FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przechowywanie piór
Autor Wiadomość
Gajowy 

Wysłany: 2004-03-04, 14:08   

to starzy ludzie dobrze gadaj?...tylko, ze bagno zwyczajne (bo o nie chodzi) jest rolin? chronion? (no chyba, że się co zmieniło w rozporz?dzeniu o ochronie gatunkowej rolin :roll: ) i najczęciej można je ("bagno") kupić na bazarach od lenych "zbieraczy" :mrgreen:

emzar 
lasowy

Wysłany: 2004-03-04, 14:38   

:oops:

Szybszy 

Wysłany: 2004-03-04, 15:08   

krotom napisał/a:
można zalać pióra w przezroczystej żywicy epoksydowej a wtedy każdy mol może im skoczyć

A gdzie to sie kupuje i jak stosuje? I czy jest wersja rzeczywiscie bezbarwna?

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-03-04, 15:46   

Bagno rolink? chronion? jest...

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-03-05, 00:17   

Dlatego bagno odpada.
Nauczyciel biologii z podstawowki probowal walczyc z ludzka ciemnota.
Nie musze chyba mowic ze bezskutecznie.

Natomiast Szymon, gdybys przeczytal uwazniej, to wiedzialbys ze napisalam peta a nie pieta.
Ciekawe po co mialabym pisac ze wycinam sobie skore z piet. Nawet jesli bym to robila.
:shock:

Poki co sytuacja molowa opanowana. Nawet w stertach pior popularniejszych gat. ich nie ma. Za to znalazlam 3 ciemne niewielkie gasieniczki. Ciekawe co to bylo. Stadium przed kokonem i biala gasieniczka? Czy cos innego?

Nadal poszukujemy sposobu, bo sejf i zywica to chyba troche... trudno przeprowadzalne...

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-03-05, 00:20   

Szybszy napisał/a:
A gdzie to sie kupuje i jak stosuje? I czy jest wersja rzeczywiscie bezbarwna?

gdzie to nabyć to za bardzo sam nie wiem.. :(
ta teraz dumam czy nie łatwiej byłoby użyć powszechniejszego bezbarwnego lakieru do paznokci (tylko że całkiem nietroche trzebaby go mieć)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-03-11, 13:55   

A ja wpadłem na inny pomysł - nie wiem czy skuteczny. Pozwala na pozostawienie piór w postaci naturalnej, tzn. nie zatopione w żywicy cz innych specyfikach.

Istniej? rodki, które odrobaczaj? gołębie - zabijaj? wszoły i piórojady, a jak padaj? piórojady to i molom nie powinno to smakować. Specyfiki do nabycia w każdej lecznicy dla zwierz?t: "Pularyl" lub "Insectin"

Pióro posypuje się białym proszkiem - wygl?da jak zasypka dla dzieci - ot i cała filozofia. :shock: :D

kessy 
moderator

Wysłany: 2004-03-12, 16:53   

Fakt, moc dzialania Pularylu jest wielka...
Prawie ruszajace sie od piorojadow skrzydlo myszolowa przetrwalo atak moli w czasie gdy 90% tego, co lezalo pod nim... zamienilo sie w piasek :shock: Ponadgryzane byly tylko same koncoweczki pierwszorzedowek.

Nie wiedzialam, ze mozna sobie to ot tak kupic w lecznicach weterynaryjnych :shock: Ale skoro mowisz, ze mozna, to na pewno sprobuje... Wiem jak skuteczne jest dzialanie ;) Dziekuje.

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-11-21, 12:39   Przechowywanie piór

Wiem, że na forum już była o tym dyskusja, ale jako nie mogłem jej znaleć, wie kto jak można przechowywać pióra, żeby się nie niszczyły i można je było normalnie obejrzeć??

browsehappy.pl

juvenilis 
pij mleko!

Wysłany: 2004-11-21, 14:39   

Ja trzymam piora w koszulkach a je z kolei w segregatorze. Do kartonu przyklejam je kawalkiem tasmy klejacej za dudkę. Dobry sposob do ogladania oraz przechowywania - nie niszcza sie i latwo odszukac te ktore sie chce :) Mozna powiedziec ze polecam :P

kessy 
moderator

Wysłany: 2004-11-21, 14:43   

Też tak miałam dopóki mole nie powłaziły mi w koszulki :P Dlatego przepakowałam pióra do koszulek również plastikowych, ale tych zaciskowo zamykanych. Specjalnie w tym celu nabytych. Ogl?da się równie dobrze, a bezpieczniej...

Ponadto, gdyby spytał pana Cielaka, napisałby Ci - w plastikowych butelkach po napojach ;) Ja ze względu na brak miejsca niestety nie mogę praktykować...

[i] Winer [i]
Smoki hoduję.

p@nzio 
Fantasta Forum

Wysłany: 2004-11-21, 15:21   

Ja nacinam 2x kartkę przeci?gam przez szparę pióro i przyklejam dłutkę tam? klejać?. Potem wszystko jak u juvenilisa wędruje do foliowej koszulki i segregatora. Cóż mole może łatwo się do tego dobior?, ale z nimi jako u mnie szczególnych problemów nie było. Zapobiegawczo jednak w segretorze jest jeszcze kilka pędów lawędy.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2004-11-21, 15:53   

Dla mnie też problem moli nie istnieje, a niektóre moje okazy maj? z 10 lat. Stoj? sobie wbite w kawałek styropianu (te większe i ładne). Inne mam w segregatorze, ale bardziej dla porz?dku , bo dużo ich.

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-11-21, 16:39   

No ja też niektóre trzymam w segregatorze, ale z kolei niektóre pióra s? wygięte w łuk i ciężko je wsadzić do koszulki stosina miętosi.

P.S. Jeli niektóre pióra s? wymiedlone, to czy jest sposób, żeby je doprowadzić do ładu??

browsehappy.pl

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-11-21, 16:49   

Cytat:
P.S. Jeli niektóre pióra s? wymiedlone, to czy jest sposób, żeby je doprowadzić do ładu??

...kedy Kessy zapodawała sposób ''reperowania'' nad par? , ale mi sie to nie udało :?
najwidoczniej zła u mnie technika........

Pies poczciwszy od człowieka-nim ukąsi, pierwej szczeka.

Odpowiedz do tematu