FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona pilchowatych - etap II - ogolnokrajowy
Autor Wiadomość
El Popo 

Wysłany: 2005-09-12, 23:17   

Deklaruje swoj? osobę do opracowania strategii kontaktów ze Służb? Len?, PN i PK oraz postaram się popracować nad Zasadami Hodowli Lasu oraz wytycznymi w urz?dzaniu. Chętnie pomyle tez nad opracowaniem „metody ilociowej”.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2005-09-13, 08:25   

Pawelele napisał/a:
A wiecie o tym, że rok lub dwa lata temu nieco na S od Częstochowy (k. Koziegłówek) znaleziono koszatki z młodymi?

bardzo dobra wiadomosc bo na jurze nie notowano koszatki, mam nadzieje ze my znajdziemy bo popielice (4 notowania w tym roku) sa i orzesznice rowniez (jedno notowanie).

ogromny :res: dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach :]

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2005-09-13, 15:38   

:mrgreen: brawo, mamy subforum !!! :res:

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Marfu 

Wysłany: 2005-09-13, 19:28   

No to pierwsze zadanie - trzeba wyslac sprawozdanko z naszego spotkania do roznych instytucji, ktore moga byc w ten czy inny sposob zainteresowane... Na poczatek proponuje listem klasycznym:

1. Ministerstwo ?rodowiska
2. GDLP

3. ewentualni sponsorzy:
Narodowy Fundusz Ochrony Srodowiska i Gospodarki Wodnej
Fundacja EkoFundusz
GEF
Wojewódzki FO?iGW w Warszawie (mamy tam zlozony wniosek)

3. dotychczasowi współpracownicy
RDLP Radom
RDLP Warszawa
Mazowiecki Konserwator Przyrody
?więtokrzyski Konserwator Przyrody

oraz mailem ewentualnym przyszlym wspolpracownikom (i tu jest masa...):

pozostałe RDLP
pozostałe wojewodzkie FOSiGW
parki narodowe i krajobrazowe
wojewódzcy konserwatorzy przyrody
organizacje (Zachodniosudeckie Towarzystwo Przyrodnicze, Salamandra, ktos jeszcze??).

Proponuje burze mozgow...

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-09-13, 19:59   

no to ja zaprezentuję notkę, któr? uszykowałem do wysłania w imieniu uczestników warsztatów (dzięki Marfu za poprawki):

Cytat:
W dniach 10-11 wrzenia b.r. w ?wierżach Górnych koło Kozienic odbyły się III ogólnopolskie warsztaty dotycz?ce ssaków popielicowatych. W pocz?tkowej częci przedstawiono wybrane zagadnienia z biologii tych ssaków oraz zaprezentowano projekt ich ochrony, realizowany przez TP "Bocian". Jego wyniki (zasiedlenie budek przez popielicę i koszatkę) zostały bardzo wysoko ocenione przez znajduj?cych się na sali specjalistów. Po częci prelekcyjnej odbyła się debata maj?ca na celu wypracowanie strategii ochrony tych ssaków w najbliższych latach. W debacie uczestniczyli przedstawiciele GEF/SGP UNDP, Fundacji EkoFundusz, Ministerstwa ?rodowiska, naukowców badaj?cych te ssaki oraz organizacji pozarz?dowych zajmuj?cych się ochron? przyrody. W wyniku długotrwałych dyskusji zarysowała się możliwoć współpracy i wspólnego opracowania mechanizmów umożliwiaj?cych ochronę tych ssaków w Polsce. Zwrócono szczególn? uwagę na chęć prowadzenia działań ochronnych przez Lasy Państwowe, czego spektakularnym przykładem jest udział w projekcie "Ochrona popielicy i koszatki" Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu (7 nadlenictw) oraz RDLP w Warszawie (4 nadlenictwa) z finansowaniem częci kosztów wł?cznie. Jest to niezwykle ważne, ponieważ Lasy Państwowe zarz?dzaj?ce większoci? kompleksów lenych w Polsce maj? decyduj?cy wpływ na kształtowanie rodowiska życia pilchów. W zał?czeniu przedstawiamy najważniejsze zagadnienia, problemy oraz propozycje ich rozwi?zania opracowane w wyniku debaty. Mamy nadzieję, że rozpoczęta dyskusja stanie się podwalin? do ogólnopolskiego projektu ochrony pilchów, w której uda się poł?czyć siły i dowiadczenie wszystkich zainteresowanych stron oraz opracować trwałe mechanizmy ochronne.

W imieniu uczestników warsztatów
Błażej Wojtowicz
Prezes Sekcji Teriologicznej
Towarzystwa Przyrodniczego "Bocian"

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

pipistrellus 

Wysłany: 2005-09-15, 15:32   

Mam pytanie w zwi?zku z budkami dla pilchów. Podczas warsztatów na 25 sprawdzonych budek 2 były wykorzystywane przez popielice co zostało uznane za wynik niezły. Otwarte więc pozostaje pytanie ile to by było Ľle? Czy kto może wie jak zmienia się wraz z czasem wykorzystanie budek przez zwierzaki? Czy np. po roku lub dwóch wykorzystanych budek przybywa?

Marfu 

Wysłany: 2005-09-15, 15:53   

Budek dla pilchow w Polsce nie wieszano na weksza skale, poza naszymi. na temat zagraniy moga sie wypowiedziec naukowcy, ale to pewnie za dwa tygodnie, bo teraz wszyscy przygotowyja swiatowa konferencje pilchologiczna...

Poza tym, te dwie to nie dwie wykorzystywane przez popielice, tylko dwie, w ktorych popielice byly., Gniazda, odchody itp. byly w wielu innych (jak moze pamietasz?? Bylas??).

pipistrellus 

Wysłany: 2005-09-15, 19:24   

Pamiętam, byłam, a jako że wczesniej nie miałam z pilchami do czynienia dr?żę temat, czy też poszukuję odpowiedzi na pytania które mnie naszły po wyjeĽdzie. I jednym z nich jest włanie wykorzystanie budek. Np. czy jesli budka jest wykorzystywana jako schronienie dzienne to czy popielice jako j? przystosowuj?? Znosz? co do rodka?

Marfu 

Wysłany: 2005-09-15, 19:42   

No to widzialas - buduja gniazdo. Widzielismy gniazda z lisci, ale np. orzesznica buduje bardzo ladne gniazdo z traw, a dookola jest warstwa lisci. A koszatka, budujac gniazdo solidne (chyba do wychowu mlodych...) konstruuje je z mchu, porostow i lisci.

Pytaj dalej...

pipistrellus 

Wysłany: 2005-09-15, 19:55   

To w takim razie ile było tych gniazd na warsztatach? Bo ja widziałam jedno, a informację o znalezieniu innych musiałam przegapić.

Marfu 

Wysłany: 2005-09-15, 20:23   

Nie pamietam, ale na pewno byly budki z odchodami. A szczegoly ma Mopek, albo Sekretarz... A i puste gniazda pamietam :-)

Cezaryk 

Wysłany: 2005-09-16, 09:55   

Green to musze rozwiac twoje watpliwosci co do Zatwarnicy.Popielice tam sa!:). w polowie lat 90. Nocowalismy w szopie w dolinie Sanu wlasnie niedaleko Zatwarnicy i mialem tam pierwsze spotkanie z popielica co noc przychodzila i buszowala po stolikach i szafkach..

Marfu 

Wysłany: 2005-09-16, 10:17   

A pamietasz konkrety spotkania?? Date (chocby rok), liczne osobnikow...

Żmihor 

Wysłany: 2005-09-16, 11:40   

witam!
mam kilka uwag dotyczacych projektu (kolejnoc przypadkowa):
1. LP nie koniecznie musz? być zainteresowane rezygnacja z budek dla ptaków na korzyć tych dla pilchów. kiedy rozmawiałem w nadlesnictwie na temat budek dla puszczyka. oni chc? robić budki dla gatunków owadożernych, które zwiększaj? stabilnoć srodowiska lesnego poprzez zjadanie owadów (tzw szkodników). tak wiec budki dla nietoperzy czy sikor jak najbardziej ale trzeba znaleĽć jakie argumenty żeby chcieli wieszac też te dla pilchów!

2. z tymi reintrodukcjami to bym się trochę wstrzymał. Żeby podj?ć akcję reintrodukcji na jkim terenie trzeba mieć mocne dowody na to, że:
a. rodowisko się nadaje
b. lezy ono w granicach zasięgu gatunku (a nie np na skraju itp)
c. trzeba mieć pewnoć, ze tam nie ma gatunku, który chcemy wsiedlić.

reintrodukcjie to wbrew pozorom niebezpieczna zabawa, mozna zawlec jakies pasożyty, choróbska (ptasi? grypę :wink: ) itp.

3. bardzo przydałoby się podsumowanie aktualnej wiedzy dotycz?cej chociazby rozmieszczenia pilchów w polsce. moim zdaniem odpowiedni specjalici w tej dziedzinie mogliby napiasc artykuł np do Kulona. przecież ostatnia mapka o rozmieszczeniu tych gryzoni to lata 80!!! (chyba, ze co przegapiłem??? z tego co widze np w Pol Czerw Ksiedze zwierz to tam sporo danych nie ma). poza tym wskazane byłoby opracowanie wspólnej metodyki, żeby każdy wiedział na co zwracać uwagę, jak wyszukiwac nowe stanowiska itp. to też powinno mieć charakter publikacji a nie instrukcji na forum.

pozdrawiam

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-09-16, 12:58   

Żmihor napisał/a:
z tymi reintrodukcjami to bym się trochę wstrzymał.

Zakładam że reintrodukcje najpierw odbyły by się na terenach gdzie dany gatunek niedawno się wycofał, albo gdzie istniej? bezsprzeczne dowody że w przeszłoci występował :?:

Żmihor napisał/a:
3. bardzo przydałoby się podsumowanie aktualnej wiedzy dotycz?cej chociazby rozmieszczenia pilchów w polsce.

Jak najbardziej słuszny postulat :!:

Odpowiedz do tematu