Hejka Mam mały problem bo musze przygotować referat na temat preparowania piór, a nie mam o tym zielonego pojęcia i nie znalazłam niestety literatury. Czy ktoś mógłby mi dokładnie napisać jak to wszystko przebiega. Najlepiej od momentu znalezienia ptaka. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam
Co chcesz dezynfekować? Pióra to nie szkalna probówka, którą można dokładnie umyć. Jeżeli obawiasz się ptasiej grypy czy innych chorób, to lepiej wogóle piór nie zbieraj
Pióra zabrudzone można "uprać" (umyć w ciepłej wodzie z mydłem, silniejsze zabrudzenia usunąć przy pomocy szczoteczki). Potem pióro wysuszyć i uczesać (przywrócić im naturalną powierzchnie szczepiająć wszystkie promyki). Potem takie pióro poddać działaniu pary wodnej (wyprostuje to wszystkie zagięci i przywróci naturalny kształt). Para wodna zabija także jaja moli, więc także czyste pióra radzę potraktować parą.
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Najłatwiej palcami Bierzesz promyki między kciuk a wskazujący i powoli układasz. Jeżeli są mocno poplątane, to rozdziel je igłą. To żmudna praca, ale czasem warto się pomęczyć.
To są trudne rzeczy...
Widze ze musze troche tutaj poprostowac. Otoz Perhydrol o ktorym tutal ktos sie rozpisywal nie jest dostepny w aptekach.Jest to srodek uzywany przy produkcji lekow (30-36%). wode utleniona maja rowniez fryzjerzy ale ta ma tylko 10% i taka stosuje sie do mycia czaszek. NIE WYSTEPUJE perhydrol w tabletkach bo to przeciez woda utyleniona-kwas!!!. Poza tym nie obwiazuje sie czaszek nitkami. Stosuje sie czasem obkladanie wata ale nei dlatego ze zmieni kolor tylko dlatego zeby czaszka byla ciagle wilgotna. Jak wiadomo wszstkim ktorzy maja chociaz minimalne pojecie o chemi woda utleniona UTLENIA czyli zabarwia na bialo!!!! Totalnym debilizmem jest polewanie pior perhydrolem 30-36% gdyz jak kazdy kwas bez problemu rozpuszcza kosci i wplywa na ich kruchosc wiec sami pomyslcie jak niszczy piora!!!!!co do preparownania ptakow wystarczy wypatroszyc, usunac mozg, do srodka wstawic odpowiednio przycieta deseczke aby zachowal ksztalt a w skrzydla wbic druty aby nadac im ksztalt. Wiem ze ktos moze ise nie zgodzic z tym co mowie, ale tak sie zlozylo ze sprawdzalem kilkakrotnie dzialanie (i dostep) do perhydrolu i wiem dokladnie co mowie. Poza tym poszedlem nawet do lekarza po perhydrol i nawet oni NIE MAJA DO NIEGO DOSTEPU. mozna kupic cos takiego na aukcjach w internecie ale jest to nielegalne, gdyz jako ze jest ot kwas sprzedaz jest zabroniona- to samo powiedza wam w kazdej aptece!!!!!
a co do bialych roabkow to sa to larwy much powszechnie zwane mady. nie masz co sie martwic ze zjedza piora. one zywia sie tylko miesem a w razie czego wystaw je na pelne slonce na jeden dizen to zmienia ci sie w larwy i same wyleca jako muchy
Tak się składa, że oprócz piór zbieram także czaszki ptaków
[ Komentarz dodany przez: Kamikazi: 2006-09-25, 15:53 ]
Haha! Przepraszam za OT ale jak spojrzałam na Wasze avatary i jeszcze te zbieracze upodobania... haha trafił swój na swego
[ Komentarz dodany przez: kessy: 2006-09-29, 23:21 ]
W rzeczy samej
To są trudne rzeczy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum