Avocet - stojąc na straży rzetelności oznaczeń w rankingach zapytuję, na podstawie jakich cech wykluczono gatunki pokrewne w przypadku piór pleszki, kapturki, gęgawy i slowika rdzawego ( odp.: kopciuch, gajówka, inne gąski, słowik szary )?
Avocet - stojąc na straży rzetelności oznaczeń w rankingach zapytuję, na podstawie jakich cech wykluczono gatunki pokrewne w przypadku piór pleszki, kapturki, gęgawy i slowika rdzawego ( odp.: kopciuch, gajówka, inne gąski, słowik szary )?
A więc już rzetelnie odpowiadam
*pleszka - O3 samicy (2CY) wyleciało jej podczas obrączkowania (początek maja - Akcja Bałtycka),
*kapturka - sytuacja podobna do pleszki z tą tylko różnicą, że podczas wypuszczania ptaka w ręku został komplet sterówek (AB),
*gęgawa - głównie świeżo wypierzone lotki I-rzędowe (P9 z dużą ilością jasnoszarego, wyraźnie jaśniejsze od P9 A. fabalis/albifrons), ale także jasnoszare skrzydełko i pokrywa I-rzędowa - wszystkie pióra pochodzą ze stawów rybnych w Zglińcu z końca maja (na tychże stawach gniazduje ok.12 par gęgaw),
*a słowika pomyliłem ponieważ miałem napisać szary..., ale dlaczego właśnie L. luscinia (komplet lotek i sterówek z martwego ptaka z sierpnia 2007) - ptak posiadał silnie zredukowane P10 (u megarhynchosa P10 jest widocznie dłuższa); skrajne pokrywy podogonowe ze strychowaniem (od zewnętrznej strony ogona - u megarhynchosa bez strychowania); ogólnie lotki, sterówki i pokrywy (szczególnie II-rzędowe) w tonie szarości, ciemniejsze niż u rdzawego.
Uff... Takie wyjaśnienia chyba rozwiewają Twoje spekulacje... Ale w razie kolejnych pytań, bardzo chętnie odpowiem na wszystko.
PS: tak poza tym to dobrze że ktoś dba o prawidłowość oznaczeń w tych zakamarkach forum
a u mnie ostatnio zaszły takie zmiany:
gajówka okazała się słowikiem szarym, nadal jednak pozostaje w kategorii podarowanych. do tej kategorii dochodzi też muchołówka żałobna i potrzos
a z "własnoręcznie" znalezionych: nur czarnoszyi, oknówka i kawka, zatem życiowy - 55 (68)
a do rocznego: nur czarnoszyi, myszołów, oknówka, kawka, grubodziób - roczny 42
Czas podliczyć znaleziska z ostatnich kilku tygodni
Ranking życiowy drgnął o dwa oskubowe oczka:
- świergotek drzewny
- sieweczka rzeczna
Ranking roczny - o 20: to co powyżej +
oskuby - kopciuszek (m), kowalik, cierniowka, muchołówka żałobna ( 2xm), lerka, swiergotek łąkowy, dymówka, paszkot, pokrzywnica, krakwa, kukułka
pióra wypierzone - puszczyk, orlik krzykliwy, kania ruda, bocian biały, krogulec, myszołów
martwy na drodze - słowik szary.
Razem 71 gat.
trivialis-pratensis.jpg największa lotka u ś.łąkowego to p6, u ś.drzewnego p7( niekiedy p7=p8)
Plik ściągnięto 7 raz(y) 44.68 KB
sieweczka.jpg co ciekawe - wśród piór oskubu znalazlem skorupy jaja sieweczki - upolowany ptak był więc pewnie samicą z dojrzałym jajem w jajowodzie
skromnie do przodu: kukułka - roczny 45
PS. mam wrażenie, że ostatnio to już tylko 3 osoby piszą w tym temacie... a i to rzadko, bo i nowych gatunków ostatnio jak na lekarstwo...
[ Komentarz dodany przez: kessy: 2008-06-24, 08:42 ] Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego nie piszą
no nic, w takim razie znowu zaktualizuje, ale tym razem warto, bo dzisiejsza wyprawa obfitowała w piórowe nowości; do życiowego:
* kruk (wypierzone lotki + walające się pióra w dużej ilości w pobliżu gniazda kanii);
* kania ruda (przechodzi z kat. B do A - wypierzone: lotka - chyba P2; po dwie duże pokrywy I i II rzędu oraz pióra okrywowe);
* kowalik - wypierzona sterówka T4;
życiowy: 60 (72)
a do rocznego w/w oraz bocian biały (wypierzone lotki), dzięcioł duży ( oskub, na 99% w rewirze jastrzębia), grubodziób (pojedyncza sterówka)
roczny: 52
ponadto pióra 9 gat. które już wcześniej miałem w rocznym, w tym udany dzień jeśli chodzi o drapole - lotki myszaka i jastrzębia, a więc w końcu zrobiło się całkiem przyjemnie
*do życiówki wskakują kawka, grubodziób i potrzeszcz (do kat. A) oraz piegża (do kat.B), co daje odpowiednio 63 (68) [-],
*do rocznego dochodzą 4 gatunki (w/w oraz jastrząb), co daje odpowiednio 56 gat.
Poza tym z ciekawszych doszły 2 p-lotki kani rudej i p1 jastrzębia z dzisiejszej eskapady oraz kilka nowych okrywowych orła przedniego (lotki jakoś nie chcą wypadać poza woliere... )
oraz kilka nowych okrywowych orła przedniego (lotki jakoś nie chcą wypadać poza woliere... )
nie wiem co to jest za osrodek (zoo?), ale moze warto porozmawiac z osobami, ktore dbaja o czystosc klatek, zazwyczaj piora nikomu nie sa potrzebne - chyba ze sa przeznaczane do celow dydaktycznych w takich osrodkach, ale czesciej jednak ląduja w smietniku.
Stacja Badawcza PZŁ. myślę, że ładny uśmiech nigdy nie zaszkodzi tym bardziej, że miałem już okazję przekonać się, że pracują tam bardzo życzliwi ludzie, więc czemu nie mielibyśmy spróbować... co do przydatności piór - tyle lat co tam hodują orły, sokoły i inne, to myślę, że już dawno zdążyli nazbierać materiałów dydaktycznych
Ostatnimi czasy do obu rankingów doszły: śmieszka, mewa czarnogłowa, uszatka i szpak - odpowiednio 18 i 15 w życiowym i rocznym. Kolekcja powoli się rozrasta
Można się dopisać? Moje zbiory skromne, ale zawsze jakieś A mianowicie:
- kaczka krzyżówka (sporo tego - cały pęk piórek pozostawiony przez jakiegoś drapieżnika plus pojedyncze znaleziska)
- bocian biały - loteczka
- dzięcioł zielony - sterówka
-dzięcioł pstry (no pewnie duży, bo u nas w lesie nigdy żadnego innego nie widziałam ) - sterówki i mnóstwo lotek
- słonka
- jemiołuszka - cała gama piór ze skrzydeł, z oskubu
- myszołów - lotki
- sroka - sterówki i lotka
- łabędź niemy - lotka chyba
- bażant - sterówka
- sójka - zbieram tylko te niebieskie piórka
- czapla siwa - sterówki
- krogulec - lotka (na forum oznaczone )
czyli razem by tego było 12 bez dzięcioła pstrego a szczęśliwa 13 z pstrym Plus kilka znalezisk nie wiadomo od jakiego ptaka pochodzących
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum