Czas sie zaktualizować ostatnio od życiówki doszły 2 gatuny (żuraw i gawron), co daje w życiówce odpowiednio 39 (42) [-] , a do rocznego doszły 4 gatunki (w/w + szpak i skowronek), co z kolei w rocznym daje 25 gatunków.
Teraz trzeba zacząć tylko robić pożądne trasy rowerem i statystyka powinna pojść w górę
do rocznego dochodzi mi dzisiaj dzwoniec - komplet piór ze znalezionego martwego ptaka.
a ostatnio jeszcze zapomniałem o pojedynczych piórach żurawia znalezionych na polu gdzie żerowało duże stado, więc:
roczny - 27
życiowy - 47 (58)
Nie wiem gdzie mam o to zapytać, więc pytam tu...
Odwiedzając ostatnio skubalnie nie znajduję tam żadnych oskubów. Zleżałe sprzed dwóch tygodni oskuby dalej się tam znajdują, a nowych nie przybywa...
Czy to możliwe, aby przez to, że właziłem do "cudzej skubalni" krogulce zmieniły je??
A może mam poprostu pecha...albo krogulce mają kryzys??
Odwiedziłem już prawie pięć / pięć największych skubalni, mniejsze także. Był w nich tylko jeden oskub śpiewaka ...
Krogulce niby latają, choć trudno ich wypatrzyć...
Co to może być
_________________ Beskid Niski ~ nic więcej nie trzeba...
<o>pozdrawiam<o> Wojtek Guzik
W marcu do życiowego dochodzi rzepołuch (204), a do rocznego skowronek, mazurek, kwiczoł, cyraneczka, czyż, wrócel i chyba coś jeszcze czyli łącznie 61
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
Krogulce, które były u Ciebie na zimę, odleciały do domu
No dobra, ale krogulce nadal u mnie są Od czasu do czasu znajduję oskuby, ale w całkiem przypadkowych miejscach daleko od skubalni...chodzi mi o to, dlaczego krogulce prócz tego że ich od czasu do czasu widać, nie dają znaku istnienia
Przy okazji, proszę wykasować ten nawiasik w rocznym- znalazłem ostatnio u siebie starą lotkę myszołowa a wczoraj w lesie pod duklą- dość jeszcze ładną okrywę
Nie szkodzi Nasza populacja krogulca generalnie odlatuje, a na jej miejsce przylatują ptaki z północy i wschodu. Jeśli taki ptak odleci, nie możesz wymagać od przelotnych osobników, albo nawet ptaków mających rewir w Twojej okolicy, żeby miały stałą skubalnię i to dokładnie w tym samym miejscu co "zimowe"
A nawiasiku żadnego w rocznym nie masz
Większość to oczywiście oskuby: pojedyncze - czajki, mewy pospolitej, śmieszki, grubodzioba, trznadla, śpiewaka, droździka, po kilka - makolągw, szpaków, skowronków, potrzosów, bogatek. Poza tym znalazłem sporo drobnych okryw żurawia i świeżą sterówkę kawki.
Hitem marca był jednak oskub śnieguły
W rankingu rocznym mam zatem 45 oczek. Do rankingu życiowego proszę mi doliczyć śniegułę oraz listopadową berniklę z Helu i tegorocznego knota ( sorki za gapiostwo ale lepiej późno niż wcale )
czajka..jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 148.76 KB
grubas..jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 137.99 KB
plectrophenax...jpg pierze wygrzebane spod zeschłych liści, sterówki leżały 50m dalej
po tej śniegule, to aż głupio z takim czymś wyjeżdzać, ale w końcu po lekkim zastoju i n-tych mazurkach, trznadlach i bogatkach, do rocznego doszedł mi nowy gatunek - szczygieł. powolutku do przodu, roczny 28
Dawno się nie aktualizowałem, bo nowych piór jak na lekarstwo
W ciągu ostatnich 3 tygodni do życiówki doszły 4 gatunki potrzos, łyska (znalezione oskuby) i bocian biały (I-rzędówka zapodziana w odmętach szafy - wszystkie 3 gatunki do kategorii A) oraz otrzymana od znajomego martwa płomykówka (do kategorii B), a zięba przechodzi z kategoriiA do B, co daje odpowiednio 43 (47) [-]
W rocznym powoli się rozpędzam ostatnio doszo 5 gatunków (potrzos, łyska, śpiewak, zięba, bocian biały), co w rocznym daje już 30 gatunków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum