FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Piórowy Klub 100
Autor Wiadomość
kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-10-01, 12:10   

KrzyH napisał/a:
Niestety część osób z niewielkiego i tak grona piórologów preferuje ( być może z braku czasu) ten oszczędny sposób punktowania, nawet jak rzecz dotyczy niepospolitych gatunków (np.ślepowron) :>

Ktoś tu chyba pije do mnie :>
Dobrze, spróbuję się rozgrzeszyć z ostatniej aktualizacji, chociaż częściowo. Wszystkich nie wymienię, bo niestety nie pamiętam które były znalezione ostatnio.
    * dudek: wypierzone piórko z czubka (Jez. Rakutowskie)
    * jarzębatka, trzciniak: odpowiednio 3 i 1 sterówka wytrzepane z woreczka (Jez. Rakutowskie)
    * brodziec śniady, cyraneczka, czajka, czapla biała, gąsiorek, kszyk, kwiczoł, pliszka siwa, pliszka żółta, sieweczka obrożna, sroka, żuraw - wypierzone pióra zebrane nad Jez. Rakutowskim (pocz. sierpnia i pocz. września)
    * pustułka: wypierzone 2 sterówki i lotka, Katedra Janów w Toruniu
    * puszczyk: półtora skrzydła i biała sterówka z ogona, ofiara ruchu drogowego przy Puszczy Niepołomickiej, 18.07
    * srokosz: samiec im z naszą obrączką, ofiara samicy krogulca :P :] niestety jedzonko się zmarnowało, bo spłoszył ją AKS idąc na obchód (Jez. Rakutowskie)
    * ślepowron: wypierzona s-lotka ad i rosnące lotki z martwych juv zebrane w trakcie kontroli kolonii lęgowej niedaleko Zatorszczyzny (towarzyszyliśmy J. Betlei)
KrzyH, nikt by Cię nie posądził o prywatę :> Moje zdanie jest takie, że gdyby przenieść temat "ptaki zdechlaki" i zmodyfikować go na "znalezione pióra i ..." to można by (bez tworzenia nowego wątku) pisać o swoich znaleziskach w tym podforum. W Ptakach można by pozostawić odnośnik do tematu, więc zamieszania by (raczej) nie było.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-10-01, 15:55   

kessy napisał/a:
Moje zdanie jest takie, że gdyby przenieść temat "ptaki zdechlaki" i zmodyfikować go na "znalezione pióra i ..." to można by (bez tworzenia nowego wątku) pisać o swoich znaleziskach w tym podforum.

czyli trzeba ostatecznie dogadać się jak taki wątek miałby wyglądać, jak nazywałby się oraz co dokładnie było by do niego wpisywane :idea:

Mój pomysł jest następujący :arrow:
*nazwa - "Piórowe znaleziska" (wiem wiem słaba ta nazwa :-P ) z dopiskiem "oskuby, pojedyncze pióra, itp...,
*schemat wpisów - data, dokładne miejsce (fajnieby było gdyby było dodane czy była to typowa wyprawa w celu sprawdzenia skubalni, czy poprostu normalne obserwacje), gatunek (o ile da się oznaczyć lub poprostu rodzajem, np. Acrocephalus sp., Anthus sp.), okoliczności i inne cenne/ciekawe informacje (np. czy znaleziono oskub czy 1. pióro, jeżeli szukano w skubalni to ile było łącznie oskubów ilu gatunków oraz czyje ofiary to prawdopodobnie były, np. jakaś sowa, accipiter, czworonóg, jak wyglądały oskuby - były skubane na ziemi czy z drzewa itp, itd...). Generalnie coś na kształt obserwacji ptaków, tylko że będzie dotyczyło samych piór ;)

Przykładowe wpisy :arrow:

26.09.2008 - pióra szukane przy okazji obserwacji - sprawdziłem niewielki las, a poza tym głównie pola i łąki w okolicach Czempinia.
Łącznie znalazłem 7 gatunków:
*myszołów - pojedyncza wew. II-rzędówka,
*krzyżówka - 2 zgryzy wśród łąk,
*uszatka - 1 okrywowe,
*grzywacz - 3 oskuby (wszystkie skubane z ziemi),
*dzięcioł czarny - bardzo niekompletny oskub juvka (chyba sprawka jakieś sowy bo skubany z drzewa),
*sójka - stary oskub przykryty nowszym dzięciołem czarnym, także skubany z drzewa,
*kowalik - P3 lub P2 znalezione w małym fragmencie buczyny.

Wczoraj (30.09.2008) wizyta na stawach rybnych w Zglińcu k. Zb. Wonieść - wyprawa głównie piórowa ;) . Długo nie szukałem i tylko na 3 groblach ale zawsze coś się trafiło:
*czapla siwa - 2 zgryzy na groblach,
*czapla biała - wew. II-rzędówka na spuszczonym stawie,
*łabędź niemy - zgryz imm,
*krzyżówka - 1 zgryz i 1 oskub,
*łyska - cn. 4 zgryzy/oskuby,
*puszczyk - okrywowe w lesie koło stawów,
*szpak - stary oskub,
*zięba - pojedyncze pióra na skoszonym polu kukurydzy.

I tak mniej więcej bym to widział ;) Wszelakie niedopatrzenia, jakieś niepotrzebne rzeczy (bądź przeciwnie - potrzebne ;) ) zgłaszać aż dojdziemy do konsensusu w sprawie formy i kroju tego tematu :oki:

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-10-02, 12:26   

kessy napisał/a:
srokosz: samiec im z naszą obrączką, ofiara samicy krogulca niestety jedzonko się zmarnowało, bo spłoszył ją AKS idąc na obchód

czyli jak rozumiem dostałaś srokosza od AKS-a ;) :razz:

kessy napisał/a:
Moje zdanie jest takie, że gdyby przenieść temat "ptaki zdechlaki" i zmodyfikować go na "znalezione pióra i ..." to można by (bez tworzenia nowego wątku) pisać o swoich znaleziskach w tym podforum.

:oki:

Avocet napisał/a:
Przykładowe wpisy

:oki: :oki: :oki: + fotki, jak najwięcej fotek!!

Moja propopzycja na tytuł "Nasze znaleziska - pióra wypierzone, oskuby, martwe ptaki"

Kto napisze pierwszy obszerny, bogato ilustrowany dokumentacją foto post - Goblin czy Numenius? :>

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2008-10-03, 20:04   

Żeby nie było ze się opie... ;) ; sprawozdanie z wyprawy do Grecji.

25.08.2008- 21.09.2008 byłem na małej greckiej wyspie :) ; Antikythira ( więcej w ptaki obserwowane poza granicami...) w wolnych chwilach i po chwytaniu wychodziłem w teren i czasem cos się przy okazji znalazło, miedzy innymi:

Zespól kilku drzew oliwnych ( obszar max 150 metrów) , a pod nimi w chruscie :

Muchołówka szara, 1 oskub,
Muchołówka białoszyja- 1 oskub
Gąsiorek- 1 oskub
Słowik rdzawy, 1 oskub
Dzierzba rudogłowa, 2 oskuby (młode ptaki)
Syczek, pojedyncze pióra z pierzenia
Kuropatwa Alectoris chukar- lp i ls i z boku ciała, wypierzone.
Żołna, 2 oskuby
Wilga, 1 oskub samca
Sowa błotna, 1 sterówka wypierzona.
Krętogłów- 1 oskub
Płomykówka, pojedyncze wypierzone pióra (odmiana jasna)
Pustułka, pojedyncze wypierzone pióra

Inne zadrzewienie w wąwozie:

Syczek- 2 oskuby
Dudek - 2 oskuby
Śpiewak- 3 oskuby
Phylloscopus sp-1
Sylvia sp-1
Krętogłów -1
Muchołówka żałobna- 1 oskub

Plaża (zaledwie 30-40 metrów na całą wyspę) :

Sokół wędrowny- wypierzona lp
Żołna- pojedyncze pióra (ofiary morza)
Dudek - pojedyncze pióra (ofiary morza)
Kukułka- lotki i sterówki (ofiary morza)
Dzierzba czarnoczelna- 2 lp ( ofiara morza)
Mewa romańska- z pierzenia
Burzyk żółtodzioby- sporo wypierzonych piór, ale słońce i słona woda są zabójcze-stad większość piór była w beznadziejnym stanie.
Turkawka- dużo pojedynczych piór (ofiary morza)

Inne miejsca:

Pokląskwa, oskub ( w małym zadrzewieniu)
Pokrzewka wąsata- sterówki ( nie umiejętnie trzymany ptak)
Lelek- pokrywa ( w małym zadrzewieniu)
turkawka- duzo miejsc z wyrwanymi piorami :evil: mysliwi
wilga- 2 oskuby

Interesujące jest także zoo w Atenach ( i pozdrawiam Panie z ogrodu)

wilga i zołna.JPG
Plik ściągnięto 13 raz(y) 56.4 KB

dudek i syczek.JPG
Plik ściągnięto 20 raz(y) 57.71 KB

l- burzyk , p-czarnoczelna i rdzawo.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 42.13 KB

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2008-10-03, 20:14   

i nastepne

z sowa błotna jest ciekawa sprawa ( sterowka jest zbyt dluga na plomykowke) , jeszcze nikt nie obserwowal na wyspie sów błotnych, i w tym przypadku znajomosc piór jest przydatna :)

czapla zlotawa i ibis kasztanowaty.JPG
zoo
Plik ściągnięto 8 raz(y) 42.03 KB

2 os. dzierzba rudoglowa.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 57.42 KB

turkawka , sowa blotna i wedrowny.JPG
Plik ściągnięto 24 raz(y) 53.17 KB

S Aftyka 
moderator
piórolog amator ;)

Wysłany: 2008-10-03, 21:09   

Numenius napisał/a:
z sowa błotna jest ciekawa sprawa ( sterowka jest zbyt dluga na plomykowke) , jeszcze nikt nie obserwowal na wyspie sów błotnych, i w tym przypadku znajomosc piór jest przydatna :)
Ale czasem łatwiej się pomylić, niż widząc całego ptaka. Ta sterówka należy do płomykówki, prawdopodobnie podgatunek T.a.erlangeri, najjaśniejszego z europejskich płomykówek

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-10-03, 21:17   

No, no - kapitalne zbiory! Szczerze zazdroszczę ( i już wiem, gdzie sie wybiorę na wakacje w przyszłym roku :grin: )
A co do sterówki sowy - moim zdaniem to jednak biała, południowoeuropejska płomykówka. Wielkość pióra - 13cm - to akurat tyle ile może mieć skrajna sterówka u tej sowy, drobne piegi ponad prążkiem też sugerują płomykówkę.

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2008-10-03, 21:24   

S Aftyka napisał/a:
Ale czasem łatwiej się pomylić, niż widząc całego ptaka. Ta sterówka należy do płomykówki, prawdopodobnie podgatunek T.a.erlangeri, najjaśniejszego z europejskich płomykówek

owszem, oznaczajac te pioro zasegurowalem sie "Sladami i tropami" i "Baker" - w obu ksiazkach spotkałem znacznie mniejsze wymiary, ponadto znalazlem kiedys wrecz identyczne wypłowiale pióro błotnicy, stad od razu wykluczylem plomykowke, moj błąd.

vespertinus 

Wysłany: 2008-10-04, 19:22   

Dzisiaj w trawie koło punktu obrączkarskiego na Akcji Wonieść kilka sterówek wąsatki. A zatem życiowy 65 (78) [-] i roczny - 62

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-10-25, 12:52   

Czas na małą aktualizacje ;)

Do obydwu rankingów dochodzi 5 gatunków (czajka, siewka złota, siniak, wąsatka, jer), co w życiowym daje 81 (85) [-], a w rocznym 75 gatunków.

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-11-01, 16:20   

Avocet napisał/a:
wąsatka

poproszę o szczególy znaleziska ;)

Moj stan konta to 79 gat., ostatnio przybyły oskuby pustulki i dzięcioła zielonego oraz wypierzone lotki mewy malej, siodłatej i poj.okrywy + s-lotka siewki złotej.

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-11-02, 17:33   

KrzyH napisał/a:
poproszę o szczególy znaleziska

szczegóły są identyczne jak w przypadku wąsatki vespertinusa, czyli kilka sterówek znalezionych 4.10.2008 w punkcie obrączkarskim Akcji Wonieść (wąsatka w tym dniu była najliczniej obrączkowanym gatunkiem) ;)

WojtekG 

Wysłany: 2008-11-08, 20:22   

Od ostatniego postu w tym temacie trochę przybyło:
kukułka- oskub
słowik szary- potrącony ptak
jarząbek- martwy w lesie- tylko jedno pióro na nim zostało...
uszatka- martwy ptak
puszczyk- wypierzone
biegus zmienny- oskub
czajka- wypierzona sterówka i stary oskub
piegża- martwa
słonka- pokrywa podskrzydłowa
jastrząb- wypierzona s-lotka
bocian biały- -ll-
dymówka- martwy ptak
potrzos- martwy
świergotek łąkowy- oskuby
gąsiorek- martwy+oskub
kopciuszek- martwy+sterówka
kruk- sterówka
skowronek- oskuby
chyba wszystko, acz może czegoś brakować albo być za dużo.
Po podliczeniu: roczny 56, życiowy 58

Pozdrawiam

S Aftyka 
moderator
piórolog amator ;)

Wysłany: 2008-11-08, 20:33   

WojtekG napisał/a:
świergotek łąkowy- oskuby
A po czym odróżniłeś od drzewnego?

WojtekG 

Wysłany: 2008-11-09, 09:34   

Głównie po tym, że na lotnisku bardzo rzadko spotykam świergotki drzewne (jak już to na przelotach), a to były młode ptaki z jeszcze niewykształconymi dobrze piórami. Bardzo często spotykam tam pratensisy wylatujące z traw, a na wakacjach nie zauważyłem ani jednego drzewnego. Upolowane najprawdopodobniej przez myszołowa. Jeżeli są jakieś kluczowe cechy rozpoznawania piór świergotków- chętnie się z nimi zapoznam :) Jeżeli będzie to potrzebne mogę wrzucić zdjęcia...

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu