FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Piórowy Klub 100
Autor Wiadomość
KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-05-31, 17:01   

Avocet - stojąc na straży rzetelności oznaczeń w rankingach zapytuję, na podstawie jakich cech wykluczono gatunki pokrewne w przypadku piór pleszki, kapturki, gęgawy i slowika rdzawego ( odp.: kopciuch, gajówka, inne gąski, słowik szary )? ;)

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-05-31, 18:35   

KrzyH napisał/a:
Avocet - stojąc na straży rzetelności oznaczeń w rankingach zapytuję, na podstawie jakich cech wykluczono gatunki pokrewne w przypadku piór pleszki, kapturki, gęgawy i slowika rdzawego ( odp.: kopciuch, gajówka, inne gąski, słowik szary )?

A więc już rzetelnie odpowiadam :arrow:

*pleszka - O3 samicy (2CY) wyleciało jej podczas obrączkowania (początek maja - Akcja Bałtycka),
*kapturka - sytuacja podobna do pleszki z tą tylko różnicą, że podczas wypuszczania ptaka w ręku został komplet sterówek :twisted: (AB),
*gęgawa - głównie świeżo wypierzone lotki I-rzędowe (P9 z dużą ilością jasnoszarego, wyraźnie jaśniejsze od P9 A. fabalis/albifrons), ale także jasnoszare skrzydełko i pokrywa I-rzędowa - wszystkie pióra pochodzą ze stawów rybnych w Zglińcu z końca maja (na tychże stawach gniazduje ok.12 par gęgaw),
*a słowika pomyliłem :oops: ponieważ miałem napisać szary..., ale dlaczego właśnie L. luscinia (komplet lotek i sterówek z martwego ptaka z sierpnia 2007) - ptak posiadał silnie zredukowane P10 (u megarhynchosa P10 jest widocznie dłuższa); skrajne pokrywy podogonowe ze strychowaniem (od zewnętrznej strony ogona - u megarhynchosa bez strychowania); ogólnie lotki, sterówki i pokrywy (szczególnie II-rzędowe) w tonie szarości, ciemniejsze niż u rdzawego.

Uff... ;) Takie wyjaśnienia chyba rozwiewają Twoje spekulacje... :> Ale w razie kolejnych pytań, bardzo chętnie odpowiem na wszystko.

PS: tak poza tym to dobrze że ktoś dba o prawidłowość oznaczeń w tych zakamarkach forum :oki:

vespertinus 

Wysłany: 2008-05-31, 22:35   

a u mnie ostatnio zaszły takie zmiany:
gajówka okazała się słowikiem szarym, nadal jednak pozostaje w kategorii podarowanych. do tej kategorii dochodzi też muchołówka żałobna i potrzos
a z "własnoręcznie" znalezionych: nur czarnoszyi, oknówka i kawka, zatem życiowy - 55 (68)

a do rocznego: nur czarnoszyi, myszołów, oknówka, kawka, grubodziób - roczny 42

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-05-31, 23:04   

Avocet napisał/a:
Takie wyjaśnienia chyba rozwiewają Twoje spekulacje

..to było pytanie a nie spekulacje ;) . A odpowiedź jest mega-wyczerpujaca :oki:

vespertinus 

Wysłany: 2008-06-11, 21:27   

do obydwu rankingów jerzyk - p-lotka
roczny - 43
życiowy - 56 (69) [-]

KrzyH 
ptakolub piórolog

Wysłany: 2008-06-12, 16:06   

Czas podliczyć znaleziska z ostatnich kilku tygodni ;)
Ranking życiowy drgnął o dwa oskubowe oczka:
- świergotek drzewny
- sieweczka rzeczna
Ranking roczny - o 20: to co powyżej +
oskuby - kopciuszek (m), kowalik, cierniowka, muchołówka żałobna ( 2xm), lerka, swiergotek łąkowy, dymówka, paszkot, pokrzywnica, krakwa, kukułka
pióra wypierzone - puszczyk, orlik krzykliwy, kania ruda, bocian biały, krogulec, myszołów
martwy na drodze - słowik szary.
Razem 71 gat.

trivialis-pratensis.jpg
największa lotka u ś.łąkowego to p6, u ś.drzewnego p7( niekiedy p7=p8)
Plik ściągnięto 7 raz(y) 44.68 KB

sieweczka.jpg
co ciekawe - wśród piór oskubu znalazlem skorupy jaja sieweczki - upolowany ptak był więc pewnie samicą z dojrzałym jajem w jajowodzie
Plik ściągnięto 7 raz(y) 136.04 KB

vespertinus 

Wysłany: 2008-06-16, 12:17   

do obydwu rankingów piegża - komplet piór z potrąconego ptaka
roczny - 44
życiowy - 57 (70) [-]

vespertinus 

Wysłany: 2008-06-24, 00:33   

skromnie do przodu: kukułka - roczny 45
PS. mam wrażenie, że ostatnio to już tylko 3 osoby piszą w tym temacie... ;) a i to rzadko, bo i nowych gatunków ostatnio jak na lekarstwo...

[ Komentarz dodany przez: kessy: 2008-06-24, 08:42 ]
Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego nie piszą ;)

vespertinus 

Wysłany: 2008-06-25, 15:05   

no nic, w takim razie znowu zaktualizuje, ale tym razem warto, bo dzisiejsza wyprawa obfitowała w piórowe nowości; do życiowego:
* kruk (wypierzone lotki + walające się pióra w dużej ilości w pobliżu gniazda kanii);
* kania ruda (przechodzi z kat. B do A - wypierzone: lotka - chyba P2; po dwie duże pokrywy I i II rzędu oraz pióra okrywowe);
* kowalik - wypierzona sterówka T4;
życiowy: 60 (72)
a do rocznego w/w oraz bocian biały (wypierzone lotki), dzięcioł duży ( oskub, na 99% w rewirze jastrzębia), grubodziób (pojedyncza sterówka)
roczny: 52
ponadto pióra 9 gat. które już wcześniej miałem w rocznym, w tym udany dzień jeśli chodzi o drapole - lotki myszaka i jastrzębia, a więc w końcu zrobiło się całkiem przyjemnie :radosc:

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-06-25, 20:08   

Następna mała aktualizacja :arrow:

*do życiówki wskakują kawka, grubodziób i potrzeszcz (do kat. A) oraz piegża (do kat.B), co daje odpowiednio 63 (68) [-],
*do rocznego dochodzą 4 gatunki (w/w oraz jastrząb), co daje odpowiednio 56 gat.

Poza tym z ciekawszych doszły 2 p-lotki kani rudej i p1 jastrzębia z dzisiejszej eskapady oraz kilka nowych okrywowych orła przedniego (lotki jakoś nie chcą wypadać poza woliere... :> )

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2008-06-25, 21:14   

Avocet napisał/a:
oraz kilka nowych okrywowych orła przedniego (lotki jakoś nie chcą wypadać poza woliere... )

nie wiem co to jest za osrodek (zoo?), ale moze warto porozmawiac z osobami, ktore dbaja o czystosc klatek, zazwyczaj piora nikomu nie sa potrzebne - chyba ze sa przeznaczane do celow dydaktycznych ;) w takich osrodkach, ale czesciej jednak ląduja w smietniku.

vespertinus 

Wysłany: 2008-06-25, 21:47   

Stacja Badawcza PZŁ. myślę, że ładny uśmiech nigdy nie zaszkodzi ;) tym bardziej, że miałem już okazję przekonać się, że pracują tam bardzo życzliwi ludzie, więc czemu nie mielibyśmy spróbować... co do przydatności piór - tyle lat co tam hodują orły, sokoły i inne, to myślę, że już dawno zdążyli nazbierać materiałów dydaktycznych ;)

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2008-07-14, 00:29   

Ostatnimi czasy do obu rankingów doszły: śmieszka, mewa czarnogłowa, uszatka i szpak - odpowiednio 18 i 15 w życiowym i rocznym. Kolekcja powoli się rozrasta :tup:

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-07-22, 16:23   

Jakieś 3 tygodnie temu znalazłam w ogródku sterówkę sroki (taką o jakiej zawsze marzyłam), więc stan obecny brzmi następująco: 24(26)[28] ;)

Justyna K 

Wysłany: 2008-07-25, 15:59   

Można się dopisać? Moje zbiory skromne, ale zawsze jakieś ;) A mianowicie:
- kaczka krzyżówka (sporo tego - cały pęk piórek pozostawiony przez jakiegoś drapieżnika plus pojedyncze znaleziska)
- bocian biały - loteczka
- dzięcioł zielony - sterówka
-dzięcioł pstry (no pewnie duży, bo u nas w lesie nigdy żadnego innego nie widziałam ;) ) - sterówki i mnóstwo lotek
- słonka
- jemiołuszka - cała gama piór ze skrzydeł, z oskubu
- myszołów - lotki
- sroka - sterówki i lotka
- łabędź niemy - lotka chyba :)
- bażant - sterówka
- sójka - zbieram tylko te niebieskie piórka ;)
- czapla siwa - sterówki
- krogulec - lotka (na forum oznaczone :P )

czyli razem by tego było 12 bez dzięcioła pstrego a szczęśliwa 13 z pstrym :) Plus kilka znalezisk nie wiadomo od jakiego ptaka pochodzących :) ;)

Odpowiedz do tematu