FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona: popielica, orzesznica i koszatka
Autor Wiadomość
Krzyżak Marcin 

Wysłany: 2007-09-02, 17:24   

Do zakładu o największe zagęszczenia pilchów dorzucam lasy wokół balnicy. For - ty już wiesz, że to nie bedzie łatwe do przebicia :-) .

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2007-09-02, 17:39   

Krzyżak Marcin, ja bym zaryzykował Beskid Niski i wyspowy - jego niższe części ;) ..... Ale tam nie bywało kontroli więc cholera wie.... . Ale rzeczywiście Marcinie - ciężkie działo wytoczyłeś ;) :)

Przewodnik Beskidzki

PioSu 
Piotr Sułek

Wysłany: 2007-09-02, 18:42   

Jeszcze kilka zdjęć ode mnie z piątkowego wyjazdu do Doliny Racławki.
Tak, jak w tamtym roku obszarem na terenie ZJPK w którym w większości zamontowanych budek były orzesznice - była Dolina Eliaszówki koło Krzeszowic, tak w tym roku było w Dolinie Racławki.
Cieszy bardzo fakt, że budki - choć może nie najpiękniejsze - choć to kwestia gustu ;-) , to jednak bardzo się sprawdzają.
P.S. Podziękowania dla Kaliny i Pełka za pomoc przy kontroli :res: .

DSCF6523.jpg
Rezerwat Dolina Racławki
Plik ściągnięto 4 raz(y) 148.8 KB

DSCF6532.jpg
Rezerwat Dolina Racławki
Plik ściągnięto 4 raz(y) 147.65 KB

DSCF0155.jpg
Orzesznica
Plik ściągnięto 10 raz(y) 85.02 KB

DSCF0182.jpg
Przy domku nr 16
Plik ściągnięto 9 raz(y) 63.66 KB

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-09-03, 10:29   

dziekuje Pelkowi i Kalinie - hehe chyba Kalina mnie nie lubi bo nie trzymala drabiny jak zaliczylem glebe :D
ale uratowalem parkowy aparat :]

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 00:26   

Cytat:
nic nie pobije KPK
potwierdzam, ja za Mopkiem w tym zakładzie stanąc mogę :] [a i w zanadrzu mam asa, co Przysuchą się zowie (Al i Logan już się przekonali - ani Jura, ani Balnica kontaktu nawet nie złapie...), jakby KPK nie stało]

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Ostatnio zmieniony przez green power 2007-09-05, 00:31, w całości zmieniany 1 raz  

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 00:30   

Kalina napisał/a:
Puszcza Kozienicka to może stoi kosztką i popielicą
gwoli uściślenia - koszatki to nie tam, jeno w Lasach Koneckich, nie w Puszczy Kozienickiej :]
Kalina napisał/a:
.ale orzesznicy mi tam GP nie pokazał
bo przecież nie zamawialiście, to co Wam będę na siłe pokazywał - coście chcieli (koszatka i popielica) toście dostali, o orzesznicy nikt nie wspominał :-P

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 00:40   

Pełek napisał/a:
Wracając zobaczyłem pięęęęęękną mapę rezerwatu wykonaną przez takiego zielonego
tę mapkę.... :roll: :-P
Pełek napisał/a:
For doznał urazów ręki spadając z drabiny, broniąc aparatu.
eee luzik - For ma doświadczenie w spadaniu z wysokości :mrgreen:
Pełek napisał/a:
Bez połączenia stałego z gałęzią, bez patyczka...
aa to standard, już ja widziałem na własne oczy jak partaczą robotę siedleccy studenci :/ chyba brakuje im takiego Jawora - wtedy nauczyliby się moresu :]

Krzyżak Marcin 

Wysłany: 2007-09-05, 10:58   

No to zakład stoi. mamy trzy lokalizacje: 1. Jura, 2. Puszcza Kozienicka + Lasy Koneckie, 3. Balnica. Kalina przecina. Pozostaje wyznaczyć termin oraz sekundantów - sędziów i wybrać konkursowe transekty. Możemy zrobić szybki objazd z kontrolami w trzy kolejne dni. Daję transport, zakwaterowanie i aprowizację. Co do terminu, to ja sie dopasuję - koledzy pilchowi spece niech wybiorą najepszą porę.
Rzucam rękawicę ale i serdecznie pozdrawiam. Marcin Krzyżański.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-09-05, 11:06   

dzis na transekcie w lesie zabierzowskim mielismy 5 popielic oraz 17 orzesznic :]
podnosze rekawice Marcin - w nastepnym roku wieszam 100 budek drewnianych i wtedy sie zacznie :]

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 11:53   

for napisał/a:
podnosze rekawice Marcin
Lędzianie również w szranki stają, bo choć plemię z nas rolnicze, z pola nigdy nie ustąpim, niechaj się zatem Wiślanie i Łemkowie strzegą, a jeśli Wam odwagi nie stanie by w pole wyjść to dwie nagie budki przekazać możem, inaczej po wsze czasy sromota Was czeka i hańbą rody swe okryjecie - 15 lipiec 08' - Nowy Grunwald :twisted:
na koń (drabinę) Mości panowie, na drabinę!!
A i jaćwieskim plemionom z północnych, białowieskich rubieży wyzwanie rzucić się godzi - toć oni z Chanem swym, postrach siejącym i z okrucieństwa słynącym, co Nowakowski się zowie, palmę pierwszeństwa roszczą sobie od dawien dawna... Basta!

Krzyżak Marcin 

Wysłany: 2007-09-05, 13:02   

Budek ci u nas dostatek! Ale i te przyjmiemy, bo pilchów ci u nas tyle, że i tak wszystkie schronienia zasiedlone będą. Niech jeno budki te z deski będą, zdrowej a grubej, bo innych w Bieszczadzkiej Knieji wieszać się nie godzi.
I ja sądzę, że mistrza Nowakowskiego zaprosić trzeba. Jeno czy nam, szarakom, godzi się w szranki go wzywać, czy raczej godny urząd sędziego wypada onemu powierzyć?
Na tem kończę, tusząc, iż tym razem pod Grunwaldem wygra Krzyżak.

mopek 
administrator
mars napada

oton

Wysłany: 2007-09-05, 19:12   

dobra, niech będzie - ja przywiozę malibu made in Poland na tę okoliczność :P

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Kalina 

Wysłany: 2007-09-05, 20:46   

green power napisał/a:
bo przecież nie zamawialiście, to co Wam będę na siłe pokazywał - coście chcieli (koszatka i popielica) toście dostali, o orzesznicy nikt nie wspominał
oj no nie zamawialiśmy bośmy myśleli że orzesznice są w pakiecie podstawowym :]
Krzyżak Marcin napisał/a:
Kalina przecina
:oki:
for napisał/a:
dzis na transekcie w lesie zabierzowskim mielismy 5 popielic oraz 17 orzesznic
:res: widze że Jurajskie pilchy sie rozkręcają... :]
green power napisał/a:
na koń (drabinę) Mości panowie, na drabinę!!

hola hola :> Gorzkie to słowa drogi green powerze z Twych ust wypłynęły...toż Twoje zawołanie tyczy się tylko pewnej części miłujących pilchy :> ...a przeca białogłowy na drabinę też wspiąć się mogą...a jak trzeba to i na samo drzewo :mrgreen:
... O nie! To się nie godzi! Ta zniewaga krwi wymaga!!! :-P ;-)

Ale jest sposób na ten spór...
...ruszajmy Panowie i Panie :!: w las,
Bo pilchów szukać nadchodzi czas,
A kto najwięcej w swym „polu” ich znajdzie,
Temu tytuł „Króla Pilchów” przyznajcie :mrgreen:
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos

Czasami"

Ptyś 

Wysłany: 2007-09-05, 22:21   

Pierwszy raż slyszę aby jaćwieskie plemiona z bieszczad sie odzywaly wielkie larum czyniąć toć descków i innnego wszelakiego dobra dzrzewnianego ci u was dostate dlaczegóz wiec sami budków nie uczyniliście :idea: ;-) A tak swojądrogą to chyba są iu mnie ale nie mam tyl wiary w sonie zeby latac po lesie z drabiną{u mnie jest strasznie daleko -wszędzie :idea: :>

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 22:42   

Ptyś napisał/a:
jaćwieskie plemiona z bieszczad
chyba z Białowieży... ;-)

Odpowiedz do tematu