W czerwcu do znalezionych nowych życiowo dochodzi ostrygojad.
W rocznym mam 122 (m.czarnogłowa, wszystkie Chlidoniasy, słonka, samotnik, krzyżodziób, przepiórka, jarząbek, dzięcioł zielony, brzegówka, lerka, płaskonos)
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Lipiec przyniósł jeden nowy gatunek (199 remiz - ofiara orlika), oraz ś.łąkowego, krętogłowa, pokląskwę, kukułkę, derkacza, słowika, jerzyka i kopciuszka (131)
To są trudne rzeczy...
Ostatnio zmieniony przez S Aftyka 2007-08-12, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Powoli dobijam do 80-ki, na dziś 79 gat. Nowe znaleziska to głównie pióra wypierzone:
-czernica (jedyny oskub - spod bielikowej sosny)
-cyraneczka i kszyk (piora wypierzone przy śródłąkowych kałużach)
- bocian biały, pustułka, kania ruda, błotniak stawowy - coroczny "plon" sianokosów
- puszczyk
Poniżej fotka paru okazów (do oznaczenia dla chętnych )
A skąd ja mam wiedzieć Na gnieździe były pióra remiza i tyle wiem. Podobnie zastanawiające jest jak może upolować lelka, krętogłowa, dorosłego myszołowa i wiele innych ptaków, których szczątki już znajdowałem.
To są trudne rzeczy...
Uaktualnienie
Stan na dzisiaj to 90 (152) [160], a w bieżącym roku 86. Znalezione przeze mnie nowości to m.in. nurogęś, gągoł, rybitwa czubata, jarzębatka, dymówka, bielik.
z pierzenia:
-błotniak łąkowy (sterówka ♂ )
-łęczak (sterówka)
oskuby:
-bąk
-perkozek
-wilga ♀
-rokitniczka
z asfaltu:
-brzęczka
-trzcinniczek
-pleszka
czyli już daje to 140 (w tamtym wydało mi się dobrym roku było 137, a jeszcze zostało trochę do końca - zobaczymy co jesienna wyprawa nad morze przyniesie)
To są trudne rzeczy...
Będąc przez ostatnie 5 tyg. na Kopaniu (koło Darłowa), na plaży można było znaleźć niezliczone ilości piór pierzących się ptaków morskich . Przede wszystkich dominowała markaczka. Po silnych wiatrach plaże były usiane piórami tego gatunku ( mięliśmy okazje obserwować także jednego samca bardzo blisko brzegu.). Licznie morze wyrzucało przepierzone pióra uhl, a także nurzyka, a w pierwszym tygodniu września pióra edredonów. Poza tym pierzyły się także mewy małe i pozostałe mewy spotykane na naszym wybrzeżu, a także rybitwy.
Z siewek, można było znaleźć pióra kulików wielkich , a także siewek złotych.
Inne znalezione na plaży podczas pobytu-
Wydrzyk długosterny(oznaczenie S.Aftyka)-sterówki
Kukułka- sterówki i lotki.
Błotniak stawowy- lotki,
Trzmielojad- lotki
Lelek-lotki
Czapla siwa-lotki,
Żuraw- ozdobne ,
Bażant-lotka,
Kuropatwa-lotka
Białorzytka- lotki i ster.
Krętogłów-lotka
A także kwiczoł, i spiewak
Zapewne większość tych ptaków nie przeżyła wędrówki .
Szczątki znalezione na plaży i martwe ptaki - mewa mała, biegus rdzawy, pokrzywnica, rudzik, mysikrólik,strzyżyk, łabędź niemy.
Czy to były pióra odgryzione martwym ptakom na plaży przez jakieś czworonogi?
No i ten wydrzyk też ciekawe co go zjadło - dudki całe...
Kukułka, błotniak, trzmielojad -dudki całe i były to pojedyncze pióra znajdowane w różnych miejscach i czasie( sporo też było z krogulca- bym zapomniał). czworonogi odpadają
lelek- jedna lotka ( niewyrosnieta) ma odgryzioną dudke, a drugie jeszcze bardziej potraktowane przez los.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum