Zapomniałem wcześniej o tym napisać, więc teraz to nadrabiam.
21.04.2008 przy zjeździe z autostrady A2 do Dąbia świeżo potrącony przez samochód myszołów zwyczajny.
18-21.04.2008 Kuźnica na Helu,.
Widok bardzo przykry , na odcinku 2 km plaży , można było naliczyć dziesiątki martwych ptaków (zazwyczaj były to skrzydła z gołymi mostkami ).
Szczątki to jedno, ale jeszcze więcej było pojedynczych piór wróblaków, którym nie udalo się doleciec...
Przeważała zięba (były tez jery), bogatka, śpiewak, droździk, kos, paszkot,rudzik i także- słonka ( w sumie 3 martwe ptaki i sporo pojedynczych piór na plaży , które na pewno nie były wynikiem pierzenia ), krogulec co najmniej 3 ptaki, gile, grubodziób, dzwoniec, pokrzywnice, świergotki , lerka, skowronki, białorzytka, bąk, włochatka, sowa uszatka, myszołów, siniak, grzywacze, kawka, gawron, żuraw (jedno pióro), nurnik.. Przyczyną zapewne było załamanie pogody- przez 2 tyg. padał deszcz . Poza tym morze zaczęło wyrzucać plamy mazutu (jeden przypadek oklejonej kępki piór nura ).
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Synu, sprecyzuj.... mazut to najcięższa frakcja ropy naftowej - asfalt!!
poczatkowo sadzilem, ze sa to "błyszacze kamienie" , ale gdy przykleilo mi sie do buta to juz zdalem sobie sprawe z tego, ze to jakis ropopochodny produkt szkoda, ze nie chce zastygac jak "asfalt"
Jastrząb pod słupem energetycznym. Cały jakiś taki porwany Wcześniej pod tym samym słupem kruk.
Mam pytanie: wszystkie słupy są tak pechowe? Wiem, że gdzieś był osobny temat, ale nie mogę znaleźc.
_________________ "Jesteśmy niewolnikami w białych koszulach. Reklamy zmuszają nas do pogoni za samochodami i ciuchami. Wykonujemy prace, których nienawidzimy, aby kupić niepotrzebne nam gówno(...). Nie mamy celu ani miejsca".
Zawsze zdarzą się jakieś przypadki.Sam kilka razy widziałem martwą sójkę lub coś większego.Jeśli słup leży na trasie jakiś wędrówek to prawdopodobieństwo jest większe.
Dziś na jednym z pól niedaleko Gierałcic znalazłem pióra po jakimś gołębiu, nie wiem do końca czy to grzywacz czy może jakiś zwykły poluch...
...ciekawe tylko jaki zwierz tak się do niego dobrał, lis a może jakiś drapol?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum