a co wiesz na temat tej sowy?? gdzie występuje? pytam tak z ciekawoci, a dokładnie chciałbym się dowiedzieć czy zalatuje do Polski!!
Sowa nieżna pojawia się u nas rzadko, po drugiej wojnie wiatowej zaledwie 28 stwierdzeń. Najczęciej odnotowywano j? w okresie zimowym, głownie na północy kraju.
czyli mam rozumieć że południe Polski to miejsce zakazane?? szkoda!mylałem że będę mógł j? zaobserwować a tu się okazuje że muszę we ferie jechać w pólnoce regiony Polski!
Rey napisał/a:
Cytat:
Sowa nieżna pojawia się u nas rzadko, po drugiej wojnie wiatowej zaledwie 28 stwierdzeń.
A jak teraz w ostatnich latach przedstawia się sytuacja tego gatunku? Czy nadal jest odnotowywana obecnoć tej sowy?
A jak teraz w ostatnich latach przedstawia się sytuacja tego gatunku? Czy nadal jest odnotowywana obecnoć tej sowy?
Sowa nieżna jest u nas notowana, choć oczywicie nie corocznie. Ostatnio była notowana np. 13.03.02. - 1 samica schwytana, Kowala, pow. pińczowski.
zwirek napisał/a:
czyli mam rozumieć że południe Polski to miejsce zakazane?? szkoda!mylałem że będę mógł j? zaobserwować a tu się okazuje że muszę we ferie jechać w pólnoce regiony Polski!
A kto powiedział że na południu się tej sowy nie widuje Napisałem że najczęciej( a nie wył?cznie ) jest notowana na północy kraju, który leży najbliżej jej terenów lęgowych. Najdalej na południu stwierdzono sowę nieżn? pod Nowym S?czem, w Beskidzie Małym, dwukrotnie na Górnym ?l?sku: 3.02.93 w Nazieleńcach pod Owięcimiem i 29.01.00 w Międzyrzeczu pod Pszczyn? oraz 28.11.88 w rejonie Myczkowców gm. Solina.
Rey!!!
jeste wspaniały i wielki!Naprawdę!! Dzięki za informację! Nowy S?cz to niedaleko ode mnie, prawie rzut beretem! Może w tym roku będzie okazja zobaczyć sowę nieżn? w całej okazałoci!Może będę miał to szczęcie!Hihihi!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum