Mam prośbę - opisujmy ciekawsze znaleziska bardziej szczegółowo albo choć z jakąś adnotacją - oskub, pióro wypierzone, z trupka (ewentualne fotografie z miejsca zdarzenia mile widziane).
A oto powyższe gatunki z małą adnotacją- niestety bez zdjęć-nie mam chwilowo dostępu do skanera
Kopań- Darłówko znalezione w przedziale: 5- 9.04.07
Na plaży:
Siniak- jedna lotka pierwszorzędowa i ster
Słonka-jedna lotka drugorzędowa i ster
Nury- wypierzone lotki i sterówki (najliczniej pierzące się ptaki na naszym wybrzeżu, o tej porze)
Droździk- szczątki , co jakiś czas na plaży leżały fragmenty i całe skrzydła droździków ( w tym jeden komplet w którym p10 były albinotyczne-na obu skrzydłach ) jest to jeden z najczęściej ginących gatunków na Bałtyku .
Rudzik- 1 skrzydło- szczątki
Kwiczoł- 2 pary skrzydeł –szczątki
Jer- skrzydła ( 1 osobnik)
Mewa mała –lotka i sterówka- wypierzone
Uhla-lotki i sterówki- wypierzone + jeden oskub
Markaczka- lotki i sterówki- wypierzone
Lodówka –lotki i sterówki- wypierzone + jeden osobnik martwy na plaży w rozkładzie + 2 szczątki ogonów-samców
W pobliskim lesie:
Jemiołuszka- oskub
Uszatka błotna i uszatka - oskub
Myszołów- 4 oskuby na małej powierzchni –wszystkie ptaki były młode ( pióra z zeszłego roku )
Krogulec- 3 oskuby na małej powierzchni ( wszystkie ptaki młode).
A inne nie z nad morza ( z tych rzadszych) :
Błotniak stawowy -Występ- stawy rybne- lotki z zeszłego roku-wypierzone.
U mnie na razie tylko 52 gatunki - ostatnio oskuby: strzyżyk, gęgawa (lis), uszatka i wrona/gawron? - poj.lotki w rewirze gołębiarza. Kiepsko stoję z rewirami lęgowymi krogulca, trzy zeszłoroczne miejscówki okazały się puste ( dwie z powodu prac leśnych - przerzedzania drągowiny). W jedynym znanym mi na razie rewirze nad zarastającym rozlewiskiem zamiast trzciniaków, rokitniczek czy brzęczek....mazurki i kolejne kopciuszki Trochę lepiej za to z piórami wypierzonymi - gołębiarze z 3 rewirów, bielik z czatowni nad stawem, kruki i myszaki - znalezione przypadkowo.
Pierzyć się zaczął już też orlik na moich łąkach - obserwacja ptaka bez P1, i niektóre żurawie( osobnik bez wew.s-lotek) - poszukiwania w toku
No dobrze, to może ja też napiszę, bo ostatnio tylko tak cichcem sobie dopisuję
Pobyt nad Biebrzą zaowocował piórami:
* bekasika, oskub na podmokłej łące
* bociana białego, oskub jakiegoś młodziaka z zeszłego roku?
* cyranki, oskub na podmokłej łące (tylko sterówki )
* czajki, 2 lotki w 2 różnych miejscach
* płomykówki, pokrywa? z chatki w Goniądzu
* rożeńca, sterówki w różnych miejscach
* świstuna, oskub na podmokłej łące
Przynajmniej tyle na razie mam rozpoznanych Może Sylwek dorzuci do tego dorobku jeszcze jakąś gęś.
I jestem tylko ciekawa, gdzie pióra tych setek i tysięcy batalionów...
197 (267) [292]
W tym roku już 109 (nie wymienię wszystkich, bo nie pamiętam co konkretnie w maju , ale z ciekawszych to sosnówka, droździk, piecuszek, świstunka, kania czarna, kszyk, brodziec śniady, gągoł i inne)
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Stan na chwilę obecną - 60 gat. - m.in. muchołówka żałobna, dymówka, pokląskwa,kapturka i inne - z rewiru krogulca, oraz barkówki łabędzia krzykliwego (cierpliwie czekam na właściwe pierzenie ).
Właśnie uaktualniłam swój spisik.
Zatem chwilowo: 75 (144) [152] +70 w br. (kania ruda, rybitwa rzeczna, cyraneczka, żuraw, pokląskwa, cierniówka i in.)
Dziś do zestawu życiowego wpadła mi jarzębatka
do rocznego zaś - jw.+
-cierniówka
-pokrzywnica
-lerka
-gąsiorek
-Certhia sp
-Acrocephalus sp.
-muchołówka szara
-sikora uboga/czarnogłówka?
-orlik krzykliwy - wypierzona s-lotka znaleziona w sobotę
Pozwoliłem sobie zaliczyć do rocznego rankingu nieoznaczone do gatunku oskuby, bo nie jestem w stanie odróżnić łozówki od trzcinniczka, tudzież w przypadku niekompletnych oskubów - pierwiosnka/piecuszka, pełzaczy czy ubogiej/czarnogłówki - jeżeli zaś np.znajdę na asfalcie martwego p.leśnego - to zastąpi on na liście pozycję "certhia sp." nie wpływając na ilość "punktów".
W/g mnie zdecydowanie tak, w końcu widać, że to białorzytka (pewnie zresztą "nasza" ale że mamy do czynienia z poj. piórkiem to żeby być do końca uczciwym nie oznaczamy do gat.)
Doszły mnie słuchy, że nie liczymy w rankingu piór nieoznaczonych do gat., trudno, najpierw więc odejmę 4 "oskubowe" oczka - Certhia sp, Acrocephalus sp., Parus sp. oraz Sylvia sp. ( wcześniej zaliczylem sobie kapturkę, ze świadomością że powinienem napisać "kapturka/gajówka", sorki ).
Jednakowoż, po ostatnich wypadach w teren przybyły mi:
- łyska - oskub, dokladnie poj.lotki pod czatownią bielika ( stara sosna na skraju rozlewiska )
- paszkot - wypierzona p-lotka
- czajka - oskub
- cyranka - oskub kaczora znaleziony w mlodniku sosnowym w pobliżu zarastającego jeziora, dudki całe, pewnie robota gentilisa, w pobliżu zresztą był też grzywacz)
- kormoran - poj.lotki zaśmiecające baltycką plażę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum