Wysłany: 2004-08-26, 22:39 II Warsztaty Pilchowate
W imieniu Sekcji Teriologicznej TP Bocian mam zaszczyt zaprosić wszystkich zainteresowanych przyrod?, a w szczególnoci popielic? i koszatk? na II Warsztaty Pilchowate, które odbęd? się 3-4 (pi?tek/sobota) wrzenia b.r*. Współorganizatorem imprezy jest Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody. Tym razem spotkamy się w Lasach Koneckich. Dokładne miejsce spotkania niebawem ale informuję już teraz, żeby sobie rezerwować czas! Podobnie jak w zeszłym roku nie będzie to wielka impreza tylko kameralne spotkanie osób zainteresowanych tymi przesympatycznymi ssakami. Plan działania jest następuj?cy:
1. Zjazd w pi?tek przed wieczorem w ustalone miejsce (prawdopodobnie teren jednej z leniczówek)
2. Rozbicie wielkiego namiotu TP Bocian (pomiecić może sporo osób) oraz mniejszych jeli takie kto sobie przywiezie
3. Po zapadnięciu zmroku, pomiędzy godz. 2100 a 2200 wyjazd do lasu i prowadzenie nasłuchów popielic
4. Powrót do bazy, rozpalenie ogniska, pieczenie kiełbasek, picie oranżady, poważne rozmowy o perspektywach ochrony popielicowatych (!)
5. Nocleg
6. Poranny wymarsz w teren celem skontrolowania budek dla ptaków i spotkania (być może) koszatki
7. Zaprezentowanie i wywieszenie najnowszych modeli budek dla ptaków zabezpieczonych przed koszatkami i popielicami oraz budek dla pilchów zabezpieczonych przed wchodzeniem ptaków
8. Wyjazd do domów i poszukiwanie popielic u siebie
To jest plan zajęć, który raczej diametralnie się nie zmieni. Wyżywienie we własnym zakresie. W piwo bezalkoholowe i inne napoje chłodz?ce zaopatrujemy się również samodzielnie. Zabieramy ze sob? latarki, karimatki, piworki, ciepłe ciuszki i ewentualnie namioty.
Chętnych proszę o zgłaszanie się do mnie na PW lub pisanie tu w temacie
*Ponieważ trwaj? jeszcze ostatnie ustalenia z Nadlenictwem prosimy o cierpliwoć... Można powiedzieć, że na 90% spotykamy się w przyszły weekend, jednak 100% informacje wraz z dokładn? lokalizacj? przekażę w poniedziałek pod wieczór!
oczywicie przypuszczam, że problemu z pozostaniem raczej nie będzie... mylę, że nawet nasz współorganizator Zbyszek Fijewski z chęci? pokaże okolice a jest co ogl?dać, oj jest
z ogromn? chęci? bym z wami został ale niestety muszę uciekać w sobotę...
Szybszy - może uda Ci się przyjechać np. w pi?tek w nocy na ognisko? albo przynajmniej w sobotę z rana to z nami po budkach połazisz...
Ja bym sie chetnie wybrał. Mopku napisz tylko gdzie sa Lasy Koneckie. Przyznam sie bez bicia, ze nie wiem. Widze, ze poczatek wrzesnia zapowiada mi sie imprezowo. Warsztaty popielicowe, w niedziele impreza w ODR w Grabanowie a w poniedzialek wyjazd na kurs obraczkarski.
Ja bym sie wybral, ale nie bede mial chyba wozu, wiec jakby ktos z Warszawy z wozem, to sie pisze...
Marfu, Pepe i Szybszy sie wybieraj?, wal do nich, chyba aktualne.
Ja na 98% jadę tyle że ruszam z Warszawy około 13.00 bo muszę wpać załatwić co do Łodzi, a po Warsztatach jadę na dwa dni na ?l?sk. Mogę więc pomóc ale tylko w jedn? stronę i z małym skokiem w bok do Łodzi. Ale w sobotę podrzuciłbym na poci?g czy co.
Ja - jak pisalem - raczej bez Batmobila. Mial biedak ciezkie lato (ostatnie liczenie bocianow bylo STRASZNE - Szarle tu nie zaglada, bo by potwierdzila..., a i reszta sezonu tez nie byla latwa...) i moj szwagier wykryl w nim cztery choroby, w tym piec smiertelnych... a moze odwrotnie... W kazdym razie wstepnie na ten weekend Batmobil ma isc na odnowe biologiczna... Ma do wymiany jakies plyny, oleje, wahadla, klocki, spodnie itp...
Ale chetnie sie z kims zabiore. Pepe - odpowiedz.
Cezaryk - koszatki nie nadaja po nocy, ich trzeba szukac w budkach.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Marfu,
Nie ma problemu w zabraniu. Sprawa ma się troszkę słabiej w temacie dotarcia na czas. Nie ma szans aby dał radę dojechać na 18.00. Wysłałem Ci kontakt do siebie mam nadzieję, że dojdzie i się złapiemy. Mój powrót musi się odbyć w sobotę, ale jak chcesz zostać, to pewnie znajdzie się kto kto podrzuci do autobusu, czy na poci?g.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum