FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona pilchowatych - etap II - ogolnokrajowy
Autor Wiadomość
Bocian 

Wysłany: 2005-10-12, 08:18   

W przyszłym tygodniu odbieramy je z parku i wtedy będzie można podać konkret co do dnia wysadzania. Proponuję bymy z tego wielk? akcje zrobili- roboty jest moc a cel bardzo szlachetny. Trzeba skrzykn?ć sie grupowo i błyskawicznie posadzić drzewka.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-10-12, 12:35   

ja teraz jestem cały czas w Krakowie a w Radomiu będe na przyszły weekend (21 -23), więc gdyby co wtedy to ja jak zwykle chętny :mrgreen:

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-10-17, 11:23   

Cytat:
ja teraz jestem cały czas w Krakowie a w Radomiu będe na przyszły weekend (21 -23), więc gdyby co wtedy to ja jak zwykle chętny

no więc przybywa brygada studentów z SGGW (naszego forumialnego Sika) na sadzenie do Puszczy Kozienickiej. Drzewka trza odebrać gdzie kole rody-czwartku, a w weekend sadzimy

wszystkich chętnych oczywicie serdecznie zapraszam :D na campingu zimno ale co wymylimy :]

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

beskidzianin 

Wysłany: 2005-10-17, 15:44   Sady owocowe dla koszatek

Czy właciciele sadów owocowych, w których s? koszatki mog? otrzymać jakie fundusze unijne na jego utrzymanie celem ochrony tych pilchów?.

Marfu 

Wysłany: 2005-10-17, 16:02   

nie moga...

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-10-17, 20:11   

Cytat:
Czy właciciele sadów owocowych, w których s? koszatki mog? otrzymać jakie fundusze unijne na jego utrzymanie celem ochrony tych pilchów?

czy to pytanie abstrakcyjne czy wiesz co o jakim tajemniczym sadzie gdzie s? koszatki? :roll:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

beskidzianin 

Wysłany: 2005-10-18, 13:58   

mopek napisał/a:
czy to pytanie abstrakcyjne czy wiesz co o jakim tajemniczym sadzie gdzie s? koszatki?

Tak jest taki 80 arowy sad owocowy (Gmina Rajcza).
Wszystkie stwierdzenia (w tym częć moich, oprócz popielicy) koszatki, popielicy i orzesznicy w obrębie zasięgu administracyjnego Nadlenictwa Ujsoły opiszę w mojej pracy magisterskiej na temat pilchowatych i innych rzadkich kręgowców z tego rejonu.

Będzie to uzupełnienie poprzedniej mojej pracy inżynierskiej, gdzie tematem było "WYSTĘPOWANIE I CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GATUNKÓW KRĘGOWCÓW NA TERENIE NADLE?NICTWA UJSOŁY W BESKIDZIE ŻYWIECKIM". Pracę tę wykonałem w Zakładzie Zoologii Lenej i Łowiectwa Akademii Rolniczej w Krakowie (Wydział Leny) pod kierunkiem dr. hab. inż. Grzegorza Jamrozego, prof. AR.

Ten rejon Karpat kryje jeszcze wiele tajemnic.
Do tej pory udało mi się dotrzeć tylko do wierzchołka góry lodowej.
Między innymi stwierdziłem dwa nowe gatunki kręgowców w tym terenie nie notowane wczeniej, a figuruj?ce w Polskiej czerwonej księdze zwierz?t (Głowaciński 2001).

Pozdrawiam
Beskidzianin

"Szukajcie a znajdziecie".

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-10-18, 18:30   

beskidzianin napisał/a:
Między innymi stwierdziłem dwa nowe gatunki kręgowców w tym terenie nie notowane wczeniej, a figuruj?ce w Polskiej czerwonej księdze zwierz?t (Głowaciński 2001).

A można się spytać jakie to kręgowce :?:

beskidzianin 

Wysłany: 2005-10-23, 20:21   

Rey napisał/a:
A można się spytać jakie to kręgowce ?

Podam kategorie zagrożeń przyjęte w "Polskiej czerwonej księdze zwierz?t”, do jakich przynależ? (Głowaciński 2001). Jest to kategoria LC i VU.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-10-23, 23:12   

beskidzianin napisał/a:
Rey napisał/a:
A można się spytać jakie to kręgowce ?

Podam kategorie zagrożeń przyjęte w "Polskiej czerwonej księdze zwierz?t”, do jakich przynależ? (Głowaciński 2001). Jest to kategoria LC i VU.

No ja rozumiem że forum słuzy do rozrywki, ale zagadki to s? w innym dziale.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-10-23, 23:49   

pewnie beskidzianin pojedzie w swojej magisterce z jakiego "wyskokiego Q" i stad ta tajemniczoć :roll: :mrgreen:

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Marfu 

Wysłany: 2005-11-30, 17:49   

No to mamy za soba Wielka Burze Mozgow, jak uzgodnie z pozostalymi uczestnikami jej wnioski spisane przeze mnie - przekaze je wszystkim. Na razie - czasu jest malo. Jak ktos jest zainteresowany klasycznymi dzialaniami - bardzo prosze o kontakt, w piatek podam regionalnych koordynatorow, do ktorych trzeba bedzie sie zwracac w sprawach roznych.

Generalnie, z akcji masowych, planujemy w parkach narodowych i krajobrazowych:

1. Wieszanie budek drewnianych, z ktorych czesc zostanie wyznaczona do corocznych kontroli monitoringowych.

2. Wieszanie plastykowych tubek dla orzesznic - tylko w celach monitoringowych.

Jakby ktos gdzies chcial podzialac - prosze o zastanowienie sie i kontakt.

Odpowiedz do tematu