no to na razie raczej zostanie to 12 ale jak masz komplet sterówek tego dzięcioła, to wrzuć zdjęcie do identyfikacji, bo w zasadzie, to skrajne sterówki są diagnostyczne. chociaż co oskub to oskub... przy oznaczaniu znalezisk dzięciołów pstrych z terenu nie zawsze można mieć pewność
Aktualizacja w ciągu lipca i początku sierpnia trochę się pozmieniało, a oto efekty zmian.
Do życiowego dochodzi 7 nowych gatunków (mewa srebrzysta, puszczyk, brzegówka, dymówka, pierwiosnek, remiz - 2 ostatnie gat. nabyte na obrączkowaniu na Zb. Wonieść) a piegża przechodzi do kat. A, co daję łącznie 71 (75) [-].
Do rocznego dochodzi 9 gatunków (w/w nowe + piegża i śmieszka), co daję 65 gatunków w 2008 roku.
Ponadto z ciekawszych niedawno znaleziony oskób juvka kukułki i wypierzone O6 kani rudej.
do życiowego doszły: dymówka i trzcinniczek oraz do kat. B cierniówka i gajówka.
życiowy - 62 (76)
a roczny oprócz dwóch pierwszych z w/w wzbogacają jeszcze: gąsiorek, śmieszka, pliszka siwa i puszczyk, co daje 58 gatunków
Do życiowego dochodzi 7 nowych gatunków (...) co daję łącznie 71 (75) [-].
A było 63 . +7 = 70, nie 71...
?
Wszystko sobie rozpisałem i jednak wychodzi mi 71 (75) [-], ponieważ gdzieś po drodze zawieruszyła mi się lipcowa cierniówka i teraz do dawnych 63 gatunków dochodzi 7 nowych (poprzednio wymienione + komunistka) a jeden (piegża) przechodzi do kat. A, co daje 63 + 8 = 71
I wszystko jasne i przejrzyste
Justyna K napisał/a:
No to do kolekcji dochodzi głuszec oznaczony przez KrzyHa i jest szczęśliwa 13
13 było już teraz z ostatnim gatunkiem - paszkot...
Rzeczywiście - dzięki Czyli z głuszcem było 14, dochodzi jeszcze zięba (oznaczona w tym samym rzucie co głuszec) i śpiewak (lotka z archiwum, ale teraz ją "oznaczyłam" ).
czyli 15
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum