Proszę o przyjęcie mnie w poczet członków PK100. Moje osiągi to 138gat. znalezionych w terenie i dalsze 15 pozyskanych "niesamodzielnie". Egzotyki nie kolekcjonuję.
Styczniowe znaleziska opisalem w "ptakach zdechlakach", wczoraj dodatkowo stary oskub mewy pospolitej - razem 8 gat.
+ cuś jaby bielik czy bocian biały, muszę sfocić i dać do oznaczyska..
+ takoż mewy z grupy argentynki ale muszę najpierw przeczytać o konserwacji piór i je "podrasować" > dać do oznaczenia tutaj..+ jakiś drób
Za mało łażę w teren dlatego tak skromnie pewno - ale to się zmnieni
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
Właśnie się okazało, że w zapomnianym kubełku z piórami papużek falistych i pojedynczymi znalezionymi skrywały się 2 nowe gatunki: skowronek i szczygieł - dzięki za identyfikację Sylwek! Poza tym przepomniałam rybitwę rzeczną z Turawy i tak oto zrobiło się 88 w życiowym
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Wszyscy coś podliczają to i ja sięgnę do notatek. 21 gatunków od początku roku, głównie oskuby, najciekawsze - dzięciołek i srokosz. I pierwsze pióra z pierzenia W czasie kiedy nasza piórzasta ekipa sprzątała środkowe wybrzeże ja wyskoczyłem z rodzinką na spacer do Unieścia - tam na plaży zebrałem sporo świeżych lotek nura czarnoszyjego i 4 lotki jakiegoś dużego nura ( tu dokladna przynależność gat. jest chyba nie do określenia - toteż nie zaliczam tego do życiówki, a dodam, iż pióra jednego z "wielkiej dwójki" już mam - z ptaka utopionego w rybackich sieciach).
tam na plaży zebrałem sporo świeżych lotek nura czarnoszyjego i 4 lotki jakiegoś dużego nura
Najsampierw gratulacje, a zaraz za nimi prośba Czy mógłbyś wrzucić w celach edukacyjnych zdjęcie tych 4 lotek w porównaniu z czarnoszyim i tym jednym z "wielkiej dwójki"? Jakby jeszcze przy tym znalazł się rdzawoszyi to już w ogóle by była bajka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum