Al,to jest piórowy klub 100 Gdy wczoraj spojarzałem na post vespertinusa,też sobie pomyślałem że strasznie mało ma w życiówce.Dopiero po chwili się zorientowałem że jestem w piórowym klubie
do napisał/a:
znaczy sie... 142?
Al,to jest piórowy klub 100 Gdy wczoraj spojarzałem na post vespertinusa,też sobie pomyślałem że strasznie mało ma w życiówce.Dopiero po chwili się zorientowałem że jestem w piórowym klubie
A podczas dzisiejszego spacerku po Parku Saskim mało nie wdepnęłam w pierwszorzędówkę puszczyka. Dobrze, że nie było w pobliżu żadnej nadopiekuńczej staruszki
Kwietniowe piórka do rankingu :
- oskuby słonki, jera, pliszki siwej i sikory czubatki
- wypierzona p-lotka kruka i drobne okrywy bielika
Poza tym mialem też kolejną czajkę i nadmorski, mocno zleżały ogryzek jakiejś gąski. I trochę innych pospolitych oskubów.
Razem - 51 gat. w tym roku.
po krótkim pobycie nad morzem obydwa rankingi nieco drgnęły. nie za mocno, ale zawsze coś
do życiowego: lodówka, słonka, mewa srebrzysta, mewa pospolita - suma 52(63)
a do rocznego w/w oraz krogulec i zapomniana gdzieś wcześniej łyska - 37
A nie 20 (23) [24] przypadkiem? Jakże to tak odejmować sobie
W końcu aktualizuję. Z braku nacisków na priv wnoszę, że się nie gniewacie Mi ostatnio doszły w rocznym np. cierniówka i grubodziób, potrącone ptaki znalezione na Podlasiu. (44)
Hehe Już się całkiem w tym pogubiłam. Najwidoczniej przy pisaniu któregoś posta nie chciało mi się szukać ile gatunków podałam w poprzednim poście i skopiowałam wynik z niezaktualizowanego "Piórowego klubu 100 - ranking" dodając tylko najnowsze znaleziska
*do życiowego dochodzi mi 15 gatunków (pierwsza 10. przywieziona z nad morza a są to: słonka, droździk, kormoran, batalion, nur czarnoszyi, lodówka, ogorzałka, pleszka, krętogłów, kapturka, gęgawa, kukułka, błotniak stawowy, oknówka, dzwoniec - wszystkie do kategorii A) oraz komplet podlota dzierlatki do kategorii B, co daje odpowiednio w życiówce 60 (63) [-]
*do rocznego dochodzi 19 gatunków(w/w oraz rudzik, krogulec, muchołówka żałobna i przegapiona bogatka ), co daje odpowiednio w rocznym 52 gatunki .
PS. w życiówce zaszła także jeszcze następująca zmiana, mianowicie zeszłoroczna gajówka okazała się... słowikiem rdzawym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum