to starzy ludzie dobrze gadaj?...tylko, ze bagno zwyczajne (bo o nie chodzi) jest rolin? chronion? (no chyba, że się co zmieniło w rozporz?dzeniu o ochronie gatunkowej rolin ) i najczęciej można je ("bagno") kupić na bazarach od lenych "zbieraczy"
Dlatego bagno odpada.
Nauczyciel biologii z podstawowki probowal walczyc z ludzka ciemnota.
Nie musze chyba mowic ze bezskutecznie.
Natomiast Szymon, gdybys przeczytal uwazniej, to wiedzialbys ze napisalam peta a nie pieta.
Ciekawe po co mialabym pisac ze wycinam sobie skore z piet. Nawet jesli bym to robila.
Poki co sytuacja molowa opanowana. Nawet w stertach pior popularniejszych gat. ich nie ma. Za to znalazlam 3 ciemne niewielkie gasieniczki. Ciekawe co to bylo. Stadium przed kokonem i biala gasieniczka? Czy cos innego?
Nadal poszukujemy sposobu, bo sejf i zywica to chyba troche... trudno przeprowadzalne...
gdzie to nabyć to za bardzo sam nie wiem..
ta teraz dumam czy nie łatwiej byłoby użyć powszechniejszego bezbarwnego lakieru do paznokci (tylko że całkiem nietroche trzebaby go mieć)
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
A ja wpadłem na inny pomysł - nie wiem czy skuteczny. Pozwala na pozostawienie piór w postaci naturalnej, tzn. nie zatopione w żywicy cz innych specyfikach.
Istniej? rodki, które odrobaczaj? gołębie - zabijaj? wszoły i piórojady, a jak padaj? piórojady to i molom nie powinno to smakować. Specyfiki do nabycia w każdej lecznicy dla zwierz?t: "Pularyl" lub "Insectin"
Pióro posypuje się białym proszkiem - wygl?da jak zasypka dla dzieci - ot i cała filozofia.
Fakt, moc dzialania Pularylu jest wielka...
Prawie ruszajace sie od piorojadow skrzydlo myszolowa przetrwalo atak moli w czasie gdy 90% tego, co lezalo pod nim... zamienilo sie w piasek Ponadgryzane byly tylko same koncoweczki pierwszorzedowek.
Nie wiedzialam, ze mozna sobie to ot tak kupic w lecznicach weterynaryjnych Ale skoro mowisz, ze mozna, to na pewno sprobuje... Wiem jak skuteczne jest dzialanie Dziekuje.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Ja trzymam piora w koszulkach a je z kolei w segregatorze. Do kartonu przyklejam je kawalkiem tasmy klejacej za dudkę. Dobry sposob do ogladania oraz przechowywania - nie niszcza sie i latwo odszukac te ktore sie chce Mozna powiedziec ze polecam
Też tak miałam dopóki mole nie powłaziły mi w koszulki Dlatego przepakowałam pióra do koszulek również plastikowych, ale tych zaciskowo zamykanych. Specjalnie w tym celu nabytych. Ogl?da się równie dobrze, a bezpieczniej...
Ponadto, gdyby spytał pana Cielaka, napisałby Ci - w plastikowych butelkach po napojach Ja ze względu na brak miejsca niestety nie mogę praktykować...
Ja nacinam 2x kartkę przeci?gam przez szparę pióro i przyklejam dłutkę tam? klejać?. Potem wszystko jak u juvenilisa wędruje do foliowej koszulki i segregatora. Cóż mole może łatwo się do tego dobior?, ale z nimi jako u mnie szczególnych problemów nie było. Zapobiegawczo jednak w segretorze jest jeszcze kilka pędów lawędy.
Dla mnie też problem moli nie istnieje, a niektóre moje okazy maj? z 10 lat. Stoj? sobie wbite w kawałek styropianu (te większe i ładne). Inne mam w segregatorze, ale bardziej dla porz?dku , bo dużo ich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum