pomijaj?c kwestie prawne czyli zezwoleń
najlepiej z resztkami miesa rozprawiaj? sie białe robaki kupowane w sklepie wędkarskim. Inny sposób to zanurzyć w perhydrolu -stęzona woda utleniona. Uważaj jest żr?ca. ja do proporcji i czasu trzymania w tych "specyfikach" dochodziłem i testowałem na piórach z kur. po jakim czasie dojdziesz do wprawy. resztki tłuszczu z por idealnie zmywa benzyna ekstrakcyjna
O używaniu perhydrolu do oczyszczania z mięsa nigdy nie słyszałam Ciekawe...
Jak dot?d tylko do wybielania czaszek... Próbowałam kiedy znaleĽć go w tym celu, ale nigdzie nie mieli
PóĽniej się okazało, że woda utleniona do wybielania wystarczy więc...
Co do mięsa - ja wycinam co się da skalpelem, a reszta musi się zasuszyć...
Do czaszek też się używa tylko trzeba je obwi?zywac biała nitka aby sie nie przebarwiły.
[ Dodano: 2004-12-29, 13:47 ]
Cytat:
Te białe robaki to nie zeżr? piór przy okazji??
nie powinny ale nalezy je obserwować - dobre s? tez do tego larwy drutowców
[ Dodano: 2004-12-29, 13:47 ]
Cytat:
Podobno bardzo dobrym sposobem jest włozenie martwej pticy do mrowiska na jakis czas... zostaje slicznie oczyszczony szkielecik.
No włanie między innymi w aptekach - kilku! w różnych częciach miasta i w róznych miesi?cach - pytałam i nigdzie nie mieli
Podobno można też gotować szkielety żeby mięso odpadło i zachował się cały kociec... (?)
No włanie między innymi w aptekach - kilku! w różnych częciach miasta i w róznych miesi?cach - pytałam i nigdzie nie mieli
Podobno można też gotować szkielety żeby mięso odpadło i zachował się cały kociec... (?)
W aptece, w tabletkach dostaniesz pastylki które po rozpuszczaniu zawieraj?c? wodę utlenion? z dodatkami. O ile pamiętam dodatki to głównie mocznik. Trzeba też kupić spor? iloć tabletek aby otrzymac silny roztwór i to nie jest najtańsze rozwi?zanie. Perhydrol 30% dostaniesz w sklepie chemicznym albo budowlanym za ~10zł /litr.
Rozejrzę się jaka jest sytuacja w Warszawce i w razie czego założymy ruroci?g przyjaĽni Warszawa-Toruń
Wysłany: 2005-01-28, 23:29 Przechowanie piór i preparowanie znalezionych ptaków
Witam was.
Szukam sposobów na odpowiednie przechowanie piór, głównie chodzi mi o ochrone przed molami.
Mój zbiór ok. 50-60 piór uległ uszkodzeniu po zgryzaniu ich przez mole. Nie przewidziałem wczeniej zagrożenia ze strony tych owadów, i kiedy piora zostały uszkodzone starałem się ratować to co z nich zostało, ale i tak było juz za póĽno. Pozostało mi nic innego jak tylko wybrać z tych podziurawionych piór te, które jeszcze jako tako wygl?daj?.
Chciałbym sie zatem dowiedzieć jak i gdzie najlepiej przechować pióra. Czy macie jakie pomysły? Słyszałem że jednym sposobem na "zainfekowane"pióra jest trzymanie ich przez jakis czas pod par?. No i unikanie ciemnych miejsc do przechowania piór. Jeli znacie inne sposoby to napiszcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum