Preparowanie okazów i piór |
Autor |
Wiadomość |
Hubert

|
Wysłany: 2004-12-29, 12:57 Preparowanie okazów i piór
|
|
|
Mam pytanie, czy jeli znajdziesz takiego trupka, to czy oczyszcza go jako z mięsa, żeby całe skrzydlo zabrać?? |
|
|
|
 |
kessy
Sokola Pani :>

|
Wysłany: 2004-12-29, 12:59
|
|
|
Hubert, to nie jest pytanie w tym miejscu. Możemy założyc temat "preparowanie okazów i piór", gdzie takie kwestie będ? omawiane. |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:02 preparowanie okazów i piór
|
|
|
Mam pytanie, czy jeli znajdziecie martwego ptaka, to czy oczyszczacie go jako z mięsa, żeby całe skrzydlo zabrać (lub np. ogon)?? |
|
|
|
 |
grzegorzb

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:23
|
|
|
pomijaj?c kwestie prawne czyli zezwoleń
najlepiej z resztkami miesa rozprawiaj? sie białe robaki kupowane w sklepie wędkarskim. Inny sposób to zanurzyć w perhydrolu -stęzona woda utleniona. Uważaj jest żr?ca. ja do proporcji i czasu trzymania w tych "specyfikach" dochodziłem i testowałem na piórach z kur. po jakim czasie dojdziesz do wprawy. resztki tłuszczu z por idealnie zmywa benzyna ekstrakcyjna |
|
|
|
 |
kessy

|
|
|
|
 |
juvenilis
pij mleko!

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:37
|
|
|
Podobno bardzo dobrym sposobem jest włozenie martwej pticy do mrowiska na jakis czas... zostaje slicznie oczyszczony szkielecik. |
|
|
|
 |
Hubert

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:40
|
|
|
Te białe robaki to nie zeżr? piór przy okazji?? |
|
|
|
 |
kessy

|
|
|
|
 |
grzegorzb

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:46
|
|
|
Cytat: | Próbowałam kiedy znaleĽć go w tym celu, ale nigdzie nie mieli |
Perhydrol mozna kupic w aptece - jest w pastylkach wrzucasz do wody zwykłej i masz.
Do czaszek też się używa tylko trzeba je obwi?zywac biała nitka aby sie nie przebarwiły.
[ Dodano: 2004-12-29, 13:47 ]
Cytat: | Te białe robaki to nie zeżr? piór przy okazji?? |
nie powinny ale nalezy je obserwować - dobre s? tez do tego larwy drutowców
[ Dodano: 2004-12-29, 13:47 ]
Cytat: | Podobno bardzo dobrym sposobem jest włozenie martwej pticy do mrowiska na jakis czas... zostaje slicznie oczyszczony szkielecik. |
w zimie może być problem |
|
|
|
 |
kessy

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:48
|
|
|
No włanie między innymi w aptekach - kilku! w różnych częciach miasta i w róznych miesi?cach - pytałam i nigdzie nie mieli
Podobno można też gotować szkielety żeby mięso odpadło i zachował się cały kociec... (?) |
|
|
|
 |
grzegorzb

|
Wysłany: 2004-12-29, 13:51
|
|
|
A na UMK na wydziale zoologii?
[ Dodano: 2004-12-29, 13:53 ]
Cytat: | Podobno można też gotować szkielety żeby mięso odpadło i zachował się cały kociec.. |
Większe tak z mniejszych otrzymasz bardzo ekologiczny klej kostny poza tym próbowała kiedy gotować lekko nadpsute mieso? zapach nie przypomina żadnych markowych perfum |
|
|
|
 |
Anem

|
Wysłany: 2004-12-29, 16:47
|
|
|
Przykleiłem temat żeby się prezentował tak jak inne tematy dotycz?ce ogólnych rzeczy zwi?zanych z forum... |
|
|
|
 |
amikosik

|
Wysłany: 2004-12-29, 19:49
|
|
|
kessy napisał/a: | No włanie między innymi w aptekach - kilku! w różnych częciach miasta i w róznych miesi?cach - pytałam i nigdzie nie mieli
Podobno można też gotować szkielety żeby mięso odpadło i zachował się cały kociec... (?) |
W aptece, w tabletkach dostaniesz pastylki które po rozpuszczaniu zawieraj?c? wodę utlenion? z dodatkami. O ile pamiętam dodatki to głównie mocznik. Trzeba też kupić spor? iloć tabletek aby otrzymac silny roztwór i to nie jest najtańsze rozwi?zanie. Perhydrol 30% dostaniesz w sklepie chemicznym albo budowlanym za ~10zł /litr.
Rozejrzę się jaka jest sytuacja w Warszawce i w razie czego założymy ruroci?g przyjaĽni Warszawa-Toruń |
|
|
|
 |
zygmunto

|
Wysłany: 2005-01-28, 23:29 Przechowanie piór i preparowanie znalezionych ptaków
|
|
|
Witam was.
Szukam sposobów na odpowiednie przechowanie piór, głównie chodzi mi o ochrone przed molami.
Mój zbiór ok. 50-60 piór uległ uszkodzeniu po zgryzaniu ich przez mole. Nie przewidziałem wczeniej zagrożenia ze strony tych owadów, i kiedy piora zostały uszkodzone starałem się ratować to co z nich zostało, ale i tak było juz za póĽno. Pozostało mi nic innego jak tylko wybrać z tych podziurawionych piór te, które jeszcze jako tako wygl?daj?.
Chciałbym sie zatem dowiedzieć jak i gdzie najlepiej przechować pióra. Czy macie jakie pomysły? Słyszałem że jednym sposobem na "zainfekowane"pióra jest trzymanie ich przez jakis czas pod par?. No i unikanie ciemnych miejsc do przechowania piór. Jeli znacie inne sposoby to napiszcie. |
|
|
|
 |
pawelput

|
|
|
|
 |
|