Witam
Czy mogłby mi ktoś napisać jak wygląda monitoring i wyszukiwanie pilchowatych, ponieważ w mojej okolicy jest stara buczyna a kiedyś podobno spotkano tam popielice.
pozdrawiam
Nie podobno tylko kiedyś występowały w calej Polsce . Monitoring to bardziej skomplikowana sprawa więc ograniczmy się do samego stwierdzenia ich obecności. Wybierz się po prostu w ciepłą bezwietrzną noc do lasu i nasłuchuj oraz wypatruj. Linki do stron z głosami były gdzieś na forum zamieszczone. O zmierzchu dość łatwo wypatrzyć wybierające się na żer popielice. A potem podziel się swoimi obserwacjami na forum
Tylko do jakiego lasu..?Olsy,Graby.... a może do iglastego lasu..???Chętnie bym po oglądał te zwierzątka....!!
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Olsy to już przegięcie ale reszta wchodzi w rachubę byleby było trochę liściastych w odpowiednim wieku Ty masz najbliżej buczynę Przemkowską w Przemkowskim Parku Krajobrazowym lub trochę dalej Buczynę Szprotawską. W Borach Dolnośląskich raczej nie masz szans na spotkanie ale kto wie Jeszcze w Parku Krajobrazowym Chełmy w prawie każdym fragmencie leśnym. Ale najlepiej szukać w buczynach i grądach.
Drodzy Nowi Koledzy a może tak byście poszukali na Forum tematów o pilchowatych i zapoznali się z nimi; czy Autor jest pewien, że Jego wątek nie dubluje już istniejących ?
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
To kiedy i gdzie najczęściej występują orzesznice w lesie Olszowym...??
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Eryku nie bede cie edukowal w temacie pilchowatym - przeczytaj wszystkie posty dotyczace pilchów a sie dowiesz
pilchy to zwierzeta nocne wiec ciezko je spotkac - i nie mow mi ze pilch jest podobny do tchórza
juz pisalem jak masz zwarcie pionowe i poziome w lesie to mozna - no i zarcie musi byc - owoce lesne, bukiew, orzechy laskowe i mniam mniam owady (koszatka) no i sikorki mniam mniam (koszatka)
przypomina... choć materiał inny niż te made by AP&For
Logan napisał/a:
zauwazylem kilka takich w rezerwacie Bukowa G. w Roztoczanskim PN, kto tam meczy te gryzonie?
Roztocze to strefa wpływów Mirka.... znaczy .... dr Mirosława Jurczyszyna (Poznań), choć wyłączności na badania w Parku zapewne nie ma, więc ewentualne doświadczenia mogą być dziełem każdego pilchologa (no jednego można wykluczyć - to nie moje! )
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum