Co tu się nie zgadza Szymon... Gdyby to była sterówka, to - patrz?c po położeniu stosiny w chor?giewce - musiałaby to być która blisko rodka. ?rodkowe sterówki puchacza maj? długoć około 28cm. Zupełnie zewnętrzne - 24cm. Patrzę tu do "Atlasu piór ptaków chronionych" który mam na kolanach. Poza tym jako mało mi pasuje rysunkiem na sterówkę... Martwi mnie też długoć i "wygl?d". Jeste pewny tego oznaczenia?
Może różnica w szerokoci sterówek tak wyszła na skanie, ale w rzeczywistoci s? równe. W ksi?zce Gotfrieda Amanna sterówka rodkowa ma taki włanie rysunek i barwe, poza tym wyci?gn?łem to z klatki puchacza innego gatunku tam nie było.
Co do długoci to faktycznie może być za krótka bo pióro ma złaman? dutke, więc nie wiem ile jej było w rzeczywistoci. Może to po prostu jakas pokrywa nadogonowa, albo pióro ze skrzydła które ma podobne zabarwnienie do steróki, nie wiem, musiałbym mieć wypchanego puchacza, wtedy bym poszukał
Pióra z młodego martwego puchacza znalezionego bodaj w 2003 roku na żwirowni w Bielinku (woj.zachpom). Ptak rozbił się o linię wysokiego napięcia. Żeby było jeszcze ciekawiej to miał obr?czkę Szlezwik Holsztyn, a w szponach miał wronę
Pozdrawiam
Łukasz Ławicki
Alpy, Apeniny, natura , zoo Pochwal się. przecież to ciekawe...
edit krotom:
oj niech tylko Kami tu wejdzie - będzie dym
edit: kessy
pewnie nie będzie bo Kami ma serce ze złota a to kruszec miękki
a być powinien, bo panowie niczym dawna szlachta sarmaci warchol? się okrutnie :p
bo panowie niczym dawna szlachta sarmaci warchol? się okrutnie :p
.a co nam pozostało...........................
........a uwagi Teteao'na s? moim zdaniem jak najbardziej uzasadnione..................
.jak już podajemy info to pełne............
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum