Niestety część osób z niewielkiego i tak grona piórologów preferuje ( być może z braku czasu) ten oszczędny sposób punktowania, nawet jak rzecz dotyczy niepospolitych gatunków (np.ślepowron)
Ktoś tu chyba pije do mnie
Dobrze, spróbuję się rozgrzeszyć z ostatniej aktualizacji, chociaż częściowo. Wszystkich nie wymienię, bo niestety nie pamiętam które były znalezione ostatnio.
* dudek: wypierzone piórko z czubka (Jez. Rakutowskie)
* jarzębatka, trzciniak: odpowiednio 3 i 1 sterówka wytrzepane z woreczka (Jez. Rakutowskie)
* brodziec śniady, cyraneczka, czajka, czapla biała, gąsiorek, kszyk, kwiczoł, pliszka siwa, pliszka żółta, sieweczka obrożna, sroka, żuraw - wypierzone pióra zebrane nad Jez. Rakutowskim (pocz. sierpnia i pocz. września)
* pustułka: wypierzone 2 sterówki i lotka, Katedra Janów w Toruniu
* puszczyk: półtora skrzydła i biała sterówka z ogona, ofiara ruchu drogowego przy Puszczy Niepołomickiej, 18.07
* srokosz: samiec im z naszą obrączką, ofiara samicy krogulca niestety jedzonko się zmarnowało, bo spłoszył ją AKS idąc na obchód (Jez. Rakutowskie)
* ślepowron: wypierzona s-lotka ad i rosnące lotki z martwych juv zebrane w trakcie kontroli kolonii lęgowej niedaleko Zatorszczyzny (towarzyszyliśmy J. Betlei)
KrzyH, nikt by Cię nie posądził o prywatę Moje zdanie jest takie, że gdyby przenieść temat "ptaki zdechlaki" i zmodyfikować go na "znalezione pióra i ..." to można by (bez tworzenia nowego wątku) pisać o swoich znaleziskach w tym podforum. W Ptakach można by pozostawić odnośnik do tematu, więc zamieszania by (raczej) nie było.
czyli trzeba ostatecznie dogadać się jak taki wątek miałby wyglądać, jak nazywałby się oraz co dokładnie było by do niego wpisywane
Mój pomysł jest następujący
*nazwa - "Piórowe znaleziska" (wiem wiem słaba ta nazwa ) z dopiskiem "oskuby, pojedyncze pióra, itp...,
*schemat wpisów - data, dokładne miejsce (fajnieby było gdyby było dodane czy była to typowa wyprawa w celu sprawdzenia skubalni, czy poprostu normalne obserwacje), gatunek (o ile da się oznaczyć lub poprostu rodzajem, np. Acrocephalus sp., Anthus sp.), okoliczności i inne cenne/ciekawe informacje (np. czy znaleziono oskub czy 1. pióro, jeżeli szukano w skubalni to ile było łącznie oskubów ilu gatunków oraz czyje ofiary to prawdopodobnie były, np. jakaś sowa, accipiter, czworonóg, jak wyglądały oskuby - były skubane na ziemi czy z drzewa itp, itd...). Generalnie coś na kształt obserwacji ptaków, tylko że będzie dotyczyło samych piór
Przykładowe wpisy
26.09.2008 - pióra szukane przy okazji obserwacji - sprawdziłem niewielki las, a poza tym głównie pola i łąki w okolicach Czempinia.
Łącznie znalazłem 7 gatunków:
*myszołów - pojedyncza wew. II-rzędówka,
*krzyżówka - 2 zgryzy wśród łąk,
*uszatka - 1 okrywowe,
*grzywacz - 3 oskuby (wszystkie skubane z ziemi),
*dzięcioł czarny - bardzo niekompletny oskub juvka (chyba sprawka jakieś sowy bo skubany z drzewa),
*sójka - stary oskub przykryty nowszym dzięciołem czarnym, także skubany z drzewa,
*kowalik - P3 lub P2 znalezione w małym fragmencie buczyny.
Wczoraj (30.09.2008) wizyta na stawach rybnych w Zglińcu k. Zb. Wonieść - wyprawa głównie piórowa . Długo nie szukałem i tylko na 3 groblach ale zawsze coś się trafiło:
*czapla siwa - 2 zgryzy na groblach,
*czapla biała - wew. II-rzędówka na spuszczonym stawie,
*łabędź niemy - zgryz imm,
*krzyżówka - 1 zgryz i 1 oskub,
*łyska - cn. 4 zgryzy/oskuby,
*puszczyk - okrywowe w lesie koło stawów,
*szpak - stary oskub,
*zięba - pojedyncze pióra na skoszonym polu kukurydzy.
I tak mniej więcej bym to widział Wszelakie niedopatrzenia, jakieś niepotrzebne rzeczy (bądź przeciwnie - potrzebne ) zgłaszać aż dojdziemy do konsensusu w sprawie formy i kroju tego tematu
srokosz: samiec im z naszą obrączką, ofiara samicy krogulca niestety jedzonko się zmarnowało, bo spłoszył ją AKS idąc na obchód
czyli jak rozumiem dostałaś srokosza od AKS-a
kessy napisał/a:
Moje zdanie jest takie, że gdyby przenieść temat "ptaki zdechlaki" i zmodyfikować go na "znalezione pióra i ..." to można by (bez tworzenia nowego wątku) pisać o swoich znaleziskach w tym podforum.
Avocet napisał/a:
Przykładowe wpisy
+ fotki, jak najwięcej fotek!!
Moja propopzycja na tytuł "Nasze znaleziska - pióra wypierzone, oskuby, martwe ptaki"
Kto napisze pierwszy obszerny, bogato ilustrowany dokumentacją foto post - Goblin czy Numenius?
Żeby nie było ze się opie... ; sprawozdanie z wyprawy do Grecji.
25.08.2008- 21.09.2008 byłem na małej greckiej wyspie ; Antikythira ( więcej w ptaki obserwowane poza granicami...) w wolnych chwilach i po chwytaniu wychodziłem w teren i czasem cos się przy okazji znalazło, miedzy innymi:
Zespól kilku drzew oliwnych ( obszar max 150 metrów) , a pod nimi w chruscie :
z sowa błotna jest ciekawa sprawa ( sterowka jest zbyt dluga na plomykowke) , jeszcze nikt nie obserwowal na wyspie sów błotnych, i w tym przypadku znajomosc piór jest przydatna
z sowa błotna jest ciekawa sprawa ( sterowka jest zbyt dluga na plomykowke) , jeszcze nikt nie obserwowal na wyspie sów błotnych, i w tym przypadku znajomosc piór jest przydatna
Ale czasem łatwiej się pomylić, niż widząc całego ptaka. Ta sterówka należy do płomykówki, prawdopodobnie podgatunek T.a.erlangeri, najjaśniejszego z europejskich płomykówek
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
No, no - kapitalne zbiory! Szczerze zazdroszczę ( i już wiem, gdzie sie wybiorę na wakacje w przyszłym roku )
A co do sterówki sowy - moim zdaniem to jednak biała, południowoeuropejska płomykówka. Wielkość pióra - 13cm - to akurat tyle ile może mieć skrajna sterówka u tej sowy, drobne piegi ponad prążkiem też sugerują płomykówkę.
Ale czasem łatwiej się pomylić, niż widząc całego ptaka. Ta sterówka należy do płomykówki, prawdopodobnie podgatunek T.a.erlangeri, najjaśniejszego z europejskich płomykówek
owszem, oznaczajac te pioro zasegurowalem sie "Sladami i tropami" i "Baker" - w obu ksiazkach spotkałem znacznie mniejsze wymiary, ponadto znalazlem kiedys wrecz identyczne wypłowiale pióro błotnicy, stad od razu wykluczylem plomykowke, moj błąd.
Moj stan konta to 79 gat., ostatnio przybyły oskuby pustulki i dzięcioła zielonego oraz wypierzone lotki mewy malej, siodłatej i poj.okrywy + s-lotka siewki złotej.
szczegóły są identyczne jak w przypadku wąsatki vespertinusa, czyli kilka sterówek znalezionych 4.10.2008 w punkcie obrączkarskim Akcji Wonieść (wąsatka w tym dniu była najliczniej obrączkowanym gatunkiem)
Od ostatniego postu w tym temacie trochę przybyło:
kukułka- oskub
słowik szary- potrącony ptak
jarząbek- martwy w lesie- tylko jedno pióro na nim zostało...
uszatka- martwy ptak
puszczyk- wypierzone
biegus zmienny- oskub
czajka- wypierzona sterówka i stary oskub
piegża- martwa
słonka- pokrywa podskrzydłowa
jastrząb- wypierzona s-lotka
bocian biały- -ll-
dymówka- martwy ptak
potrzos- martwy
świergotek łąkowy- oskuby
gąsiorek- martwy+oskub
kopciuszek- martwy+sterówka
kruk- sterówka
skowronek- oskuby
chyba wszystko, acz może czegoś brakować albo być za dużo.
Po podliczeniu: roczny 56, życiowy 58
Głównie po tym, że na lotnisku bardzo rzadko spotykam świergotki drzewne (jak już to na przelotach), a to były młode ptaki z jeszcze niewykształconymi dobrze piórami. Bardzo często spotykam tam pratensisy wylatujące z traw, a na wakacjach nie zauważyłem ani jednego drzewnego. Upolowane najprawdopodobniej przez myszołowa. Jeżeli są jakieś kluczowe cechy rozpoznawania piór świergotków- chętnie się z nimi zapoznam Jeżeli będzie to potrzebne mogę wrzucić zdjęcia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum