Też sie na początku smiałem, ale no własnie, co zrobic z ptakiem u kórego nie jestesmy w stanie wyprostowac skrzydła w celu wyrwania piór?
Mamy to robić siłą i poprostu połamac mu kości i stawy?
to sie dobrze składa jak chcesz ją skubać, żywej należałoby raczej odpuścić
Heimdall napisał/a:
Mamy to robić siłą i poprostu połamac mu kości i stawy?
Heim, a próbowałeś chociaż skubać takiego ptaka? Nie trzeba niczego łamać. Poziom trudności skubania zależy raczej od wielkości ptaka niż ustawienia skrzydła, tudzież stopnia usztywnienia...
chciałabym zrobić to na zasadzie ''zasuszenia".
preparowałam już na takiej zasadzie skrzydła i sterówki.
nie było jakichkolwiek znaków nieprzyjemnej woni czy też wszelakiego robactwa.
proszę mi doradzić: co mam zrobić? tak samo jak ze skrzydłami? (skrzydła wyszły mi rewelacyjnie)
z góry dziękuje i pozdrawiam
proszę o szybką odpowiedź.
jak można samemu spreparować drobnego ptaka a mianowicie jaskółkę dymówkę?
chciałabym zrobić to na zasadzie ''zasuszenia".
preparowałam już na takiej zasadzie skrzydła i sterówki.
nie było jakichkolwiek znaków nieprzyjemnej woni czy też wszelakiego robactwa.
proszę mi doradzić: co mam zrobić? tak samo jak ze skrzydłami? (skrzydła wyszły mi rewelacyjnie)
Heimdall napisał/a:
Bo nie do końca jestem pewien czy preparowanie ptaków jest do końca legalne...
zgadza sie - preparowanie gatunków chronionych (a nawet ich części) jest wg prawa zabronione - trzeba się starać o specjalne zezwolenia (i tak nikt tego nie robi), a co do samego preparowania okazów to tzw "wyzsza szkoła jazdy" i raczej nie da sie tego zrobić na zasadzie zasuszenia. Wypychanie to bardzo skomplikowane rzemiosło, a moze nawet sztuka, wymagające wielu lat praktyki, jeśli bardzo Ci zależy poszukaj jakiegoś preparatora, który się tym para, najlepiej zapytać pocichu w sklepie myśliwskim
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
a co do samego preparowania okazów to tzw "wyzsza szkoła jazdy"
no, na studiach byl z tego kurs, niezle zabawa, kumpel wypchal szczurka w postawie stojacej i dodal mu laske i okulary
green power napisał/a:
raczej nie da sie tego zrobić na zasadzie zasuszenia.
pewnie by sie zasmierdzialo
green power napisał/a:
jeśli bardzo Ci zależy poszukaj jakiegoś preparatora, który się tym para, najlepiej zapytać pocichu w sklepie myśliwskim
mysle ze preparator mysliwski to potrafilby wypchac gluszca a nie taka drobnice
sprobuj moze w jakims muzeum przyrodniczym, tam powinien byc jakis etatowy preparator, ale i tak nie mozesz zatrzymac trupka bez jakichs zezwolen - szkoda zachodu chyba
ale i tak nie mozesz zatrzymac trupka bez jakichs zezwolen
a tam Logan, jakbyś tak chciał do tego podchodzić to i piór de facto nie możesz mieć
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
mysle ze preparator mysliwski to potrafilby wypchac gluszca a nie taka drobnice
dobry preparator wypcha wszystko
mój kot mi przynosi do domu różne upolowane ptaki lub ssaki. nie wiem czemu tego nie je. czy robi to dla sportu?
mieszkam w mieście i wydaje mi się to trochę dziwne skąd on bierze to wszystko ;/
co do preparowania to jednak rezygnuje z tych opcji^^ trochę wydaje mi się to za trudne samemu do zrobienia(wyciągać wnętrzności-- brrrr ale nawet nie wiem jak..)
już mam ogon i skrzydła w trakcie preparowania ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum