołów jedziemy do Nadlenictwa Ostrów, do leniczówki gdzie rozbijamy namioty. Rozmawiałem z leniczym i powiedział, że można korzystać ze wszystkich dobrodziejstw cywilizacji takich jak WC itp, a nawet można wzi?ć prysznic Spanie w namiotach, tak więc karimatka i piworek oraz ciepłe ciuszki obowi?zkowe. Wieczorkiem robimy ognisko więc trzeba zaopatrzyć się w kiełbaski i piwo (bezalkoholowe oczywicie )
Rano, gdzie o godzinie 10 zaczynamy pracę i wieszamy kolejne budki obok leniczówki - więc daleko nie mamy
Jeli chodzi o miejsca w samochodzie (z Wa-wy) to ja dysponuję na chwilę obecn? dwoma wolnymi - ale może się to szybko zmienić
no nie wiem... tak nam szybko idzie, że już RDLP Warszawa jest ZAKOŃCZONA!
teraz ustalam szczegóły z RDLP Radom i poniedziałek-wtorek (nie tak jak planowalimy weekend...) wieszamy prawdopodobnie w Nadl. Kozienice, Zwoleń i Radom ale to jeszcze potwierdzę w razie czego
więc my na razie staramy się w tych nadlenictwach gdzie jest przeznaczonych po 100 budek robić 4 powierzchnie po 25. Staramy się wieszać budki wzdłuż linii oddziałowych w odstępach 80-100 metrów (czasem bywa jednak, że jest i 50 m). Tak więc na dłuższym boku oddziału wchodzi około 5-7 budek. Wieszamy je w ten sposób żeby nie mieć problemu z ich odnalezieniem podczas kontroli, a, co wykazalimy z Puszczy Kozienickiej, kompletnie im nie przeszkadza s?siedztwo dróg i linii oddziałowych. Oczywicie w terenie różnie bywa więc pewnie przy rozszerzonym projekcie będzie pewna dowolnoć
dzieki mopku.czekam na info od nowakowskiego jeszcze.u nas na wyzynie krakowskiej niestety oddzialy maja rozne powierzchnie ze wzgledu na uksztaltowanie terenu.chcemy zaplanowac budki dla 4 nadlesnictw. bede to sobie musial obliczyc szacunkowo.myslalem ze jakas norma jest na 1 ha ale wskazowka co 80 na 100 m wzdluz lini oddzialowych powina nam wystarczyc. musze do wniosku zaplanowac ilosc budek. dzieki.
ps. na jakiej wysokosci wieszamy budke?
my tutaj u nas dopiero bedziemy sie uczyc....:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum