Porównanie lotek i sterówek żurawi w różnym wieku.
Sterówki i pióra mlodych zbierane głównie na łąkach bialogardzkich - rokrocznie od czerwca przebywa tu stale lub zlatuje na noc kilkadziesiąt ptaków- mlode lub pary,które nie przystąpily do lęgów bądż je stracily. Lotki doroslego żurawia pochodzą z pierzowiska znalezionego w lasach nad rz.Słupią 12.07.2003r.. Znajdowało się ono w kępie sosen na śródleśnej podmoklej łące/trzcinowisku. Zebrałem P3,4,5,8,9 - z prawego skrzydla i P3,4 z lewego oraz 2 S-lotki. Wtedy też ,jedyny raz w życiu widzialem żurawia ...na drzewie Slabo lotny ptak z odrastającymi lotkami, świadomy chyba swojej ułomności siedział na konarze sosny ok.3m nad ziemią.Sploszony niezdarnie sfrunął w trzcinowisko.
I jeszcze pare barkówek - te zbierane głównie na łąkach przy Pokrzywnicy( doplyw Parsęty) w miejscu, gdzie w okresie przelotów (wrzesień) zlatywala się na noc z pól ponad setka ptaków ( przed zachodem słońca,niesamowity widok )
Dolne pióro to żuraw, a górne należy do bociana białego
Sylwek, chodzi Ci zapewne o białą stosinę w dolnych partiach chorągiewki górnej lotki, ja bym jednak poprosil Goblinowicz o fotkę obu piór od przodu, tak żeby ten odcinek pióra dobrze wyeksponować( można lotkę np.wbić w coś, albo fotografowane pióra położyć na podstawce z klocków lego nieżle to wykombinowalem, co?
Oto i fotka - czy o taką chodziło? (bez użycia klocków ) Robiona przy lampce, ale mimo tego kolory stosiny wyszły jak w rzeczywistości, pióro dolne ma stosinę nawet bardziej żółtawą (jak kość słoniowa, czy inne licho).
Żeby było śmieszniej, robiłam przed chwilą foto przy świetle dziennym i kolory wyszły zupełnie źle. Jeśli trzeba, wrzucę zdjęcia po dzisiejszym kąpaniu i układaniu (lepiej widać emarginacje) - tylko chwilowo brak prądu w akumulatorach.
Tak jak napisalem goblinowicz na priva - sytuacja jest niejednoznaczna i najlepiej byloby wziąć oba pióra do ręki ( fluidy, wewnętrzna energia i takie tam czary-mary.. ) A na poważnie, druga fotka nakazuje zastanowić sie jednak czy to aby nie dwie lotki żurawia.
Kejbii, to nie sterówki jeno lotki! KrzyH, moje lotki są dostępne do obejrzenia na co dzień między Gdańskiem a Gdynią! Sporadycznie także w innych rejonach Polski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum