Wysłany: 2005-09-12, 18:07 Ochrona pilchowatych - etap II - ogolnokrajowy
No to przejdzmy do kolejnego etapu naszych dzialan - do etapu ogolnopolskiego. Pewnie ktos napisze sprawozdanko z III warsztatow - wazne, ze na nim, wraz z przedstawicielami Ministerstwa Srodowiska, przyszlych (mam nadzieje...) sponsorów oraz - co najwazniejsze - cala nasza radosna grupka - ustalilismy zarys planu ochrony pilchowatych w Polsce. Przedstawiam go ponizej i licze na wszelkie uwagi. Konkretne takze - jakby co, to kto jest zainteresowany jakim terenem na dzialania...
Chcielibysmy do konca roku wystapic o fundusze, zatem na przyszle lato mozna byloby juz zaczac dzialania...
Specjalnie umieszczam to tu, aby KAZDY uzytkownik forum mial do tego dostep. Mopek - a moze bys tak zrobil subforum Pilchowate, tak jak sa nietoperze, to kazdy bedzie to forum od razu widzial? Chyba pilchowate na to zasluguja... Juz bym chcial zalozyc nowy temat
Strategia Ochrony Pilchów w Polsce
Zagrożenia i problemy (wytłuszczone) i pomysły na ich rozwi?zanie:
1. Przekształcenia rodowiskowe: (1) Nawi?zać kontakty z DGLP i RDLP, PN, PK
a) fragmentacja rodowiska: (1) badania genetyczne w celu okrelenia możliwoci kontaktowania się poszczególnych populacji, (2) tworzenie korytarzy ekologicznych, (3) przejcia nad szosami i autostradami, (4) linki do poruszania się nad małymi barierami.
b) niewłaciwa struktura wiekowa, gatunkowa, siedliskowa drzewostanów: (1) sugestie dla LP dostosowuj?ce Zasady Hodowli Lasu dla potrzeb pilchów, (2) poszukać w tychże Zasadach co jest dobre dla pilchów, a co złe, (3) programy leno-rodowiskowe dla lasów prywatnych – np. dopłaty za budki czy za odpowiednie użytkowanie lasu (za co jeszcze?).
c) brak kryjówek: (1) rozpropagowanie wzoru budki dla pilchów (unormowanie?, rozporz?dzenie ministra?), (2) opracowanie jednolitej metodyki wieszania budek (trzeba mieć na uwadze już powieszone budki), (3) wieszanie budek, (4) wytyczne dla LP dotycz?ce czyszczenia budek w kompleksach, gdzie s? pilchy, (5) namówić LP, aby zamiast budek dla ptaków wieszały budki dla pilchów (my pomagamy wieszać, aby były wieszane wg jednej metodyki), (6) zwrócić uwagę odbiorcom budek na ich jakoć.
d) niedostateczna baza pokarmowa: (1) promowanie sadzenia w lasach dzikiej czereni i jabłoni, (2) dosadzanie na obrzeżach lasów lokalnych, starych odmian drzew owocowych (sprawdzić, czy jabłonie nie krzyżuj? się w płonk?!), (3) karmniki w lasach.
2. Niska wiadomoć ekologiczna: (1) ustalić dlaczego pilchy s? ważne i zagrożone, (2) s? gatunkami parasolowymi, (3) s? gatunkami wskaĽnikowymi dla „naturalnych obszarów lenych” (powinny podnosić prestiż terenu, np. nadlenictwa), (4) edukacja dla prac inwentaryzacyjnych i ochronnych – szkolenia dla przedstawicieli nadlenictw, PN i PK, aby osoby te mogły potem szkolić pozostałych pracowników (przygotować solidne materiały dla nich!), (5) promocja pilchów.
3. Niedostateczne rozpoznanie faunistyczne: (1) opracować standardy inwentaryzacji, (2) szkolenia amatorów, (3) zorganizować sieć stałych współpracowników (LP, PN, PK, ochotnicy z organizacji pozarz?dowych).
4. Brak badań monitoringowych, spowodowany brakiem metod umożliwiaj?cych badania ilociowe: (1) opracować metodę badań ilociowych.
5. Brak wybranych gatunków na terenach, gdzie istniej? dobre dla nich rodowiska: (1) reintrodukcja, (2) hodowla zwierz?t w niewoli.
6. Brak wiedzy o wymaganiach siedliskowych: (1) propagowanie prac magisterskich na uczelniach wyższych.
7. Małe grono osób zajmuj?cych się tymi ssakami, brak komunikacji pomiędzy teriologami i ekologami: (1) nawi?zać kontakt z innymi pilcharzami, (2) zaprosić ich na Forum Przyroda TP „Bocian”.
Działania szczegółowe:
Tereny, na których pilchowate występuj? doć licznie (inwentaryzacje, drobne zabiegi ochrony czynnej):
- działania zachowuj?ce dobre warunki rodowiskowe,
- edukacja w celu prowadzenia prac inwentaryzacyjnych i ochronnych,
- wieszanie budek,
- likwidowanie barier ekologicznych.
Tereny, na których pilchowate występuj? nielicznie (działania ochrony czynnej na wielk? skalę):
- wieszanie budek,
- likwidowanie negatywnych skutków przekształceń rodowiskowych,
- likwidowanie barier ekologicznych,
- wzbogacanie bazy pokarmowej.
Tereny o warunkach optymalnych dla pilchów, na których zwierzęta te nie występuj?:
- wsiedlanie,
- wzbogacanie bazy pokarmowej.
Tereny, z których nie mamy danych:
- prowadzenie rozpoznania faunistycznego.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
a propos niskiej wiadomoci ekologicznej ( a juz wielokrotnie przekonałem się jak zatrważaj?co niska jest ona w społeczeństwie ) i promocji pilchów, dobrym rozwiazaniem byłoby wydanie folderu o tych ssakach i rozprowadzenie go przede wszystkim w jednostkach LP oraz uczelniach
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Jeli uda się do tego skłonić LP, PN i PK to jest wielka szansa najpierw poznać dokładne rozmieszczenie pilchów i przygotować programy reintrodukcji w poszczególnych nadlenictwach czy PK lub PN.
Małe pytanko przy tej okazji: program ma być dla naszych wszystkich 4 gatunków pilchów( popielicy, orzesznicy, koszatki i żołędnicy) czy dla wybranych gatunków
jeli chodzi o Podkarpacie to mam informacje o występowaniu pilchów w... dwóch schroniskach (Pod Honem i Pod Mał? Rawk?)
[ Dodano: 2005-09-12, 21:06 ]
to w Bieszczadach
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
tak tak popielice; informacji nie sprawdzilem osobicie (bo pechowo za póĽno sie dowiedziałem), ale Pod Honem w Cisnej to pewne (tam nawet maj? pułapki żywołowne), - popielice buszuja na strychu; a Pod Mał? Rawka koło schroniska jest taka szopa czy cos takiego zwana "popielicówk?" - etymologia nazwy oczywista
ja w Bieszczadach będe dopiero wiosn?, z tym że na Otrycie; a apropos Otrytu to przez dwie noce robiłem nasłuchy w okolicach Zatwarnicy - nic tam jednak nie wykryłem
Informacje negatywne np. z nasłuchów tez sie przydadza!!
[ Dodano: 12 Wrz 2005 10:19 pm ]
Rey napisał/a:
Małe pytanko przy tej okazji: program ma być dla naszych wszystkich 4 gatunków pilchów( popielicy, orzesznicy, koszatki i żołędnicy) czy dla wybranych gatunków ?
Nie zauwazylem w ferworze walki z rozliczeniem dla NFOSiGW Oczywiscie ze dla wszystkich.
Przy okazji - widze, ze pierwsi spotkaniowny juz sie u nas rejestruja - czesc Stopa!. Trzeba teraz sie zastanowic, kto sie zajmie opracowaniem poszczegolnych częci - trzeba pomyslec nad inwentaryzacja, metodami ilosciowymi, itp. Pewnie sporo sie dowiemy na konferencji i pewnie spadnie to na mala grupke osob, ktore juz cos wiedza, ale dobrze sie tym miedzy soba podzielic. Ja chetnie wezme na siebie inwentaryzacje (jak latwo bylo sie domyslic z moich zainteresowan). A z Michałem ?cińskim pewnie pokombinujemy nas zolednica - w koncu to powazne wyznanie
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Ostatnio zmieniony przez Marfu 2005-09-13, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum