FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Piórowy Klub 100
Autor Wiadomość
vespertinus 

Wysłany: 2008-09-13, 18:54   

W końcu po dłuższej przerwie coś drgnęło. Do obydwu rankingów dochodzi kopciuszek
roczny - 61
życiowy - 64 (78)

tomaszb 

Wysłany: 2008-09-14, 11:17   

no to i ja sie uaktualnię bo ostatnio troszkę się zaniedbałem. W życiowym samodzielnie znalezionych w terenie 74, a w sumie, rodzimych gatunków = 81. w roku 2008 w sumie mam 58 gatunków.

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-09-16, 23:06   

U mnie lipa - sprawy rodzinno-zawodowe spowodowały drastyczny spadek nowych znalezisk - owszem bylo trochę wypierzonych piór i fajne oskuby, ale ranking roczny ruszył zaledwie o 3 oczka:
-piegża ( oskub)
-potrzeszcz ( oskub)
-błotiak stawowy ( lotka samca ad. i sterówka prawdopodobnie też samca 2cy - mała)
Poniżej zaś fotka oskubu prawie lotnej młodej kani rudej - pióra znalazłem 19.07. w starodrzewiu sosnowo-bukowym w pobliżu świeżego wyrębu z rocznymi nasadzeniami, w dolinie rzeki Słupi (pomorskie), rewir więc nowy, bez strefy i co ciekawe - ok.350m od osiedla domów jednorodzinnych i 150m od ruchliwej drogi prowadzącej do jednego z nadmorskich kurortów. Dorosłych ptaków lub innych mlodych kań nie widziałem, było za to sporo wypierzonych piór. Drapieżniki prawdopodobnie zajęły gniazdo kruków - wiosną siostra widziała kanie przeganiające kruki nad tym wyrębem. Podlot kani zapewne został upolowany przez gołębiarza.

mil.mil..jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 144.52 KB

krzysztof1 

Wysłany: 2008-09-17, 06:15   

Cytat:
Podlot kani zapewne został upolowany przez gołębiarza.

Myślisz,że jastrząb ryzykowałby atak na młodą kanię :? może bielik ją dopadł...
ale w tym roku obserwowałem jastrzębia atakującego samca błotniaka stawowego,więc może i ten drapol.

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-09-17, 11:57   

krzysztof1 napisał/a:
Myślisz,że jastrząb ryzykowałby atak na młodą kanię może bielik ją dopadł...

Tożsamości napastnika po fakcie oczywiście nie da się ustalić w 100% ( no chyba,że zostawia pióro - na oskubach znajdowałem już pierze krogulców, gołębiarza i raz puchacza) W tym akurat przypadku duże drapieżniki - bielik czy orzeł przedni - raczej odpadają, bo oskub leżał w miejscu, do którego ptak o rozpiętości skrzydeł 2m na pewno by się nie wcisnął. A co do kwestii ryzyka - nie doceniasz najwyraźniej jastrzębia. Podloty czy lotne ale wciąż niedoświadczone młode błotniaków czy kań, tudzież dorosłe błotniaki to wcale nienajtwardszy orzech do zgryzienia dla samicy gentilisa - więcej ryzykuje moim zdaniem próbując chwytać dorosłego zająca ( a że się ta sztuka udaje, przekonałem się osobiście płosząc kiedyś zimą gołębiarza z napoczętej świeżej tuszki )

krzysztof1 

Wysłany: 2008-09-22, 06:38   

KrzyH napisał/a:
A co do kwestii ryzyka - nie doceniasz najwyraźniej jastrzębia. Podloty czy lotne ale wciąż niedoświadczone młode błotniaków czy kań, tudzież dorosłe błotniaki to wcale nienajtwardszy orzech do zgryzienia dla samicy gentilisa

I nawet taki myśliwy jak jastrząb może stać się kolacją innego ptaka przed którym nawet orły uciekają ;)

tomaszb 

Wysłany: 2008-09-27, 14:34   

do każdego z rankingów dochodzi gil. Pióra znalezione wiosną ale oznaczone dopiero dzisiaj :-) W sumie: Zyciowy=75, (82) roczny 59.

Justyna K 

Wysłany: 2008-09-30, 15:27   

A ja na grzybach znalazłam lotkę uszatki :D

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-09-30, 20:03   

Czas się zaktualizować, bo chociaż fługo nie pisałem to szału nie ma ;)

Do życiówki doszło 5 nowych gatunków (cyraneczka, czapla biała, uszatka, dzięcioł czarny i kowalik) co daje 76 (80) [-]

Do rocznego doszło ostatnimi czasy 5 nowych gatunów (czyli wszystkie wymienione wcześniej ;) ), czyli w tym roku mam równe 70.

Kilka informacji odnośnie nowych piórek :arrow:
*cyraneczka - kilka II-rzędówek z lusterka, stawy rybne w Grzybnie,
*czapla biała - zdecydowanie najciekawsze znalezisko, wewnętrzna II-rzędówka, Zb. Wonieść,
*uszatka - oskub młodzika,
*dzięcioł czarny - poj. sterówki pod dziuplą + oskub juvka.

Mam przy okazji pytanie do wszystkich piórologów :arrow: czy waszym zadaniem warto w dziale pióra stworzyć temat odnośnie naszych znalezisk z terenu (ponieważ nie zawsze posty o ciekawszych "okazach" pasują do "Klubu 100"...) :?: Wypisywalibyśmy tam np. ciekawsze oskuby, pojedyncze znalezione pióra oraz gdzie i kiedy je znaleźliśmy ;) Nie chce zaśmiecać forum niepotrzebnymi tematami więc stąd moje pytanko. Co reszta pióro-amatorów na moją propozycje :?:

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-09-30, 20:34   

Avocet napisał/a:
czy waszym zadaniem warto w dziale pióra stworzyć temat odnośnie naszych znalezisk z terenu

Szczerze mówiąc bardziej ciekawią mnie właśnie takie informacje - jakie pióra, w jakich okolicznościach znalezione, a nie tylko nazwa gatunku i cyferki obrazujące stan czyjegoś posiadania. Niestety część osób z niewielkiego i tak grona piórologów preferuje ( być może z braku czasu) ten oszczędny sposób punktowania, nawet jak rzecz dotyczy niepospolitych gatunków (np.ślepowron) :> . Obawiam się więc Avocet, że tworząc taki temat moglibyśmy zostać posądzeni we trójkę z Vespertinusem o urządzanie prywaty na forum. ;)

vespertinus 

Wysłany: 2008-09-30, 20:59   

Brak odpowiedzi jest odpowiedzią twierdzącą? :-P
W sumie wg mnie pomysł nie jest zły, bo czasami trafia się coś ciekawego, co nie dochodzi ani do rocznego ani do życiówki, a jest warte pokazania. Albo chociaż same dane, np. ze skubalni Accipiterów... W temacie o ptakach-zdechlakach - niby pasowały, ale mało kto o nich pisał, a na przestrzeni roku trochę się tego nazbiera, a to interesujące jest i trochę o diecie tych drapoli też może świadczyć.

Chociaż z drugiej strony; grono piórologów jest dosyć wąskie, ci bardziej doświadczeni zawsze służą swoją wiedzą w identyfikacji, ale już w pozostałych tematach rzadko się udzielają :-P Pytanie więc czy będzie z kim się dzielić. Poczekam, aż Wy odpowiecie, a jeśli chodzi o mnie, jestem za!

PS. Zdążyłeś zedytować posta, zanim ja skończyłem swój pisać. To tak odnośnie pierwszego zdania ;)
Ostatnio zmieniony przez vespertinus 2008-09-30, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

S Aftyka 
moderator
piórolog amator ;)

Wysłany: 2008-09-30, 21:02   

KrzyH napisał/a:
Obawiam się więc Avocet, że tworząc taki temat moglibyśmy zostać posądzeni we trójkę z Vespertinusem o urządzanie prywaty na forum. ;)
No moze ja bym coś czasem skrobnął... ;)

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-09-30, 21:15   

S Aftyka napisał/a:
No moze ja bym coś czasem skrobnął

Cenna deklaracja :oki: ( choć data Twojego ostatniego postu w tym temacie nie nastraja optymistycznie :-D )

S Aftyka 
moderator
piórolog amator ;)

Wysłany: 2008-09-30, 21:24   

Bo ostatnio nic się u mnie nie dzieje ;)
Z ciekawszych, to wczoraj znalazłem oskub srokosza w lesie. Poza tym... W Rykach sterówka z sokoła wędrownego. Nad morzem całego biegusa rdzawego, zmiennego, wypierzone z rybitwy czarnej, rzecznej i czubatej. Wcześniej nad Wisłą całą dorosłą rybitwę białoczelną i oskub sieweczki rzecznej. Nad Biebrzą wypierzone pióra z clangi i cietrzewia. A w Tatrach drozd obrożny, orzechówka, krzyżodziób, sosnówka i jakieś tam pospoliciaki. Tak więc w tym roku uzbierało się 134 gatunki.

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-09-30, 21:43   

S Aftyka napisał/a:
Bo ostatnio nic się u mnie nie dzieje

S Aftyka napisał/a:
w tym roku uzbierało się 134 gatunki.

..no faktycznie, jak w polskim kinie - wieje nudą ;)

Odpowiedz do tematu