02.09 na stawach w Samoklęskach zastrzelony młody stawowiec, a wczoraj rozjechany puszczyk (a poza nim dymówka, 4 wróble, gąsiorek, kapturka, kos, kawka i grzywacz)
stawowiec.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 126.45 KB
puszczyk.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 128.46 KB
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Mam pytanie - czy krogulec (samica) lub pustułka byłby wstanie upolować grzywacza - znalazłem "oskuba" - jego najdłuższa lotka miała 20cm więc miejski odpada
czy krogulec (samica) lub pustułka byłby wstanie upolować grzywacza
Pustułka zdecydowanie nie - nie ma ku temu odpowiednich narzędzi i w związku z tym interesuje ją znacznie mniejszy kaliber ofiar.
Krogulec o tej porze roku też ma dużo o wiele łatwiejszej zdobyczy, teoretycznie jednak mógłby zapolować na grzywacza - osłabionego, kontuzjowanego - i nie teraz a np.zimą - kiedy żarcia lata mniej i trzeba "brać" co jest w okolicy. Kiedyś w osiedlowej skubalni krogulca w styczniu lub lutym znalazłem oskub zimującego grzywacza - skubiącego drapola nie widziałem ale sądzę że to była właśnie samiczka nisusa.
A w ogóle z fotki wynika, że gołąbek miał odgryzione końce skrzydeł - raczej więc zjadł go jakiś czworonóg.
A w ogóle z fotki wynika, że gołąbek miał odgryzione końce skrzydeł - raczej więc zjadł go jakiś czworonóg.
A Felix Domesticus Catus czyli poczciwy mruczek mógł być sprawcą? Albo szczur? Albo lis... Mogło być też tak że "brudną robotę":) zrobił jakiś pierzasty drapol a lis (bo nie sądzę aby mruczek byłby w stanie spłoszyć samicę krogulca) skończył dzieło...
Wczoraj znajomy przywiózł mi słonkę. Ptak zabił się w jego pracy na ogrodzeniu, na którym już tak z 2-3 dni pewnie wisiał Widocznie musiał wlecieć na jakieś druty czy pręty, o które się mocno poranił i już się nie uwolnił Jeśli się nie mylę, w Śmiglu (woj. wielkopolskie, pow. kościański)
Dzisiaj (6.01.2009r.) pod sklepem osiedlowym w Czempiniu takie o to przykre znalezisko Stado się spłoszyło z jarzębiny i dwa ptaki rozbiły się o szybę...
Przepraszam za jakość zdjęć, ale już było ciemno jak je robiłem, a przy sztucznym świetle to już nie to samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum